Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ckominka

Ślub z przymusu

Polecane posty

Gość ckominka

Mam znajomą, która za 2 tyg bierze ślub kościelny, na ślubie będą tylko świadkowie. Bierze ślub ponieważ ksiądz nie chce im ochrzcić dziecka. Wiem, że oboje się nie dogadują, źle im się układa i sama powiedział, że Nie chce tego ślubu. Dziwna z nich para. JA MAM BYC SWIADKOWA!!!! Jestem wsciekła, to rodzina mojego chłopaka a ja nie chciałam im odmówić...

Gość sammer
a nie moze ta para ochrzcic diecka w innym kosciele???zreszta slub tak wymuszony jest nie wazny, ksiadz sam powinien to wiedzic ze slub pod przymusem w sadzie biskupim mozna uniewaznic.

Gość aann///
To wielki błąd ze ona bierze ten slub. Ale księdza tez rozumiem. Zgodnie z prawem kanonicznym jezeli nie ma przeciwskazan do slubu i jest dziecko ktore para chce ochrzcic to para powinna wziąc slub skoro chce ochrzcic dziecko w wierze katolickiej tzn ze przyjmuje nauke koscioła katolickiego i dziecko wychowa zgodnie z zasadami wiary. A jak maja to niby zrobic skoro nie maja slubu? Gdyby istniały jakies przeciwskazania do slubu np jedno z nich juz kiedys brało slub, lub jedno jest niewierzące to ksiądz powinnien dziecko ochrzcic ale jesli para nie bierze slubu bo nie i tyle to ksiądz moze chrztu odmówic. Mysle ze twoja znajoma powinna szczerze porozmawiac z księdzem i wytłumaczyc ze nie jest pewna tego człowieka i ze nie wiem czy chce z nim byc. Wtedy ksiądz nie powinien naciskac na slub i bez problemu ocgrzcic dziecko

Gość ckominka
Tylko, że ksiądz o niczym nie wie, bo przecież jemu się nie przyznają. W innym kościele? Nie sądzę, dziecko czeka już na swój chrzest 9 lat, Przez 9 lat im nie przyszło do glowy żeby iść do innego księdza.

Gość jabadu
:> :-))

Gość aann///
O matko 9 lat?! To juz spore dziecko. Moim zdaniem powinni otwarcie porozmawiac z księdzem. Branie takiego slubu na siłe konczy sie zazwyczaj szybkim rozwodem i niepotrzebnymi nerwami

Gość ckominka
Wydaje mi się , że ona ma problem z sobą. Brak chęci do życia, ciągle chodzi jakaś przygnębiona, nie ma znajomych, w rodzinie dobrze o niej nie mówią. szkoda mi jej, wcześniej mnie to nie interesowało, ale teraz , gdy mam być świadkową i chrzestną, widzę w jakiej beznadziejnej jest ona sytuacji. Decyduje się na spędzenie swego życia w nieszczęśliwym związku:( Żadnych ambicji.

Gość jabadu
":-]"

Gość aann///
A moze przydałby sie jej jakis psycholog, moze to poczatki depresji?

Gość sammer
szkoda mi tej dziewczyny.Jak czekala tyle lat zechrzem to miesiac czy tydzin nie zmieni jesli poszuka ksiedza ktory nie bedzie wymagal wziecia slubu do udzielenia chrztu.

Gość ckominka
Pewnie by się przydał, ale co ja mogę nic o sobie nie wiemy, nie mam na nic wpływu. Jakie życie jest beznadziejne... Rozwodu pewnie nie wezmą, Już mają swoje lata. Wolą się męczyć. ich życie jest po prostu przegrane:(

Gość ckominka
Za 2tyg chrzest i ślub, a za 3 komunia:) więc jest też przyczyna tak nagłych decyzji.

Gość coolerka
9 lat ma dziecko i nie ma chrztu? Przecież już powinno być po komunii :( ojej nie wiem co doradzić, ale na pewno ślub z przymusu nie jest dobrym rozwiązaniem. Poza tym ksiądz w pewnej parafii odmówił mojemu chrześniakowi chrztu bo rodzice mają tylko ślub cywilny. Poszli do innej parafii, tam dostali odpowiedź że ksiądz nie powinien dziecku odmawiać.

Gość ckominka
a we wrześniu bierzmowanie... to dopiero maraton

Gość sammer
żeby dziecku nie bylo przykro ze jedyne w klasie nie poszlo do komunii.?w pore sie obejrzala.

Gość ckominka
w sumie ja teżnie yłam przyjęta do I komunii, czy to może mi przeszkodzić w byciu świadkową? Będę miała wymówkę...

Gość coolerka
Moja chrzestna chrzciła syna tydzień przed komunią :( ojciec dziecka wyznaje inną wiarę i nie chciał by dziecko przystępowało do komunii i wstępowało w nasza wiarę. Mały chciał przyjąć chrzest i komunię, ale nie wiem czy dlatego że jako jedyne dziecko nie brałby komunii i trochę wstyd w klasie i szkole czy po prostu chciał być w tej wierze co matka i brat.

Gość ckominka
podszyw

Gość kurcze jak mozna
tak instrumentalnie traktowac wiare. nie dziwie sie ze ta biednaa kobieta jest nieszczesliwa. Ślub to powinno byc piekne wydarzenie. Nie wolno składac przysiegi przy ołtarzu przed bogiem z przymusu!!! Ten slub i tak bedzie niewazny

Gość sammer
komunia jak komunia dla ksiedza bedzie bardziej chodzilo czy bylas ochrzczona.chociaz do konca nie wiem.

Gość oj niektórzy to mają strasznie
to zycie pogmatwane

Gość ckominka
Ja mam komunię, chrzest i bierzmowanie tamto wyżej to podszyw,

Gość ckominka
ale jestem rozwódką, czy to nie przeszkadza?

Gość coolerka
myślę że to zależy od księdza wszystko jak na to będzie patrzył. do ślubu przy świadkowaniu powinna być panna i kawaler ale teraz i tak to nie ma znaczenia jak kiedyś, księża już raczej takiego nacisku nie kładą.