Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kleszczowa

Dzisiaj znalazłam na nodze kleszcza a jestem w ciąży - co robić?

Polecane posty

Gość kleszczowa

Witam, jak wstałma i poszłma do łazienki przebrac piżamę zauważyłam na nodze, w okolicy kolana, że mam wbitego małego kleszcza :o Na początku nie wiedziałam co to, ale zauważyłam czarną plamkę i czerwone dookoła, dopiero pod luba jak poruszałam, to to żyło i stwierdziłam, że to kleszcz :o wyciągnęłam go pęsetą i zalałam rankę wódką, ale nie wiem co robić dalej? Jestem w 5 miesiącu ciąży, to 'mój' pierwszy kleszcz w życiu i to akurat w ciąży musiałam go złapać :o Czerwona otoczka po jego ugryzieniu ma narazie 7mm (jak po komarze) no ale nie wiem, mam się od razu zgłosić do lekarza czy narazie poczekac, czy to czerwone miejsce nie zacznie blednąć lub wręcz przeciwnie? Poradźcie :o :(

A masz pewnośc,że wyjełaś bo w całości ? Bo jeśli został choć kawałeczek to może być kiepsko i radziłabym iśc do lekarza . A jeśli jesteś pewna ze wylazł cały to bedzie wszystko ok ;)

Myślę ze powinnaś udać sie do lekarza. Kleszcze przenoszą boreliozę. Możliwe że powinnaś dostać jakis zastrzyk. Mysi to zobaczyć lekarz lub chociaż pielęgniarka

Ja myślę ze powinnaś iść po prostu do przychodni i pokazać sie ogólnemu lub pielęgniarce chociaż. Oni są w stanie od razu rozpoznać czy ukąszenie było niebezpieczne.

Kleszczowa-jeśli jestes pewna,że cały wyszedł to nie ma potrzeby iśc do lekarza Bardzo dobrze,że zdezynfekowałaś rankę. Bedzie dobrze ;) Zdrówka Dla Ciebie i Maleństwa ;)

milimetrowa: tak tylko dla informacji... to co ewentualnie zostanie w ciele człowieka czy zwierzęcia nie jest groźne. Groźne jest to, co kleszcz wstrzykuje do organizmu żywiciela.

Gość cookies
jesli kleszcz nie był zarażony boreliozą, to wszystko bedzie ok. Musisz obserwowac to miejsce i jesli bedzie cały czas mocno czerwone lub bedzie sie zmieniało, to lec do lekarza. Ale na wizycie poinformuj o tym.

moje dziecko w wieku 2 latek miało wbitego kleszcza. Żadnej otoczki nie było. Żadnego zaczerwienienia. dopiero po wyciągnięciu była kropeczka po kleszczu. lekarz powiedział wtedy ze jest ok.

Ale,kleszcz nie wstrzyknie do organizmu żywiciela,bo nie ma kleszcza . Przecież napisała,że wyciągneła całego,bo nie był głęboko ;)

milimetrowa: No tak, racja, ale ja tak tylko, że nawet jakby główka została to nie ma się co obawiać. Jednak oczywiście wizyta u lekarza byłaby wskazana. Czy kleszcz został, czy nie.

Gość kleszczowa
kurde już sama nie wiem co robić :o wiem, że to głupie, ale miałam dzisiaj jechac moimi z kotami do zaprzyjaźnionej weterynarz na szczepienia, ona była niedawno w ciąży no i jest weterynarzem więc powinna znać sie na kleszczach - może jej to pokazać i się poradzić, tak przy okazji? W przychodni długo się czeka strasznie, może nie panikowac i obserwować rankę? Jak się objawia ta borelioza? cholera :o

Gość kleszczowa
nie mam tego kleszcza, bez przesady :o spuściłam go z papierem od razu do wc, jeszcze by mi się gdzieś rozlazł po domu :o

Tak sie sklada, ze lekarze w Polsce generalnie olewaja borelioze, najlepszym pomyslem jest zachowac kleszcza do badan. Noge mozesz obserowwac, ale nie musisz, borelioza moze sie uaktywnic po miesiacach lub latach. Jak bedziesz maial rumien, i tak nie zauwazysz, jak nie bedziesz miala, mozesz tak czy siak miec borelke. Niech Ci znajoma przepisze doxycyline, chyba ze to wpywa jakos na plod

Gość moja koleżanka chor.
Zachorowała na boreliozę wlasnie w ciąży,u niej objawiało się to czerwoną plamą pojawiającą sie w róznych miejscach nogi,nie wiem jakie mogą byc inne objawy,poczytaj w sieci. Wszystko dobrze sie skończyło,więc nie martw się na zapas,teraz jej dziecko ma 8 lat i nic mu nie można zarzucić:),zdrowe i fajne.

