Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Arleta M

czy żeby wyrobić paszport małemu dziecku wystarczą rodzice?

Polecane posty

czy musimy tam się udać również z dzieckiem. Tak twierdzi mój były mąż i stąd moje pytanie. Dziękuję.

czy naprawdę nikt ostatnio nie wyrabiał paszportu małemu ( 6 lat) dziecku?

Gość rodzice i dziecko

ja wyrabiałem , ale z dziesięć lat temu, wystarczyły tylko moje dokumenty i chyba świadectwo urodzenia.

dziękuję za odpowiedż. Tak się zastanawiam po co dziecko przy wypisywaniu formularzu?

Gość ktośtoś
Małemu dziecku dowód wyrabiają sami rodzice. Dopiero, gdy skończy 13 lat, konieczna jest jego obecność.

Gość CCC...
Tak rodzice no i różnego typu dokumenty.

właśnie tak mi się wydawało. A w jaki mcelu potem jest potrzebne, pytam z czystej ciekawości ...?

Gość ktośtoś
Szczerze mówiąc, też nie wiem:)

ja wyrabiałam paszport córce jak miała rok,teraz ma cztery latka.Musieliśmy ją mieć ze sobą bo pani w okienku sprawdzała czy zdjęcie które jej daliśmy to jej zdjęcie.Mąż musiał ją wyjąć z wózka i pokazać.

Gość ktośtoś
Dowód osobisty osoby małoletniej Podstawa prawna Ustawa z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz. U. z 2001 r. nr 87, poz. 960, nr 110, z późn. zmian.) Miejsce załatwienia sprawy Wydział Spraw Obywatelskich, parter, pokój nr 9, telefon 071 381 71 33 Wymagane dokumenty * wniosek o wydanie dowodu osobistego - wypełniony czytelnie, pismem drukowanym; wniosek do pobrania w Wydziale Spraw Obywatelskich -Ewidencja ludności, pokój nr 9, * 2 zdjęcia (aktualne, wyraźne fotografie o wymiarach 35 x 45 mm, przedstawiające osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywały głowę w pozycji lewego profilu z widocznym lewym uchem, z zachowaniem równomiernego oświetlenia twarzy) * odpis skrócony aktu urodzenia w przypadku osób, które nie wystąpiły w związek małżeński * ww. odpis uzyskać można bezpłatnie w Urzędzie Stanu Cywilnego właściwego dla miejsca urodzenia; wniosek do pobrania na stronie www.um.jelcz-laskowice.finn.pl; z wystąpieniem o wydanie odpisu można zwrócić się listownie, wysyłając pocztą ww. wniosek * legitymacja szkolna lub paszport Termin załatwienia sprawy od 1 m-ca do 1,5 m-ca Opłaty dowód uiszczenia opłaty - 30 zł - opłata obowiązuje do dnia 31.12.2009r., od 1 stycznia 2010r. zlikwidowany zostanie obowiązek opłaty za wydanie dowodu osobistego, Tryb odwoławczy Nie przysługuje Dodatkowe informacje * wniosek należy składać osobiście w obecności przedstawiciela ustawowego lub opiekuna prawnego, * osoby małoletnie do lat 13, składają wniosek na dowód osobisty w obecności obojga rodziców (opiekunów prawnych, przedstawicieli ustawowych), * osoby małoletnie powyżej 13 roku życia składając wniosek na dowód osobisty w obecności jednego przedstawiciela ustawowego lub opiekuna prawnego, * wniosek musi być podpisany przez osobę małoletnią i jej przedstawiciela ustawowego lub opiekuna prawnego, * po odbiór dowodu osobistego osoba małoletnia, powyżej 13 roku życia, zgłasza się osobiście wraz z opiekunem ustawowym lub opiekunem prawnym. Wniosek można składać za pośrednictwem organu gminy właściwego ze względu na miejsce pobytu czasowego wnioskodawcy, jeżeli jego złożenie we właściwym organie gminy nie jest możliwe. Organ gminy, o którym mowa wyżej, przekazuje wniosek do organu gminy właściwego ze względu na miejsce pobytu stałego wnioskodawcy, a w przypadku braku takiego miejsca - do ostatniego miejsca jego pobytu stałego. Takie cos znalazłam na ten temat w googlach

Gość ktośtoś
Z tego co wyczytałam w tej informacji, którą wkleiłam to dziecko po skonczeniu 13 lat jest potrzebne, bo sie samo podpisuje. Acha, i obecnie wyrobienie dowodu dla małolata jest bezpłatne.

ja też to tak zrozumiałam. Zadzwonię jutro i się spytam sama. Ale bardzo Wam dziękuję za informacje. Dobranoc.

ktos-glupoty piszesz.Autorce nie chodzi o wydanie dowodu tylko paszportu.Paszport załatwiasz w biurze paszportowym

