Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 0dorcia0

wypłata dla gospodyń domowych

Polecane posty

Gość 0dorcia0

co byście powiedziały na to, żeby matkom siedzącym w domu tzw. gospodyniom domowym płacić normalna pensję???????

Gość 0dorcia0
słyszałam też że gospodynie domowe mają dostwać emerytury

Gość 3646346
Absolutnie nie powinny dostawać pensji. Kto wie co one tam robią na tych urlopach??? Pewnie niejedna z nich wcale nie poświęca czasu wychowaniu dzieci tylko się obija, a pensję wydawałaby tylko na kosmetyczkę, fryzjera itp.

Gość aha i ach
Jestem za. Ale ponieważ ja zapieprzam na dwa etaty, zawodowo i w domu, to też chcę to mieć dodatkowo. I dwie emerytury oczywiście.

Gość koleżka Leszka
dobry pomysł , również za prostytucje oraz tantiemy artystyczne też. gdyż przeciętna gospodyni : śpiewa , tańczy , recytuje daje doopy i gotuje

Gość ewelina318
A kto by tym gospodyniom miał płacić? Te kobiety które pracują zawodowo też wychowują dzieci, gotują, sprzątają... Jak coś takiego wejdzie w życie to się zwolnię i zostanę taką gospodynią:-)

0dorcia0 1) skąd się wezmą na to pieniądze? 2) za co ma im się płacić? nie produkują nic tylko siedzą w domu i wychowują dzieci i to jeszcze zazwyczaj od jednego do trzech a jak dzieci pójdzie do szkoły to praktycznie taka matka siedzi i nic nie musi robić bo wystarczy 2-3 godzinny dziennie aby mieć w domu porządek i jedzenie przygotowane 3) dziecka się nie wychowuje przez 40 lat co innego takie matki które prowadzą tzw. rodzinny dom dziecka i im państwo zwraca koszty utrzymania dzieci

Przecież matki co siedzą w domu z małymi dziećmi też pracują, ale nikt nie umie tego docenić. Praca w domu to też praca. Nie uważam jednak że z tego powodu trzeba takim kobieta płacic jakieś pieniądze. Przecież kobieta która ma dziecko w wieku przedszkolnym może spokojnie iść do pracy.

mam na ten temat zdanie, jako kobieta fajnie by było ale ze wzgledu że te osoby nie produkuja nic to dlaczego byśmy mieli płacić, to zaraz co druga by chciała

Gość ewelina318
Ja jestem na wychowawczym i powiem Wam szczerze, ugotowanie obiadu, posprzątanie w domu (robie to codziennie małymi partiami) zajmuje mi jakieś 2- 2,5 godzny dziennie. Reszta to opieka i zabawa z dzieckiem, naprawdę nie widzę powodu żeby ktoś miał mi za to płacić...

dobra. to niech gospodyni domowe dostaja pensje. ale faceci tez. bo przeciez tez moga prac, sprzatac, gotowac. tylko kto bedzie w pracy siedzial?

Gość 0dorcia0
czytałam o takim pomyśle w dodatki do sobotniej gw. Ja jestem przeciwna takim "wypłatom i emeryturom", chociaż z drugiej strony kobieta będąc w ciąży (niektóre od początku muszą leżeć) potem po porodzie jednak muszą przerwać swoją karierę zawodową, nierzadko nie wracają już do pracy, bo ktoś już jest na ich miejscu i logicznie nie pracując nie mają kasy.

w anglii samotne matki dostaja spore pieniadze. wynik jest taki, ze 16-letnia dziewczyna zachodzi w ciaze, aby nie musiec pracowac. i tak rombie cale panstwo i wszystkich ktorzy pracuja. pozniej te dzieci sa puszczane samopas. mamusia wieczorem musi wyjsc na impreze. dlatego anglia ma coraz wieksze problemy, ale tego juz nie moze cofnac. bo ociemniali ludzie zaczna strajkowac. kurcze, kobiety, zarowno jak faceci potrafia pracowac i zajac sie domem. a jak komus nie chce sie robic to niech siedzi i nie prosi sie o peniadze

Gość ewelina318
To, że kobiety nie mają gdzie wrócić do pracy to wina systemu. Nie każda chce całe życie siedzieć w domu

Gość elemętka wyborcza w mini
to bachorów nie rodzić . jak nie ma za co je karmić. narobią tę tempe polskie szmaty dzieciaków a potem chcą wynagrodzenia od Państwa. i tak już się tego nakociło zbyt dużo

Gość ewelina318
współczuję twoim przyszłym dzieciom

Gość żona fajnego męża
praca na 1/2 n umoa o dzieło, zlecenie..aby matka mogła sobie w domu je wykonac jesli ktoś miałby płacic swojej niepracującej żonie to tylko mąz konkubent..jakis % z jego pensji. W koncu ona jemu pierze gotuje nie panstwu...to głupota..i zus niech jej odprowadza. to jest mądre. natomiast matki, które siedzą w domu nie pracują..po prostu siedzą na tv.. na plotkach..mają wiecej czasu i tak go pozytkują. Ponadto kobieta która ma 8 dzieci na pewno ma wiecje prania niz taka co ma 1 dziecko i sie wyrobic nie umie:D wiec płaca powinna byc zróżnicowana...:) jak to w holandii kazda co siedzi w domu ma kasę? głupoita..lepiej biednym dac..bezdomnym...o nich sie nie dba...a to są ludzie..którym sie po prostu w zyciu nie ułożyło..:O rozumiem jak dają samotnym matkom..ale kobietom które mają faceta? piora robią obiad dla niego i urząd miasta im płaci? kasę:O? głupota/// na prawde głupota...

