Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iwkaaaa

Porod ze znieczuleniem

Polecane posty

Co do ZZO, to też często nie likwiduje bólu, a jedynie go minimalizuje, bo nie zawsze jest właściwie wykonane. Po prostu ryzyk-fizyk. Jeśli ZZO jest 100% prawidłowo wykonane, to kobieta nie czuje nawet, że się prze i wtedy 'wielka dupa' z porodu SN, bo trzeba podać oksytocynę, albo nawet robić cesarkę jak nie ma postępu.

Nie wiem co ty miałaś, nie widziałam, ani nie widziałam osób które go obsługiwały. Ja się o nim dowiedziałam już po porodzie i żałowałam, że go nie odkryłam wcześniej, ale czytałam mnóstwo opinii rodzących kobiet w necie i wygląda na to że rzeczywiście jest zajebisty. Następnym razem na 100% go kupię albo pożyczę, jak będzie taka sposobność.

Gość Odnosnie tens
Trąbka trąbka jak zzo jest prawidłowo wykonane to wlasnie nie likwiduje calkowicie czucia, znosi ból ale czuje sie skurcze i parcie, poczytaj o tym..wlasnie zle wykonane znosi calkowicie czucie... Ania-mama mi nie zrobią lewatywy tak czy siak bo jestem świadoma że mogę odmówić:) wole czopek, a widzisz i tak i tak nie daje pewnosci bo jednak kupe zrobilas heh

Gość Odnosnie tens
No wlasnie jak to jest ze straszą skutkami ubocznymi do porodu sn ale jak maja zrobic cc to chwalą ze to lepsze niz narkoza i oczywiscie super bezpieczne, przy cc jakos nikt nie mysli o tych skutkach ubocznych...

"Trąbka trąbka jak zzo jest prawidłowo wykonane to wlasnie nie likwiduje calkowicie czucia, znosi ból ale czuje sie skurcze i parcie, poczytaj o tym..wlasnie zle wykonane znosi calkowicie czucie..." No właśnie czytałam i to co ty napisałaś jest dokładnie odwrotnością tego, co wyczytałam ja. Ponoć to, że się cokolwiek jeszcze czuje wtrakcie porodu (skurcze, parcie, itp) jest efektem nieprawidłowej, nie pełnej aplikacji anestetyku.

Gość odnosnie tens
nieprawidlowe to by moglo byc gdyby robili Ci to znieczulenie do np operacji na nodze... w przypadku porodu zaczynają od malych dawek bo na kazda inaczej dziala no i wlasnie nie maja zamiaru zniesc calkowicie czucia!

No pewnie dlatego że przy CC to już nie ma wyjścia i znieczulić jakoś muszą:-) A to znieczulenie jest o wiele lepsze niż ogólnoustrojowe (takie że śpisz). Nie mniej jednak jedynym powodem dla którego Polki odciąga się od samego pomysłu znieczulenia jest fakt że znieczulenie kosztuje kasę, jest za mało anestezjologów, są oni kiepsko wyszkoleni pod tym względem (stąd tyle źle wykonanych znieczuleń), jest to kłopot dla położnych bo po ZZO trzeba monitorować kobietę i dziecko i przeprowadzać częste pomiary ciśnienia. Do tego kobieta ma ograniczone ruchy nóg i wymaga więcej pracy i zainteresowania w czasie porodu i do kilku godzin po porodzie.

Gość odnosnie tens
W zzo rodząca nie czuje skurczów partych i dziecko trzeba wydobyć próżniociągiem Mit. Jeśli lekarz poda środek znieczulający w odpowiednim stężeniu (a nie zbyt dużym), kobieta zachowuje odruch parcia i, kierowana przez położną, samodzielnie wypycha dziecko. Większe prawdopodobieństwo porodu zabiegowego istnieje wtedy, gdy leku znieczulającego podano za dużo lub rodząca nie chce współpracować podczas parcia z położną, ale gdy wszystko przebiega jak należy, nie ma takiego ryzyka. http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/porod/znieczulenie-zewnatrzoponowe-prawdy-i-mity_35778.html to z tej stronki, bardzo fajna, fakty i mity

Gość odnosnie tens
Po podaniu znieczulenia rodząca zupełnie niczego nie czuje od pasa w dół Mit. Do porodu pochwowego znieczula się w ten sposób, że kobieta ma zachowane czucie i może się poruszać, tylko nie czuje bólu. Chyba że otrzyma lek znieczulający w zbyt dużym stężeniu wtedy ma nogi jak z waty i nie może chodzić, ale to skutek niedopatrzenia lub braku doświadczenia lekarza anestezjologa.

'Odnośnie tens' ma rację. Kiedyś znieczulano całkowicie. A dzisiaj uważa się że znieczulenie powinn być słabsze. W ZZO mobilnym (tym gdzie można chodzić) stosuje się natomiast mieszankę takich 2 specyfików że nie ma praktycznie żadnych odrętwień i ma się pełną sprawność ruchową - nie czuje się tylko bólu... albo jest on minimalny. Oczywiście znieczulenie musi być wyonane tak żeby nie bolało - no bo taki jego sens:-) Ale ja np czułam wszystkie skurcze (czułam jak pracują mięśnie macicy). Tylko bólu nie czułam.