Podanie kwestionariusz paszportowy dla osoby małoletniej Rodzice, opiekunowie osoby nieletniej ubiegający się o wydanie paszportu składają: * wypełniony kwestionariusz paszportowy * znaczek opłaty skarbowej 5 zł * dwie aktualne fotografie o wymiarach 5 cm x 4 cm, przedstawiające dziecko bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywały głowę w pozycji lewego półprofilu z widocznym lewym uchem, z zachowaniem równomiernego oświetlenia twarzy na odwrocie fotografii należy czytelnie wpisać imię i nazwisko dziecka * dowód uiszczenia opłaty paszportowej 30 zł Składając kwestionariusz paszportowy o wydanie paszportu dla dziecka, oboje rodzice muszą wyrazić zgodę na wydanie paszportu dziecku: * osobiście składając swoje podpisy na wniosku paszportowym w obecności urzędnika przyjmującego podanie, przedkładając do wglądu dowody osobiste z wpisanym w nie dzieckiem oraz skrócony odpis aktu urodzenia dziecka, jeżeli dziecko nie posiadało paszportu lub nie było wpisane do paszportów rodziców * lub w formie oświadczenia potwierdzonego notarialnie (dotyczy tylko kraju), * lub w formie oświadczenia potwierdzonego przez Konsula RP * lub w formie postanowienia sądu opiekuńczego, opiekun prawny ustanowiony przez sąd opiekuńczy wyraża zgodę na wystawienie paszportu dziecku okazując stosowny dokument. W sytuacji gdy rodzice, ubiegając się o paszport dla dziecka, posiadają dowód osobisty nowego wzoru (lub jedno z nich posiada dowód osobisty starego wzoru a drugie nowego wzoru) wymagany jest zupełny odpis aktu urodzenia dziecka. Natomiast w sytuacji gdy rodzice posiadają dowody osobiste starego wzoru z dokonanymi wpisami dzieci konieczny jest skrócony odpis aktu urodzenia. Rodzice, opiekunowie osoba nieletniej ubiegający się o wydanie paszportu okazują do wglądu: * dowody osobiste * umiejscowiony w polskim Urzędzie Stanu Cywilnego odpis skrócony aktu urodzenia , jeżeli dziecko urodziło się za granicą. * posiadany ważny paszport dziecka lub paszport, jeżeli istniał w nim wpis dziecka (przy odbiorze nowego paszportu należy go przedłożyć do anulowania). Do wglądu przedstawia się również dokument uprawniający do ulgowej opłaty za paszport, jeżeli taka ulga przysługuje (ważna legitymacja szkolna)

tak tylko nadal nie wiem czy musi być dziecko, ale wedlug tego co pisalas to tak.

Informacje paszportowe W dniu 19 lutego 2010 r. weszła w życie nowelizacja ustawy o dokumentach paszportowych. Najważniejsze zmiany przepisów dotyczą: * zasad wydawania dokumentów paszportowych dla dzieci do 5 roku życia - co do zasady - zgodnie z art. 23 ust. 1 pkt 1 ustawy dzieciom w tym wieku wydawane są paszporty tymczasowe; w tym przypadku dzieci nie muszą być obecne przy składaniu wniosku paszportowego. Obecność będzie obowiązkowa wyłącznie, gdy na życzenie rodziców dziecku do 5 roku życia będzie wydawany paszport biometryczny, * terminu ważności paszportów biometrycznych wydawanych na żądanie rodziców dla dzieci do 5 roku życia - dokumenty te są wydawane z 12 miesięcznym terminem ważności, * odbioru dokumentu paszportowego dla osoby małoletniej (do 18 roku życia) - obecność małoletniego nie jest obowiązkowa, * właściwości organów paszportowych w kraju - bez zmian pozostaje zasada, że paszport wydaje organ właściwy ze względu na stałe miejsce pobytu osoby. Natomiast w przypadku braku stałego miejsca pobytu osoby ubiegającej się o paszport, Zniesiona została zatem procedura wyrażania przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych zgody na wydanie dokumentu paszportowego z pominięciem właściwości miejscowej, bowiem dokument będzie wydawany przez organ właściwy według ostatniego stałego miejsca pobytu tej osoby. Osobom, które nigdy nie posiadały stałego zameldowania na terytorium kraju, paszporty są wydawane przez wojewodę właściwego według aktualnego miejsca pobytu, * jednoznacznego określenia, iż ulgowa opłata za wydanie paszportu przysługuje wszystkim małoletnim do czasu podjęcia ustawowo określonego obowiązku szkolnego, uczniom i studentom, * zasad wydawania paszportów tymczasowych przez organy paszportowe w kraju i za granicą, * zwolnienia z opłaty skarbowej odpisów zupełnych aktów stanu cywilnego wydawanych w celu realizacji dokumentu paszportowego. Powyższe zmiany zostały wprowadzone ustawą z dnia 4 września 2008 r. o zmianie ustawy o dokumentach paszportowych i ustawy o opłacie skarbowej, opublikowanej w Dzienniku Ustaw z 2010 r. Nr 8 poz. 51.

Gość agnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Obecne, nowe paszporty maja czytnik linii papilarnych i dlatego starsze dziecko będzie potrzebne, po pierwsze podpisuje się i sklada odcisk palca( chodzi mi tutaj o dziecko po 13 r ż) Ja kilka miesięcy temu wyrabiałam paszport synkowi, miał wtedy 10 miesiecy i musiał z nami być, poniewaz pani musiaął go obejrzec, czy zdjęcie które jej daje, jest żeczywiście zdjhęciem naszego synka. Musiała porównać, więc dziecko musi być przy składaniu wniosków.

Gość agnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
rzeczywiscie miało być!!!!

teraz juz zrozumiałam w jakim celu:-) Dzięki wszystkim za pomoc!!!