Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Quicksand

pytanie akwarystyka

Polecane posty

czy jesli sie kupi rybke w takiej szklanek kuli to potrzebny jest do tego tez filtr? zauwazylam ze zazwyczaj jest bez, ale nie wiem czy ryba moze sie udusic jesli nie bedzie miala filtra

Rybka może się udusić, gdy nie będzie miała pompki. Filtr nie jest aż taki konieczny w małych akwariach, bo w małych akwariach częściej zmienia się wodę. Jest rybka, która przezyje bez pompki i bez filtra i nazywa sie bojownik, nie potrzebuje też grzałki (ani towarzystwa:)). Tylko nie można wrzucać za dużo pokarmu, bo to zamula wodę.

dzieki Chantelka :p jutro ide sie dowiedziec szczegolow w zoologiku ale chcialam cos wczesniej wiedziec, dzieki za rade

Zapytaj też czy akwarium w kształcie kuli jest dobre dla rybki...nie wiem czy dobrze pamietam ale kiedyś słyszałam, ze lepsze jest małe kwadratowe, są tez takie np 3-5 litrowe. Łatwiej je urządzić i nie szkodzi rybce. Powodzenia;);)

ok bo chcialam kup[ic cos malego bo niesety nie moge trzymac zadnych zwierzat w mieszkaniu a na rybke jakos sie przymknie oko:p i to ze sie pzeprowadzam jeszcze potem na pewno nie pozwoli mi na kupienie duzego akwarium

Ja miałam kiedyś jedną rybkę, właśnie bojownika. Niby takie maleństwo, a jakoś przytulniej w domu sie zrobiło gdy z nami zamieszkał...potem miałam 40 l a teraz 80l...rybki są świetne:)

ehh zazdroszcze :P no to fajnie , pamietam ja kiedys dwie rybki mialam w szklanej kuli ale nie pamietam jak to tam bylo z pompka i innymi rzeczami, ale fajnie to wygladalo i zawsze to jakos razniej jak sie bedzie wracac do pustego domu:D

Gość melissaa **
Jeżeli chcesz tylko jedną rybkę, to kup sobie bojownika :) Ja trzymałam go w szklanej kuli bez pomki :P Długo żyła ta rybka...

Właśnie...i na spacer nie trzeba z nimi wychodzić, nie linieją, milczą, cieszą oko i nie śmierdzą (no chyba, że im sie wodę zapomni zmienic). Ostrzegam, że to wciąga i kiedyś na pewno powiększysz akwarium i liczbę ryb:) Mi już się marzy takie 120l :P

wlasnie bojowniki sa przesliczne:D ja kiedys mialam dwie takie czerwone neiw iem jak sie nazywaly juz nie pamietam nazw ryb, welonki jakies czy cos podobnego, a czy dwa bojowniki beda sie ze soba "gryzc"? samiec i samica na przyklad albo niekoniecznie tej samej plci

Dwa samce na pewno sie zatłuką. Ja z czystej głupoty kupiłam samiczkę mojemu bojownikowi..niestety całą noc ją gonił i poskubał jej płetwy. Następnego dnia oddałam ją do sklepu. ale na to nie ma reguły, zależy od wielkości akwarium, od "wystroju" (jesli włożysz jakieś skałki to nie będą się tak gonić). Teoretycznie jednak bojownik to samotnik.

Quicksand - kula to pomyłka, nie kupuj jej pod żadnym pozorem! W kulach ryby ślepną - bo one zniekształcają obraz, są za małe, nie ma gdzie i jak włożyc filtra czy grzałki... Jak nie możesz mieć nic dużego - to kup przynajmniej 40 l - a najlepiej 60 l akwarium prostokątne. Im większe, tym łatwiej będzie o równowagę biologiczną i ryba będzie się lepiej czuć. Mały filtr i grzałka koniecznie z termostatem. Jak bojownik, to dobrze dokupic mu dużo roślin - bardzo je lubią. Z samcem samca nie można trzymać, ale można próbować np. samaca z dwiema czy trzema samicami - ale wtedy akwarium musi byś odpowiednio duze i mieć sporo roślin...