Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martaaaaaaaaaa2

czy przed zdecydoaniem sie o przyjeciu lub odrzuceniu spadku mozna...

Polecane posty

Gość martaaaaaaaaaa2

sie dowiedziec jaka jest jego "zawartosc"? sprawdzic czy nie ma dlugów i czy najzwyczajniej w sciecie oplaca sie przyjac taki spadek?

o ile wiem to dobra nalezace do zmarlego sa jawna informacja (w sensie na sprawie spadkowej sa podane co nalezy do spadku i komu nalezy sie spadek) nie wiem jak z dlugami

Gość eeeetameee
przyjmij spadek z dobrodziestwem inwenatrza. Oznacza to, że w razie czego spłacasz dług do wysokości wartości spadku, czyli w najgorszym razie wychodzisz na zero.

Gość martaaaaaaaaaa2
hmm ciekawe jak to jest bo czasem sie slyszy ze ktos przyjal spadek a tam dlugi po paredzieciat tysiecy po jakims dziadku

Gość martaaaaaaaaaa2
eettmmee dziekuje za odpowiedz. tak jak nik wyzej pisal myslisz ze na sprawie sedzia nie czyta co wchodzi wsklad spadku i wtedy ewentulanie mozna sie zdecydowac na niego lub nie?

mowi o tym ze np mieszkanie, samochod itd sa do podzialu ale nie wiem czy mowia o dlugach tak jak ktos wyzej pisal- jesli nie jestes pewna przyjmij spadek z dobrodziejstwem inwentarza

Gość martaaaaaaaaaa2
wojek mial dom i dwie dzialki budowlane i 1 rolna. byl bezdzietnym kawalerem i ma jednego brata mojego tate, a testament reczny jest spisany ze wszystko przekazuje na mnie. wszystkie jego dobra musialabym przyjac a to jest wartosc ok 300 tys zl gdyz dom jest pod warszawa a dzialki na wsi gdzie moj tata pochodzi i wojek. w glowe zachodze czy np nie pozaciagal kosmicznych kredytów na ten dom. a jak z dobrodziejstwem inwentarza przyjme i to nawet jak mial 500tys kredytu to wtedy nic nie dostane tak? boze szkoda najbardziej dzialek sa one miejscem rodzinnym naszym. plakac sie chce ze za zycia tego poprostu na mnie nie przepisal z zapisem ze dozywotnio bedzie mogl tym rozporzadzac czy jakos tak, bnie znam sie naprawie. prosze napisze ktos cos jeszcze pojutrze ide do prawnika na 4 ale do tej pory bede chyba cale dnie w interencie informacji szyukac.

Gość bla bal bla
wlasnei jak bedzie mail dlugi, to je dostaneisz, jak by cos bylo to juz by bylo dawno podzielone za zaycia,

jesli zaciagnal dlug wiekszy niz wartosc spadku wtedy nie dostaniesz nic (nie splacasz tez reszty dlugu) nawet jesli byl testament a sa inni spadkobiercy ustawowi, bedzie nalezal im sie zachowek

Gość martaaaaaaaaaa2
wszystko jest bardzo swierze nie wiemy jak sie za to zabrac, czy wogole testament reczny sam wystarczy? z tego co czytalam to tak byle by byla data i podpis wyrazny. wiem ze u notariusza tez wujek spisal ale tego nam nie przekazal a nie wiem u jakiego notariusza spisal wiem ze w warszawie na grochowie gdzies. czy szalenstwem bedzie odiwedzenie wszytkich notariuszy po koleii i pytanie czy wujek tu testament spisal? czy wogole takich informacji nortarisz ma prawo udzielic. wujek mowil ze mu notariusz powiedzial ze po 10 latach do sadu chybaprzysylaja a wujek dopiero 4 lata temu napisal. prosze pomozcie, wszelskie informacje beda bezcenne

Gość martaaaaaaaaaa2
Ellinka wujek nie mial nikogo kto moglby sie "kwalifikowac" na spdek po nim. mial tylko mojego tate , moja mame i mnie. wiec moi rodzice dostana rozniez zachowek?

zachowek wyplaca osoba (50% tego co by dostala ta osoba ktorej spadek sie nalezal ustawowo) na ktora spadek zsotal zapisany w testamencie czyli np twoj tata mogly sie ubiegac o zachowek od ciebie

Gość martaaaaaaaaaa2
no tak ale pytam czy moj tata bylby spadobierca ustaowym gdyby nie testament? i o zachowek juz potem sami sie umawiamy, bo bez przesady wszystko rodzice co maja i tak dla mnei wiec nikt nie bedzie sie bawil w jakies przepisywania zachowków na mojego tate. szkoda czasu nawt i biegania po notariuszach i dorabianie ich.

jesli twoj tata ni ebedzie sie ubiegal o zachowek to nigdzie sie z tym nie chodzi, po prostu przejmujesz caly spadek i juz a spadkobiercami jest twoj tata i ty, mama juz chyba nie

Gość martaaaaaaaaaa2
elinko dziekuje Ci bardzo za odpowiedz. tak tezmyslalam bo niedawno na studiach na prawiec bylo o spadkach troche. sciskam i jakby ktos cois wiedzial to bede wdzieczna.

Gość eeeetameee
jeśli wujek miał spadkobierców (dzieci),żonę, zyją jego rodzice to są to osoby uprwawnione do zachowku, jak takich osób nie ma to zachowku nie będzie. Sąd stwierdzi, że spadek został nabyty o długach to raczej nie poinformuje (ty do wniosku o nabycie spadku testamentem załączasz testament i akt zgonu i podajesz osobę uprawnioną, opisujesz datę i treść testamentu)

Gość martaaaaaaaaaa2
dzieki za wskazówki ostatni niku. sad nie poinformuje o dlugach tez mi sie tak wydaje bo skad mialby niby o nich wiedziec? no i jak to jest z tym domem np z wyrokiem spadkowym ide do ksiag wieczystych gdzie jest ten dom zapisany i dzialki i tam to zmieniam?

jak sie trafi na fajnego sedziego to na sprawie ci moze powiedziec co i jak :) mialam sprawe spadkowa niedawno to sedzia byl taki fajny ze nawet powiedzial nam jak zaplacic mniejszy podatek od spadku i jakies tam inne pierdoly (oczywiscie zgodne z prawem, po prostu poinformowal nas o mozliwosciach)

Gość ja autorka topiku 11
Elinkoo ale od spadku i darowizn podatku sie nie placi, wiec o czym wam mowil??

Gość a ja uważam wprost
wchodzisz na stronę dodatki do gazety wyborczej i za 10 zł kupujesz poradnik, gdzie masz napisane wszystko na chłopski rozum, czyli każdy może zrozumieć, nawet taki głupek jak ty

wiesz mam wizyte u prawnika wiec nie bardzo mi sie chce wchodzic i wykupowac jakies gówna za 10zł, hmm glupek? nie ładnie tak pazerna zazdrośnico :D

Gość a ja uważam wprost
i co trzeba być głupkiem, żeby jakiemuś pisiorowi kasiore płacić, jak można miec za friko np na stronie, legeo.pl

wiesz ja na brak pieniedzy nie cierpie wiec mi roznicy wielkiej nie robi :D