Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość muskatnuss

Pytanie do przedsiębiorców

Polecane posty

Gość muskatnuss

Jeśli posiada się firmę i kupuje się jakieś rzeczy do niej na fakture, to ten vat 22% skarbówka oddaje pod koniec roku?

VAT od zakupu (naliczony) odliczasz od VATu od sprzedaży (należny). Różnicę wpłacasz do skarbówki. Ale nie wszystko można odliczyć. Np. VAT od auta osobowego tylko do 6 tys. zł. VAT od paliwa do osobówki - w ogóle nie odliczysz. Rozliczenia są co miesiąc albo co kwartał (dla małych firm).

Gość to zdumiewajace ile jest
i tak i nie. Jeśli jesteś płatnikiem podatku vat to vat odliczasz. Jeśli masz więcej vatu naliczonego niż należnego to oddaje, ale to sytuacja prawie niespotykana. Ogólnie vatowcy płacą wyższe podatki bo od zysku oprócz dochodowego "niejako" płacisz też vat. Vat tylko w teorii jest podatkiem neutralnym dla przedsiębiorcy, byłoby tak gdyby zakupy w relacji firma-firma odbywały się bez naliczania podatku vat, a tak nie jest. Jeśli nie jesteś płatnikiem podatku vat to go nie odliczasz, ale możesz fv brutto czyli łacznie z vatem dać w koszty. Jeśli to import to jeszcze inaczej, więc bez konkretnego przykładu, kto gdzie kupuje i jaką formę rozliczenia ma nie da się precyzyjnie odpowiedzieć.

Gość mól czy nie mól
Jak masz do zapłacenia vat do US to odliczasz ten z fv, jak eksportujesz za granicę na zerowym vat można ubiegać się od zwrot vat, jeżeli w2 ogole wyjdzie vat do zwrotu. No i trzeba się liczyć, że fv kosztowe są również brane pod uwagę przy kontrolach, nie można wrzucać po prostu wszystkiego, zależnie od charakteru działalności itp.

Vat od osobowego 60% nie więcej jak 6 tysięcy - taka dygresja. Poza tym teraz po uchyleniu przez ETS przepisów w tym względzie nie bardzo wiadomo które obowiązują. Znowu prawie każdy samochód można kupić w wersji z pełnym odliczeniem, a niektóre firmy doradcze twierdzą nawet, wbrew stanowisku ministerstwa finansów, że można odliczać vat od każdego samochodu bo ETS uchylił przepis i analogicznie wcześniejsze przepisy ograniczające odliczanie na tej samej zasadzie powinny być uchylone.ETS nie wskazał które przepisy obowiązują, MF twierdzi,że poprzednie, inni twierdzą, że poprzednie też wbrew prawu unijnemu ograniczają, więc też mogą zostać zaskarżone. Tu jest bardzo ciekawa sytuacja, bo kupując samochód osobowy nagle, po wyroku ETS, stajemy się posiadaczami ciężarowego w wyniku czego nie odliczyliśmy vatu, a mamy obowiązek go naliczyć przy sprzedaży, bo zwolnienie zgodnie z rozporządzeniem ministra finansow sprzedaży ze stawką zwolniona, które większość stosuje dotyczy samochodów osobowych :D

Gość muskatnuss
Ale np otwieram firmę i kupuje busa i komputer na fakture. I później oni oddadzą mi vat z tych rzeczy? I jeszcze jedno czy do busa (kat b) mogę kupić ropę na fakture?

Gość muskatnuss
I jeszcze jedno pytanie. Importując coś z zagranicy (USA) muszę zaplacić vat. Czy ten vat później mi oddadzą?

muskatnuss Tak jak najbardziej. I jeśli masz "nadpłacony" Vat możesz wystąpić o zwrot albo zostawić na poczet przyszłego należnego VAT-u "eśli masz więcej vatu naliczonego niż należnego to oddaje, ale to sytuacja prawie niespotykana" Wbrew pozorą jest to sytuacja dość częsta szczególnie w okresach inwestycji Ja w tym momecie w US mam całkiem sporo uskładane bo rozbudowuje firmę. Tak samo jest jak kupuje na magazyn towar w dużych ilościach. A teraz zabawa z zwrotem jest to bardzo nieciekawa bo jeśli wystąpisz o zwrot VAT to AUTOMATEM masz kontrole z US. Jest ona rutynowa i obligatoryjna. Więc większość firm nie decyduje się na odbieranie VATu żeby nie ryzykować kontroli bo a nuż coś znajdą. Z drugiej strony jeśli potrzebna jest gotówka a prowadzisz działalność sezonową to jest sens z tym że pewnie kiedyś i tak jakiś VAT zapłacisz.

