Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość parinellina

Twardniał Ci brzuch w ciąży? W którym tyg.?

Polecane posty

Gość parinellina

Pytanie jak w temacie. Czy ciąża skończyła się szczęśliwie ? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Gość parinellina
Wszystkie ciąże były bezproblemowe ?

Gość aaaaanuulllkaaaaa
mi czasami twardniał brzuch w drugiej połowie ciąży. szczególnie, jak miałam intensywny dzień. ciąża zakończyła się bez problemów, urodziłam w 39 tygodniu, poród poszedł ekspresowo a moje szczęście skończyło właśnie pół roku :D

Gość parinellina
Ja jestem w 18 tyg i bardzo mi twardnieje. Stosuję no-spę i dużo odpoczywam. Nie ukrywam, że martwi mnie to bardzo. Brzuch mam twardy jak chodzę najczęściej. Mam nadzieję, że moja ciąża też zakonczy się szczęśliwe :)

Gość parinellina
Up, ciężarne kobiety !

zdarzało się czasami, jeśli w danym dniu byłam bardzo aktywna, duzo chodziłam itp. Kiedy jednak czułam, że twardnieje, to dawałam sobie od razu na wstrzymanie i duzo odpoczywałam. Cała ciąza przebiegała bezproblemowo, urodziłam w 38/39 tc

dodam, że nigdy nie zdarzyło mi sie wząć żadnego leku w związku z tym, ze twardniał mi brzuch. Mnie akurat wystarczył dłuższy odpopczynek

Gość moj synek ma 4 miesiace
a brzuch twardnial mi od 6 mies,i do tego doszly skurcze porod zaczal sie w 34 tyg ale mi go powstrzymali i urodzilam przez cc w 36 tyg synka tez bralam nospe

Ja jestem w 38 tc. Od jakichś dwóch tygodni tak twardnieje mi brzuch. Ale narazie nic nie zapowiada porodu. Brzuszek jeszce wysoko. w pierwszej ciąży nie miałam czegoś takiego.

Gość saleminka8
mi 1 raz stwardł brzuch w 13tc potem w 16tc i od 19tc twardł mi brzuch codziennie do końca ciąży,od 28tc brałam tabletki na to(po3 dziennie) od tego 28tc miałam kilkadziesiąt twardnień brzucha na dobę do tego bardzo skróconą szyjkę i synek miał głowę w baltonie. Musiałam odpoczywać więcej niz do tej pory a urodziłam w 40tc :) ale miałam dużego synka więc to było wszystkiego powodem,skakał,brykał aaaaanuulllkaaaaa miałaś prawidłową reakcję macicy... ja nawet podczas odpoczynku miałam twardnienia parinellina jak Ci twardnieje to polecam leżenie na jakimś boku i rozluźnienie się,mnie akurat pomagało to,gdy leżałam na plecach nie przechodziło

tak, od połowy ciązy, ale ja tego nie czułam, tylko gin podczas badania powiedział ze macica reaguje na dotyk i twardnieje, wiec musiałam duzo odpoczywac:) Urodziłam w 38tc, cc bo były wskazania (wcześniejsze poronienia, ułożenie itp.)

Gość saleminka8
nati brzuch nie musi opaść przed porodem,mojej koleżance nie obniżył się,ja bym sie nie sugerowała tym jak wysoko jest brzuch :)

saleminka8 no to żeś mnie załatwiła. Pierwszy synek był wcześniakiem ale wtedy opadł mi brzuszek. A myślisz że tetwardnienia to mogą być ksurcze?? KTG w normie.

