Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedlugo mama:)

mamusie prosze o porade.

Polecane posty

mam do was prosbe- wczoraj zrobilam liste rzeczy ktore potrzebuje dla dzidziusia i dla siebie ale nie wiem cy wsyztsko zamiescilam. jakbyscie mogly spojrzec i w razie czego cos dopisac:) kocyki-gruby i cienki pieluchy tetrowe na poczatek ok 5-10 sztuk mydelko(lub jakis plyn do kapieli np 2 w 1 z szamponem) oliwka waciki spirytus proszek chusteczki nozyczki pleczki do uszu i pepka gruszka do noska przewijak smoczek oczywiscie jakies pampersy butelka posciele ciuszki rozek lozeczko wozek wanienke juz mam wiec to odpada. a dla mnie: majtki jednorazowe koszule staniki podpaski podklady poporodowe wkladki laktacyjne i druga sprawa-ile moze mnie to mniej wiecej wyniec? tak pi razy oko zakladajac ze bede kupowac rzeczy nie z gornej polki tylko powiedzmy "sredniaki" :P

Gość guomi
matko, ale szalejesz ;) ale tą gruszkę to sobie odpuść, bo odradzają pediatrzy, mozesz uszkodzic dziecku sluzówke nosa

o kurcze nie wiedzialam-moja siostra od poczatku uzywa gruszki u malej i nic sie nie stalo. wiec co zamiast?

Gość przyszlą dobra mama
ja też niedawno robiłąm wyprawkę i mnie więcej to samo kupowała i wynioslo mnie ok 400-500zl. Jeszcze butelka, laktator, krem na brodawki, krem na odpażenia (sudokrem), lewatywa, plyn do podmywania w pologu,

Moja droga ... co do pieluch tetrowych - kup stanowczo 10 lub nawet wiecej bo one sa naprawde bardzo potrzebne (przy kompieli , do karmienia , do rozka) kosmetyki kup jakies typu Emolium bo one nie uczulają a wiadomo jaka ta skurka malenstwa jest spirytus raczej nie bedzie Ci potrzebny bo lekarze i polozne zalecaja fiolet potrzebne Ci jeszcze beda: -szczoteczka do wyczesywania czuprynki -coś w razie czego na pupke np.linomag w razie jak cos Ci zabraknie to dokupisz ;)

niedlugo mama:) zamiast gruszki aspirator (ale nie kupuj nose frida bo jest za droooogi) ;p

p0rzyszla dobra mama o plynie pamietam o sudocremie tez. wypisalam tylko to co potrzebuje bo reszte dostane albo dokupie w razie potrzeby:) no ale fakt prosilam o dopisanie brakujacych rzeczy wiec dziekuje:)

Gość guomi
my wyciągalismy delikatnie z samego brzegu noska patyczkiem do uszu, ale nie wpychaliśmy małemu tego patyczka, bo tak też można uszkodzić, mydełko mozesz sobie odpuscic, polecam ci płyn do kąpieli Johnoson taki fioletowy chyba z lawendą, pisze na nim,że ułatwia zasypianier, jest rewelacyjny

ciocia odradzala kupowanie duzej ilosci tetrowych pieluch no ale kurde co kobitka to opinia i chyba rzeczywiscie kupie wiecej tym bardziej ze majatku nie zaplace za to;) aj zaczyna mnie to wsyztsko przerazac

ja tez uzywalam gruszki duzej z brazowej gumy dostaniesz ja w aptece bedzie pomocna napewno teraz kombinuja odciagacze kataru do odkurzacze bez przesady proste jest najbardziej skuteczne gumowa jest miekka nic dziecku nie zrobi.