Weź koty i jedź do tej Pani weterynarz. Pokaż jej to. Lepiej dmuchać na zimne.

milimetrowa Oczywiście :) Zgadzam się. A Ty autorko masz trochę racji, weterynarz może powiedzieć Ci sporo o kleszczach.

Gość gargantua
To nie jest sprawa dla ginekologa, bo kleszcz w ciąży jest tak samo ryzykowną zabawą jak poza ciażą. Ja bym poszła do lekarza ogólnego albo do laboratorium i poprosiła o zrobienie testu na obecnosć borelii czy co tam jeszcze kleszcz przenosi. Niech zresztą lekarz najlepiej zadecyduje, co i kiedy zbadać, ty mu tylko powiedz o kleszczu. Jak wykryja bakterie, to dostaniesz kuracje antybiotykową. Jak sie szybko potraktuje borelie antybiotykiem, to choroba po prostu zostanie pokonana. te przypadki, o ktorych sie słyszy w telewizji, to osoby, którym boreliozę wykryto za późno

Gość kleszczowa
miałam ciąże zagrozoną (w 8 tyg, teraz jest ok, no ale...) dlatego myslę o mojej ginekolog bo ona chyba powinna zdecydowac, który ewentualnie antybiotyk był by dla mnie/nas najbezpieczniejszy :o ? cholera już sama nie wiem -jechać do przychodni do zwyklego internisty -do zakaźnego? -do weterynarza? -do ginekolog? -czekać i obserwować? japikole :o

Gość saleminka8
ja potrafię wyciagać kleszcza-całego,ale jak byłam w ciąży pojechałam na izbę przyjęć by mi go wyciągli ;) miałam blisko to skorzystałam a kleszcza miałam na tyłku :P

Gość kleszczowa
acha, no i jak dzis cyz jutro pojechalabym robić badanie krwi na borelioze to tka wczesnie by nie wykryło? kurde, mam mętlik :o 😭

Gość kleszczowa
no ja chciałam go jak najszybciej usunąć więc nawet nie myślalam, żeby jeszcze z nim łazić i jechac żeby go wyciągali, z tkaim dużym miałabmy może obawy ale ten 'mój' wydawał się jeszcze nie wbity ostro i w sumie z łatwością go wyjęłam....jasna pała, takie gówno a tkai problem :o

Gość moja koleżanka chor.
Lekarz skierował ją do kilniki chorób zakaźnych,ale ona była chora. Moze skonsultuj się najpierw ze swoim ginekologiem,na pewno doradzi co robić

Gość kleszczowa
cholera, to co mam dzisiaj zrobić? Jechac gdzieś czy czekać czy co :o :(:(:(:( Do kogo najwczesniej powinnam się zgłosić, choćby dziś? Obawiam się, że zwykły lekarz w przychodni oglądnie i powie, że trzeba poczekać cyz się nie będzie to zaczerwienienie rozrastac. Albo d ami jakiś antybiotyk a ja będe się wahać, cyz go wziąć bez konsultacji z ginekolog. Nie mam do niej chwilowo dostępu, dopiero zobaczę się z nią we wtorek... cholera...

pamietaj, że kleszcze przenoszą boreliozę. skontakuj sie z lekarzem, nie zaszkodzi a napewno pomoże.

Gość saleminka8
podobno na tą bal...można zachorować,czy sie zarazić jak kleszcz jest opity krwią,bo coś tam wydziela...

Gość bez wzgledu na ciaze
do ginekologa chcesz isc?? Ginekolog nie jest od tego... Do internisty normalnie idz. Ja bylam na ostrym dyzurze na wyciagnieciu, a do kontroli i po antybuiotyk to normalnie do przychodni do internisty! Pewnie, ze moze olac ale to zalezy juz od lekarza. Natomiast nalezy to do jego kompetencji i tyle.