Tak jak pisałam wyżej. Rodziłam, skorzystałam z ZZO i polecam z całego serca. Nie tylko tym co się boją bólu:-)

Ok, nawet jeśli masz racje z tym mniejszym stężeniem ZZO (nie wiem jak działa w rzeczywistości, nie chciałam go) to sama w tej chwili sobie przeczysz, bo ono w takim układzie nie likwiduje bólu tylko go tłumi, czyli działa na tej samej zasadzie co TENS. Czytałam, że Tens jest jak Nurofen Forte tyle że zaaplikowany zewnętrznie. Ty też tego nie wiesz, a jedynie teoretyzujesz i z góry zakładasz, że nie jest skuteczny. Nawet sama nie możesz na 100% powiedzieć co za urządzenie miałaś na ten kręgosłup, ale ja szczerze wątpię, że było to akurat to urządzenie. Jest na rynku wiele podobnych urządzeń, wiele firm zajmujących się produkcją, ale nie wszystkie są jednakowej jakości - to po pierwsze, a po drugie - ElleTENS jest dla ciężarnych a nie osób ze schorzeniami ortopedycznymi.

Gość odnosnie tens
hehe o co ci chodzi??? tens to prądy takie same jak te w schorzeniach ortopedycznych i też miały na celu znoszenie bólu, nie odpowiada mi kopanie prądem, bo mam tak niski próg bólowy ze po wlaczeniu juz mnie bolało...nie jest to przyjemne a myslenie czy mnie kopnie jak zwiększe podczas porodu to nie dla mnie, zloscisz sie bo nie popieram tensa?! to niedorzeczne, jednemu zadziala drugiemu nie, jedni lubia miec do czynienia z prądem inni nie, wiec nie zarzucaj mi jakis glupot ze nie wiem co to jest, bo bardzo dobrze wiem! a jesli chodzi o zzo, to ja sie ciesze ze znosi ból do pewnego poziomu wlasnie a nie calkowicie czucie i tego oczekuję od zzo, że będę czuć skurcze i parcie ale dam radę to wytrzymać bo odejmą mi 50 lub 70 % tego bólu...natomiast tens napewno tak aż nie działa..

"tens to prądy takie same jak te w schorzeniach ortopedycznych i też miały na celu znoszenie bólu, nie odpowiada mi kopanie prądem, bo mam tak niski próg bólowy ze po wlaczeniu juz mnie bolało..." Hmmm :o Jeśli piszesz o "kopaniu prądem" to rzeczywiście nie było to Tens, jeśli już to najdalej jakiś tani ekwiwalent. Jak pisałam - tak ja w przypadku wszystkich innych produktów na rynku (nie ważne, czy jest to auto, czy piekarnik, czy żelazko, czy niania elektroniczna, tv) tak i stymulatory są różnej jakości, w różnych przedziałach cenowych i wykonywane w różnych technologiach. Nie wolno wrzucać wszystkich do jednego wora. Przykro mi, że miałaś pecha i przez to złe doświadczenia, ale nie mylmy Syrenki z S-klasą... ok? Na pewno nie był to ElleTens, bo ElleTens jest dla ciężarnych - stricte dla ciężarnych - więc szanse na to że znalazł się w rękach rehabilitantek ortopedycznych są mniej niż nikłe. Miałaś po prostu coś innego, jakąś tanią replikę i tyle, więc nie masz porównania.

"a jesli chodzi o zzo, to ja sie ciesze ze znosi ból do pewnego poziomu wlasnie a nie calkowicie czucie i tego oczekuję od zzo, że będę czuć skurcze i parcie ale dam radę to wytrzymać bo odejmą mi 50 lub 70 % tego bólu...natomiast tens napewno tak aż nie działa.." No właśnie czytając opinię pań "po" okazuje się, że działa i że zzo w porównaniu z nim prezentuje się licho (opinie pań po zzo przy pierwszym porodzie i tens przy kolejnym). jesteś jedna przeciw, dużo teoretyzujesz, miałaś odczynienia z urządzeniem niewiadomego pochodzenia i jakości. liczby nie mogą kłamać. :) ja stawiam na tens - ale ten oryginalny, stworzony z myślą o bólu porodowym, a nie firmy "no name".

Gość odnosnie tens
Przestan mi zarzucac teoretyzowanie, czytałam o tensie do porodu i jest to to samo co ja mialam robione na zabiegach!!! Po co mi chcesz wmówić że to jest fajne, ja to sprawdziłam i nie jest, w ogóle nie działało jak dla mnie przeciwbólowo choć do tego było oczywiście przeznaczone, a mówię o kopaniu prądem bo mam tak niski próg bólowy że to czego inni nie odczuwali ja juz czułam jako ból...na zdjęciach z porodu to ten sam tens, tak samo zakładany, opis tez wskazuje że to to samo...najpierw wyprobuj a potem gadaj że lepsze...Ty nie masz żadnego porównania a się wymądrzasz.

