Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kaktusowata

do przyszłych mam które sa długo na zwolnieniu lekarskim

Polecane posty

witam moze któras jest juz bardzo długo na zwolnieniu i powie mi jak to faktycznie jest. otóz zadzwoniła do mnie siegowa ze mam złozyc do zusu tzw wniosek o zasiłek rechabilitacyjny poniewaz mije zwolnienie bedzie niedługo dłuzsze niz 182 dni . poszłam do zusu a pani w okienku powiedziała mi ze zadnego wniosku składac nie musze bo na ciaze tych dni jest 200 cos tam i zgupiałam . ksiegowa mowi co innego w uzedzie mowia co innego a ja nie wiem co mam robic moze ktoras z was miałą taka sama sytuacjie? jesli tak to prosze o pomoc a moze jest tu jakas ksiegowa ?

Gość przedłużyli zwolnienie
do 270 dni. Więc niech lepiej się twoja księgowa nie wychyla z tymi 182 dniami. Ja jestem od połowy września na zwolnieniu, a ptp mam na 8 czerwca i nikt ode mnie nie żąda wniosku o zasiłek rehabilitacyjny. Powiedz księgowej żeby sobie dokładnie sprawdziła.

Gość plapik
nie byla w takiej sytuacji, wiec nie wiem, przykro mi :)

Twoja księgowa siedzi w starych przepisach - kiedyś faktycznie tak było, ale teraz już chyba od 1,5 roku nie ma tych 180 dni tylko znacznie więcej - tak, że nawet siedząc całą ciążę na zwolnieniu nie musisz składać tego wniosku. Ona nie ma racji

Gość do góry .......hej
kiedyś tak było ,że jeśli przebywało się na L4 dłużej niż 182 dni to trzeba było pisać pismo do zus - o zasiłek rehabilitacyjny był równy twojej wypłacie , ale obecnie ten przepis już nie obowiązuje . Księgowa się myli zna stare przepisy.

Gość przedłużyli zwolnienie
Od 1 stycznia 2009 r. kobiety ubezpieczone, których niezdolność do pracy wypadła w trakcie okresu ciąży nabrały prawa do zasiłku chorobowego przez okres do 270 dni. Odpowiedzi dotyczące 182 dni są już raczej nieaktualne, bo 270 dni = 9 miesięcy i wystarcza na całą, nawet zagrożoną od samego początku ciążę. Wreszcie zmieniono fikcję dotyczącą świadczenia rehabilitacyjnego. Zasiłek chorobowy przysługuje w wysokości 100% podstawy wymiaru.

dzieki wam wszystkim :) kamień z serca mi spadł bo teraz wiem kto ma racje :) a ksiegowa rzeczywiscie powinna uaktualnic sobie przepisy a nie wprowadzac w bład

Gość Ta księgowa jest do wymiany
Już od stycznia zeszłego roku, weszły w życie nowe przepisy. I takie osoby są odpowiedzialne za finanse firmy...