Gość guomi
to kup teraz kilka, a potem przecież mozesz dokupić jak stwierdzisz,,że potrzebujesz większej ilości

Gość nie poalecam
nie kupuj kosmetykow jonson &jonson bardzo czesto uczulaja, ponadto nie kupuj emulgentow jesli dziecku sie nic nie dziej i bedzie miec skore normalna nie wrazliwa,:)to nie potrzeba nic poza mydelkiem:)

Gość jhkjhkjlhnlkj
sudocrem,a zamiast gruszki aspirator do noska,nie polecam rozka-mozna je kupic juz chyba tylko w Pl..ja mieszkam za granica i jak mnie polozna z tym zobaczyla to byla w szoku,ze jeszcze gdzies mozna cos takiego dostac,dzieciom jest w tym za goraco,

jesli chodzi o oliwke/balsamik do ciala to chce cos najzwyklejszego najlepiej bezzapachowego.

do smarowania brodawek i zarazem pupy gdyby cos sie dzialo polecam bephanten masc naprawde szybko regeneruje uszkodzone tkanki pieluch kup wiecej naprawde sie przydadza czasem dzieci ulewaja i to nawet sporo wtedy szybko sie koncza te czyste wiec lepiej miec wiecej:)

Gość guomi
nie polecam ale co ty opowiadasz?? moje dziecko jest alergikiem i właśnie johnoson go nie uczulał :O a z tym emolium, to ktos ma racje, to sie stosuje dopiero przy problemach skórnych,np atopowym zapaleniu skóry

Gość guomi
sli chodzi o oliwke, to u nas sie super sprawdziła bambino

moze was zaskocze ale moja przyjaciolka na rozstepy i teraz po porodzie uzywa tylko oliwy z oliwek i malego tez smaruje skora jest piekna i zadnej chemii.

chcialam bambino ale gdzies przeczytalam ze moze uczulac-chyba przez ten rumianek ktory tam ma- zreszta nie wiem. no ale mozemy sobie gdybac teraz co jest najlepsze bo dla jednego dziecka dobre jest to a dla innego tamto i trzeba samemu wyprobowac zeby sie przekonac

Gość guomi
niedługo mama przeciez ci pisze ze mam alergika i po tej oliwce nic mu nie było, zreszta zrobisz jak zechcesz :)

i moze dziwnie to zabrzmi ale chce kupi teraz kosmetyki tansze zeby w razie czego nie zalowac ze kasa poszla sie rypac. oczywiscie nie chodzi mi to o jakies badziewie totalne ale cos z tanszych wersji kosmetykow

Mojemu synkowi oliwka tylko dodatkowo wysuszala skore,wiec nie polecam. Nacudowalam sie,bo ciagle slyszalam,ze johnson&johnson to takie badziewie i uczula.Latalam po aptekach,kupowalam drogie balsamy,bo maly mial potwornie sucha skore i wszystko go uczulalo.W koncu kupilam raz w supermarkecie zwykly balsam wlasnie johnson's baby,za niecale 5zl i malemu nic nie jest..a skorka zrobila sie idealna..kazde dziecko jest inne

Potwierdzam ze oliwka Bambino potwornie niszczy ubranka, starszą nią smarowałam i wiekszosc ciuszków z okresu niemowlęcego niestety nie nadawało sie juz dla młodszej bo zaplamiły sie i przeszły właśnie tą oliwką :( houseofpain - nie zaskoczyłas mnie bo na temat rozstępów czytałam juz wiele. I głównie zalezy to od skóry a nie od preparatu. W pierwszej ciąży używałam tylko oliwki i miałam rozstępy. W drugiej ciąży używałam drogich preparatów z apteki i... też miałam rozstęoy. Cóż, genetyka, mam to po tacie. Co do rożka moja starsza córka go uwielbiała, nawet jak juz była biegająca to lubiła z nim spać... A mi jako wówczas początkującej mamie było łatwiej i pewniej w rożku trzymać niemowlę. Tetra -niezbędna, w późniejszym okresie lepsza nawet niz śliniaki które przy większych dzieciach uczących sie jesc bywają za małe albo zeby na szybko przetrzec buzie czy coś. A lewatywa po co? U nas w szpitalu za darmo robią :) Nie polecam nożyczek , mi łatwiej było używac obcinaka do paznokci zwykłego. Reszta chyba OK.

Gość majka782
Ja rożka nie używałam smarowałam się najdroższymi preparatami na roztepu (drogi to niby dobre) a itak wyszły Pieluch tetrowych chcesz kupic 10 dla mnie to troszke dużo no ale nie sa drogie lepiej mnieć wiecej niz ma braknąć