Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lucciola nuć Jola

O czym jest piosenka Maanamu Lucciola??

Polecane posty

Gość Lucciola nuć Jola

mówią że o miłości homoseksualnej?? ale z których słów to niby wynika??? nie mogę tego znaleźć...prosze o pomoc .

Gość polish_song_spec
to piosenka o portowej cichodajce

Gość Lucciola nuć Jola
naprawdę?? skąd można to wywnioskować? z których słów?

Gość polish_song_spec
Lucciola to po włosku robaczek świętojański tak też we Włoszech w niektórych regionach określa się prostytutki.

Gość polish_song_spec
Jeszcze na stronie maanam.pl znalazłem: "Lucciola" to po włosku robaczek świętojański oraz czasopismo wydawane przez włoskie... prostytutki.

Gość Lucciola nuć Jola
o dziękuję bardzo :) tylko wówczas to "tu zdradza się tylko raz" miałoby dla mnie brak sensu, no bo prostytutka to ciągle z kimś innym, chyba że mieli na myśli Wlochy, no bo tam to faktycznie zdradza sie tylko raz. ale dziękuję za odpowiedz :) bardzo lubię piosenki Maanamu, tylko ciężko mi się doszukiwać głębszego sensu, a to chyba ważne

Gość polish_song_spec
Historia utworu: Młoda dziewczyna z Trójmiasta, która z niejednego pieca chleb jadła i lubiła to robić często i z różnymi w końcu związała się na stałe. Niestety pojawił się marynarz - przystojny Włoch któremu uległa i zdradziła swojego lubego. Mało tego nie dogadali się dokładnie i Włoch myślał, że ma do czynienia z prostytutką i chciał jej po wszystkim zapłacić. Ona wybiegła wzburzona, a on za nią poprzez wiatr wołał "Lucciola" (wymachując plikiem banknotów). Zdrada wyszła na jaw, dziewczyna popsuła sobie opinię całkowicie.

no popatrz, z milion razy słyszałem tę piosenkę i nie wiedziałem o co chodzi, może dlatego, że nigdy nie zwracałem uwagi na tekst, tylko melodię.....

Gość Lucciola nuć Jola
specu , mogę mieć jeszcze prośbę? :) gdzie na tej stronie Maanamu można to wszystko przeczytac?? chcialabym umiec interpretować ich piosenki, póki co ktos mi wyjasnił o co chodziło z derwiszem, jeszcze zależałoby mi na kilku m.in Lipstick on the glass, Kocham Cie kochanie moje i Anioł

Gość polish_song_spec
Lipstick jest o miłości dwóch kobiet Kocham cię kochanie moje o wszystkim i o niczym czyli o miłości bez podtekstów jak sądze Anioł nawiązuje do platońskich połówek jabłka (mężczyzny i kobiety) Nie ma nigdzie opisanych piosenek na stronie maanamu, tylko jedno zdanie o tym robaczku ;) Gdzies na maanam.pl wygooglasz łatwo

Gość Lucciola nuć Jola
ok, wielkie dzięki jeszcze raz :) wiadomo może czemu tyle homofilnych piosenek? czy Kora jest orientacji homo albo bi?? skąd w Lipstick... można wywnioskowac że o milosci dwóch kobiet?? mądry/a jestes specu :) ciekawe ile masz lat, bo moje głupie pytania stąd wynikają że mam dopiero 19 , i nie mam tak pełnego oglądu świata

Gość polish_song_spec
Interesuję się polska piosenką szczególnie lata 1980 - 1995 - moja młodość. W lipstick w ogóle nie występuje facet: ...odchodzisz lecz zostawiasz Na szklance szminki ślad To nic, że ONA przyjdzie Zapyta jeszcze raz... jak chcesz pogadać o polskich kawałkach mail: renardiaga (malpka) poczta.fm Musze lecieć do pracy