to niech wam maz wyplaca pieniadze. kurcze, ludzie sobie radza pracujac i majac dzieci. czyli robia to co wy plus jeszcze praca z ktorej maja pieniadze. nie zgadzam si

Gość żona fajnego męża
ponadto kobieta która pracuje na wsi....faktyczmnie wykonuje ciężką prace..bo ma trzodę..podróze..i dom, dzieci.. zęsto po 5-6. A taka w mieście? sklep pod nosem..mąz ma auto..dzieci 1 góra 2...sprzęty w domu zmechanizowane..i jej mają płacic? jak coś to tylko mąz/konkubent...jak sobie ustalą..ile ma jej z pensji odprowadzac i zus opłacac. A panstwo niech sie zjamie ubogimi bezdomnymi emerytami!!! im na życie nie starcza! trzeba zwiększyc emerytury i renty!!!!

Gość żona fajnego męża
jesli ktoś miałby płacic swojej niepracującej żonie to tylko mąz konkubent..jakis % z jego pensji. W koncu ona jemu pierze gotuje nie panstwu...to głupota..i zus niech jej odprowadza. to jest mądre. I wtedy ją bardziej poszanuje! A jak jej panstwo bedzie płacic....to jak kura na zapomodze..:O Maż konkubent kochanek...tacy niech im płacą. W koncu z nimi dzielą życie, sex! Moze za sex będa miały tantiemy;)

Gość sasasasasasasas
a jak to w ogóle jest? Będąc w ciąży i idąc na zwolnienie ktoś coś mi płaci? Na wychowawczym ktoś coś płaci? Ile trwa wychowawcze? Kurde zielona jestem :)

Gość żona fajnego męża
NATOMIAST NIECH ZACZNĄ PŁACIC BEZDOMNYM....TYM LUDZIOM NA PRAWDE JEST CIĘZKO W ZYCIU..ABY DOSTAC PRACE MUSZĄ BYC ŁADNIE UBRANI..A NIE W STARE NIEMODNE RZECZY....WIEC JAK TO???? KTO IM MA PŁACIC? WŁASNIE PANSTWO...PANSTWO POWINNO POMOC ODBIC SIE IM OD DNA..

argumenty typu:siedzi w domu i patrzy w tv...;D....he he są dobre:)A może porozmawiamy o tych pracujących,którzy w pracy siedzą na kafe?:D

Gość żona fajnego męża
KOPIA..TO POWINNO BYC ZASĄDZONE W USTAWIE JAK ALIMENTY. żE NP 20% CZY WIĘCEJ Z PENSJI DAJE ŻONIE..I PŁACI ZA NIĄ ZUS.. lepiej niech pnastwo podniesie ludziom emerytury i renty!!!! to skandal, że ludzie tak długo pracowali..i mają teraz marne grosze. Jak wygląda życie kobiet? gotowanie jest ułatwione..robi się to szybciej..czesto 20 minut i obiad gotowy..Ponadto ucmzy kobiety aby szanowały siebie i pozwalały..aby mąz ugotował córka syn.. a nie tylko ja aja ja gotuje aj wiem najlepiej ja jestem kura domowa! to moja kuchnia..same się weci sprowadzają do tej roli. codziennie nie myją okien nie piora dywanów...codziennie gotują obiad..tylko..są takie co codziennie odkurzają..ale to jest ruch..tak smao jak aerobic.. to głupota moim zdaniem A te co mają dzieci..cwane są..sąsiadce podrzuci...koleżance...włączy tv..i dziecko siedzi..ona się nim nie zjamuje. Panstwo powinno płacic..pensje..KOBIETOM OSOBOM KTÓRE CAŁY CZAS OPIEKUJEA SIĘ CHORĄ OSOBĄ...TAKĄ TRZEB AKRMIN..ZMIENIAC PAMERSY..OKLEPYWAC..PRZEWRACAC NA BOK...TAKIM OSOBOM. CZESTO POSIWECAJA SWOJE ZYCIE STARSZJE BABCI DZIAKODIW..JEST TO 3-5 10 LAT..I W TYM CZASIE ANI PRACY ANI PIENIEDZY..NIC... POMYSLAŁA KTOS O TYM?

argumenty typu:siedzi w domu i patrzy w tv...;D....he he są dobre A może porozmawiamy o tych pracujących,którzy w pracy siedzą na kafe? placi nam ta osoba, dla ktorych robimy rozne rzeczy. skoro im to odpowiada to placa. tak samo powinno byc w domu. niestety tak jest.siedzicie przed tv pol dnia. znam zwiazek gdzie sie zamienili rolami. zona pracuje, facet pierze, gotuje, sprzata, zajmuje sie dziecmi. facet wesoly i szczesliwy. dzieci rezolutne i zadbane. ma nawet czas na hobby. tylko kobieta jakos ta zamiane chce odwrocic. wiec nie wiem czego wy kobiety wreszcie chcecie

jestem za, bo tak zwane 'kury domowe' mają cięższą robotę od tych pindzi, co usiądą za biurkiem