Gość najpierw chcecie
dziecko,a potem "mamusiu jak ja sie boje bolu".Umialas zajsc to je urodz i tyle..

Gość nie chce mi się znowu logować
ale powiem ci jedno: czytaj ze zrozumieniem. nie wiem jakiej marki miałaś urządzenie. gadasz zupełnie tak, jakbyś po filmie obejrzanym na Curtisie mogła się wypowiadać o jakości wizji Bang&Olufsen. nie myl pojęć. każdy producent robi innej jakości sprzęt. żadna matka rodząca nie pisała o kopaniu prądem, czyli nie masz racji, nie masz porównania i nie miałaś do czynienia z urządzeniem o którym piszę ja.

Gość odnosnie tens
pierdolisz jak potłuczona, dobrze wiem co miałam, nazywa sie tak samo, tak samo sie zaklada i tak samo tym operuje, wykorzystuje sie do tego tak samo prąd, jest identyczne z tym co miałam! i marka nie ma tu nic do rzeczy! a bylo ich duzo bo w roznych miejscach mialam to robione!!

Zapomniałam napisać... Miedzy TENS a ZZO nie ma porównania!!!!!!!!!! Nie tylko dlatego że sa to dwie różne metody ale przede wszystkim dlatego że ZZO zazwyczaj znosi ból w 99%. Powtarzam jeszcze raz - bólu się nie czuje, tylko kurczący się mięsień. TENS natomiast tylko zmniejsza psychiczne odczucie bólu. Sam ból natomiast się odczuwa. Wiem bo próbowałam. Szczerze powiedziawszy na mnie to urządzenie nie za bardzo działało. ZOZ- mimo że inwazyjny - jest lepszą metodą uśmierzania bólu. A co do tych co piszą że zachciało się dzieci to trzeba rodzić w bólu... ha ha ha... nie bądźcie śmieszne:-) Rozumiem że u dentysty tez zawsze Panie bez znieczulenia robią zęby, nigdy tabletek na ból głowy nie biorą a bóle menstruacyje łagodzą wodą z cytryną. Jeżeli chodzi o dzieci to pierzecie w domu pieluchy i nie karmicie ze słoiczków.Zachciało się dzieci to trzeba robić!!!!! No nie??? Skorzystanie z ZZO to nie grzech a ogromna ulga - szczególnie przy długim i trudnym porodzie. Nie oznacza to że każdy może i powinien z tego znieczulenia skorzystać. Ale na pewno jest ono dla ludzi i powinno być powszechnie dostępne dla wszystkich kobiet.

Gość odnosnie tens
Dzięki Paulinko, dzieki tej mozliwosci wiem ze jakos przejde poród..

Gość najpierw chcecie
tak sie sklada,ze jestem u dentysty co pol roku,wiec nie robia mi sie tak wielkie ubytki,zeby brac znieczulenie.co do tabletek na bol-nie nie biore mam kilka tatuazy i kolczykow-lubie bol :P uzywam pampersow dlatego,ze w tetrowych dupcia sie odparza,nie mowiac o tym,ze siku przeleci..i dla wygody dziecka-przy baby dry nie musze go budzic w nocy,zeby zmienic pieluche

Gość odnosnie tens
najpierw chcecie, a co mnie to obchodzi ze ty lubisz ból, ja go nie lubię i nie znoszę, dlatego bede korzystac ze znieczulen i nie widze w tym nic zlego, a jak ty cos widzisz to jak dla mnie masz cos z głową.

Gość do najpierw chcecie
i pewnie lubisz zabawy sado maso:) hehe masochistka

Gość najpierw chcecie
nawet uwielbiam :)

Gość najpierw chcecie
prosze jak kurki domowe nastroszyly piorka haha

nie wiem co to kogos obchodzi jak ktos inny rodzi :D :D :D mozna komus doradzic czy podzielic sie swoimi doswiadczeniami a nie narzucac komus swoje widzi mi sie. Najpierw chcialy - lubisz bol to rodz jak chcesz, czy co tam jeszcze sprawia Ci przyjemnosc. nic nikomu do tego. a swoje komentarze zostaw dla siebie tym bardziej ze zamiast argumentow zaczynasz jakies dziwne praktyki. niby co ten komentarz mial znaczyc: kurki domowe? znasz prywatnie osoby z ktorymi tu dyskutujesz by pozwalac sobie na okreslaniem kim niby sa?

Gość ghkloplkjhg
Najpierw chcecie szkoda ze na kafe takich troli od razu nie blokują, tylko wszczynac awantury potrafisz.

Gość najpierw chcecie
i widzicie jak was latwo zdenerwowac.Jakbyscie takie trole olewaly to by nie bylo awantur,a tak zawsze ktos odpisze.. To byl taki moj maly eksperyment.Naprawde mozna miec niezly ubaw.A koleznka mowila,ze nikt nie odpisze... Pozdrawiam 🖐️