Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kocik:PPPPPPPPP

MAcie stresa przed ustna matura ???????????

Polecane posty

bo ja strasznego

?????????

ja też ... szczególnie przed polskim :-O nie wiem czemu :-O

no masakra ;( ja najbardziej sie boje tych pytan nie wiem w ogóle jak one beda wygladac czy to beda pytania typu : " jak nazywal sie ktos tam" albo " kim byl z zawodu ktos tam " czy takie bardziej wiecie .. filozoficzne w ktorych trzeba sie produkowac i lac wode .. ;/

nie wiem będę improwizować :-O tylko aby nie milczeć :-O

tragizm egzystencji ludzkiej w obozach koncentracyjnych na podstawie literatury faktu . mam prace o innym swiecie opowiadanaich borowskiego : u nas w auschwitzu i prosze panstwa do gazu i MEdaliony Nałkowskiej :)

Gość hdsdr
I wy macie stresa? A co ja mam powiedzieć, skoro nawet nie mam przygotowanej prezentacji, a książki i filmy które wykorzystuje widziałam/czytałam wieki temu, i wszystko zapomniałam :P

Czy wiesz co to jest egzystencja? Czy wiesz co to jest tragizm? Czy wiesz co to jest literatura faktu w ogóle? Szczególnie to ostatnie. Moja siostra zdawała z języka reklamy i mówiła o równoważnikach zdania, że sa w hasłach. Jedna pani ją zapytała co to jest równoważnik zdania czy czasem nie przekleństwo :D

hehe :) no wiem co to jest :))

Gość gram_de_parte_2
ja mialam w szkole taką próbną mature ustną na swojej lekcji tylko mozna bylo prace przeczytac babka sprawdzala mi czas i pozniej zadala ok 9 pytan jakie ona zadala by do takiej pracy no wiec ja mam temat o Twórczej i destrukcyjnej sile miłości a pytania mialam m.in. takie: 1. Dlaczego z pośród całego zbioru lektur wybrałam akurat te? 2. Bohater książki Goethego wprowadził pewną postawę społeczną(czy jakos tak :P) powiedz jak nazywało się te zachowanie i czym się charakteryzowało? (chodziło tu o werteryzm) 3. W pracy pojawiło się okreslenie powieść epistolarna - powiedz co to oznacza? - jak juz odpowiedzialam to padło pytanie- a do kogo w tej książce Werter pisał te listy? 4. W czym pomógł Ci słownik motywów literackich? 5,Lalka to powieść realistyczna, jakie cechy powieści realistycznej posiada? 6. Wokulski był bardziej pozytywistą czy romantykiem? Przedstaw jakie cechy romantyka a jakie pozytywisty posiadał? 7.Czym wyróżnia się pozytywizm?

A masz to uje te w prezentacji? Bo jeśli nie, to na bank Cię zapytają. Moja znajoma ma o Biblii jako inspiracji i nie mówi co to jest Biblia, więc już jest pewna jednego pytania. Co to jest Biblia :)

Ja miałam prezentacje o kobiecie fatalnej i romantycznej w literaturze. Pamiętam, że moja polonistka która siedziała w komisji zapytała się mnie do czego dzisiejszej kobiecie potrzebny jest mężczyzna. Powiedziałam, że do seksu. :D

nie mam tego w prezentacji :D to juz wiem co sie spytaja;p a jak sie mnie spytaja w czym mi pomogl slownikmotywow literackich to sie zalame :Dbo co ja mam wtedy powiedziec:D?

Mo Cuishle :D jak zareagowala komisja :D

Koci, babeczki zaczęły się śmiać, a ja przepraszałam. :P Dostałam maxa punktów. :P W ogóle jak tylko weszłam to moja polonistka (która mnie uwielbiała wręcz) powiedziała, że ta moja prezentacja jest tylko formalnością więc powiedziałam ją na lajcie. 🖐️

zazdroszcze:)

Nie stresuj się Kocik, u nie największe głąby dostawały z ustnej niezłe punkty, a zdali wszyscy. Powodzenia i głowa do góry. ;)

Gość akwarelka 1991
powiedzcie mi przykladowe pytania . jakie wam przyja do głowy mam temat: dzieło literackie a jego adaptacja filmowa. Na wybranych przykładach na podstawie filmów i książek :pana tadeusza i wesele dzięki z góry ;)

nie dziekuje zeby nie zapeszyc :)

Gość akwarelka 1991
Pana Tadeusza i Wesele *

Ja musze prace skrocic bo nauczycielka mi sprawdzila i musisalam cos dopisac i teraz mam za dluga:D Ale zapewne jak bede opowiadac to to polowe zapomne i skroce do 10 minut:D heh Jakos nie czuje stresu przed matura ustna z polskiego poniewaz sama prace pisaalam , wiem co tam mam i latwo mi sie uczy:) Ale pewnie w dniu matury bede panikowac, jak zwykle:D

Pamiętam jeszcze, że na studiach na filmoznawstwie były jakieś zasady które musi spełniać film, aby oddać dobrze tekst literacki i było że Pan Tadeusz nie oddaje:)

Gość papuśna
gram_de_parte_2 mam ten sam temat xD

Gość akwarelka 1991
a pamiętasz może te zasady ?