Zależy od teog czy jesteś płatnikiem podatku vat czy nie czyli czy chcesz być czy nie. Vat jest tu niejako dobrowolny. Możesz wypelnić druk vat-r i zarejestrować się za opłatą gdzieś ok. 170zł jako płatnik podatku vat albo nie. Vat od samochodu odliczasz pod warunkiem,że to samochód ciężarowy albo osobowy o jakiejś tam homologacji na ponad 8 lub 9 osób nie wiem dokładnie.Możesz też odliczyć ten vat jeśli przy zakupie busa otrzymasz fv a nie np. umowę bo kupując na umowę nie ma vatu co najwyżej fv marża, ale to tylko nazwa tam nie ma wykazanego podatku vat, który można odliczyć. ogólnie to widzę, że nie masz bladego pojęcia co i jak, więz w twoim przypadku bez biura rachunkowego, czy prawnika się nie obejdzie.Vat to nie dla laików, że tka powiem bo może cię to drogo kosztować. Co do paliwa to jeśli samochód jest ciężarowy czyli ma homologację N1 to możesz odliczać vat od paliwa.W przyszłym roku prawo odliczania ma się zmienić i wrócić za specjalna zgoda komisji europejskiej do poprzedniej wersji, czyli będzie można odliczać tylko od samochodów, które mają przegląd vat 1, czyli cięzarowych, lub tych z odkrytą przestrzenia ładunkową, oraz tych z przestrzenią bagażową powyżej 50% długości.Nie będzie można podobno odliczać od tzw. vanów z homologacją n1.

W usa wg. mojej wiedzy nie ma vatu, więc ci nie oddadzą coś czego nie zapłaciłeś. Przy imporcie z usa trzeba zapłacić cło itd. Są do tego formularza SAD nie znam się na tym musisz poszukać. Wiem tylko że czasami taka odprawa celna może trwać i 3 miesiące w wypadku kontroli np. kontenera i za magazynowanie go pobierają w tym czasie opłatę. To zdecydowanie nie dla początkujących zabawa lub tych którzy chcą całe oszczędności zainwestować w jakiś zakup.Trzeba sobie znaleźć agencję celną i im zlecić.

to zdumiewajace ile jest Vat nie jest dobrowolny są dokładnie określone zasady wejścia w VAT. Co do odliczenia za busa komputer.... To tak i warto o ten zwrot wystąpić a jeśli kasą fiskalną cię zgnębią (usługi dal ludzi a nie firm) to dodatkowo z niej będzie zwrot i wtedy i tak kontrola obligatoryjna. Wiele firm transportowych występuje o zwrot VATu właśnie po zakupie floty bo są to olbrzymie pieniądze których nie ma sensu mrozić. A faktem jest że dobry księgowy z ubezpieczeniem i najlepiej taki który do urzędów sam lata to podstawa spokoju :D Ja US oglądam tylko jak z piatem na koniec roku idę resztą się zajmuje biuro i mam spokój. No i w razie kontroli oni z urzędem gadają. Ja już miałem 3 takie kontrole.

Gość mają nowe niki ale sa caly
Vat jest dobrowolny za wyjątkiem przepisów kiedy jest obowiązkowy :D w jego przypadku jest dobrowolny jak i w przypadku większości.W przypadku zakupu samochodu ciężarowego i małego podatnika można wystąpić do naczelnika urzędu skarbowego o jednorazową amortyzację, wtedy zmniejszy się podatek do zapłaty.Czyli i vat odliczysz od razu i dasz samochód w koszty, w przeciwnym razie musisz go amortyzować wg. tabeli.Dobrym wyjściem jest też leasing. Zdecydowanie odradzam zakup samochodu na umowę lub fv marża.Dodatkowo do przewozu osób nie wystarczą prawo jazdy kategorii B bo jeśli od busa ma być mozliwośc odliczania vatu od paliwa to jak pisałem musi być on na minimum 9 osób, a to już chyba prawo jazdy kategorii D. Dodatkowo aby przewozić osoby trzeba mieć specjalna licencję czy jakiś tam dodatkowy dokument, który aby uzyskać trzeba przejść kurs zdać egzamin itd. koszt tego to ponad tysiąc złotych. Uzyskanie licencji na jakąś trase wymaga też pewnie dodatkowego samochodu na wypadek awarii pojazdu lub umowy z jakimś innym przedsiębiorcą, który będzie jeżdził trasą jak twój samochód się zepsuje.To chyba cięzki kawałek chleba, czasem jak przejeżdzam to widzę jak na postoju dla tych busów się wyzywają i bija między sobą ci busiarze :D Pewnie ich za dużo już jest i jeden drugiemu klientów podbiera.

Gość muskatnuss
chodzi mi o blaszaka (kurier, transport) a za import rzeczy z usa czytałem że płaci się cło i vat na poczcie przy odbiorze przesyłki