Gość parinellina
saleminka8 : no właśnie jak leżę na plecach to wcale nie przechodzi. Najgorzej jest jak wstanę. Brzuch jest bardzo napięty i twadry. Najlepiej jest mi na boku. Czy myślicie, że no-spa wystarczy ? Czy powinnam iść do innego lekarza po inne leki ? Jestem w związku z tym na L4 i staram się jak najwięcej leżeć.

to leż tak jak Ty uważasz za dobre. mi też na plecach bardzo się stawiał. był w ogóle bardzo pobudliwy. jeśli mimo nospy nadal masz skurcze to myślę ze powinnaś dostać mocniejsze leki

w 1 ciazy zaczal twardniec tak kolo 24 tyg i bez roznicy czy lezalam, czy stalam, bywalo tak ze sie obudzilam i jeszcze z lozka nie wstalam a juz twardnial o jakims wysilku typu zejscie ze schodow czy odkurzaniu nie wspomne bralam leki i troche pomoglo, w 37 tyg nadle dostalam skurczu, mialam przez pare godz twardy brzuch, nie czulam synka, pojechalam do szpitala i juz do porodu go nie poczulam-urodzilam w 2 ciazy twardnial blizej porodu

i twardniał prawie przez całą ciążę:( pamiętam ze zauważyłam to ju w okolicach początku 2trymestru ale wtedy jeszcze nie wiedziałam że to coś złego...

mi brzuch twardnial od ok 25 tc. szyjka sie skrocila i w 27tc mialam zalozony pessar i bralam leki. w 37tc zdjeli mi krazek i z prawie calkowicie zgladzona szyjka i rozwarciem na 2 (a pozniej nawet i na 3) palce dochodzilam do 40 tc kiedy to porod mialam wywolywany. smialam sie ze corka najpierw szybko chciala wychodzic a jak jej zabronilam (krazkiem) to sie pozniej zbuntowala i nie chciala wyjsc wcale i trzeba bylo ja na sile wyciagac. co do opadania brzucha-w pierwszej ciazy mi nie opadl. nawet w dniu porodu bylam u swojej gin. i ona tak patrzy na mnie i mowi: eee brzuch nie opadl to jeszcze pani pochodzi w ciazy troche. pozniej weszlam na fotel do badania a ginka: o moj boze pani rodzi!!! takze brzuch opasc nie musi. a w drugiej ciazy mi opadl jak mi zdjeli krazek i to momentalnie-na fotel weszlam jeszcze z brzuchem wysoko a po zejsciu z fotela (po sciagnieciu krazka) brzuch byl juz na dole.

Gość mi zaczął
twardnieć od 13 tc. Od tamtej pory brałam no-spę i byłam na luteinie, i zalecenie leżenia. I tak do 36tc potem czułam sie juz lepiej nawet wstawać mogłam i swobodnie wyjść z domu, wszystko sie uspokoiło i w końcu urodzilam w 41 tc poród był wywoływany.

Gość kkiinnggaa.
nie twardniał

Gość saleminka8
nati twardnienia to są skurcze braxtona -ćwiczące macicę...-tak to nazywają lekarze skurcze te porodowe są całkiem inne i nie da sie ich pomylić z innymi,ja czułam ból jedynie w dole brzucha,przy kości ogonowej i w szyjce,silne skurcze zaczęły się po 6 godzinach a po 12 miałam już niezła jazdę z położną która nia nie powinna być :P obraziła się na mnie podczas porodu i zostałam sama z facetem na sali porodowej,a wszystko przez to że ne chciała wezwać lekarza jak o to prosiłam,wysłałam mojego faceta na patologię ciąży by szukał jakiegoś lekarza ;) ja w 28tc byłam w szpitalu,brzuch już miałam nisko,synek w baltonie,mówili że moze być wcześniak do tego miałam skurcze i twardnienia brzucha-dość sporo,leżałam 2 tygodnie w szpitalu i wyszłam do domu,twardnienia były nadal ale nie tak jak wcześniej (kilakdziesiąt razy dziennie i niektóre były długie) a urodziłam KOCHANA W 40tc :) synka przez cc po 15,5 godzinach 4200g i 57cm ech okruszek mój kochany :P