Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość acetoligfdsa

problem z mieszkaniem. prosz o radę.

Polecane posty

Gość acetoligfdsa

witam. moi rodzice rozwiedli się gdy miałam 8 lat. Wyprowadziłyśmy się z mama do dziadków w mieszkaniu został ojciec. Po jakimś roku on tez się wyprowadził i mieszkanie zostało puste. Jest to mieszkanie własnościowe 2 duże pokoje, duża kuchnia, 45m2. obecnie od ponad 10 lat nikt w nim nie mieszka i jest ona zaniedbane, potrzeby generalny remont. Problem polega na tym że mój ojciec nie placił alimentów i z tego tytułu ma dług wartości 40 tys zl. nie interesował się mną ani mieszkaniem. Teraz mam 22 lata i chciałabym je wyremontować i zamieszkać z narzeczonym bo niedługo bierzemy ślub. Obecnie mieszkanie jest warte nie wiele ze wzgledu na jego stan. Ale po remoncie jego wartość by znacznie wzrosła. chcialabym zapytać czy długi ojca obciążają to mieszkanie i czy jeśli bym zrobiła remont za wlasne pieniądze miała na to faktury i świadków ze ojciec od ponad 10 lat nie zainteresowal sie mieszkaniem ani nie dbał o nie to jest jakas szansa że nie bede musiała go spłacac? bardzo prosze o radę.

Gość acetoligfdsa
doradzi ktoś ? bardzo proszę

Gość a propo
to zalezy czy ojciec jest wlascicielem lub wspolwlascicielem,

Gość z takimi zapytaniami
lepeij udaj sie do prawnika a nei na kafe

Gość acetoligfdsa
jest współwłascicielem nie placil za mieszkanie od tych ponad 10 lat, wszystkie rachunki oplacala i dalej oplaca moja mama

Gość a propo
no to mama musi wniesc sprawe do sądu bo ty nie jestes stroną i ma wygrane, skoro ona placi i ma to udokumentowane to bedzie ok. ja mialam podobną sprawe. wazne zeby mieszkanie bylo tylko mamy a nie wspolne bo ci sie tatus moze wprowadzic kiedy bedzie chcial. wez adwokata moze nawet te zalegle alimenty uwzglednią . mi moj byly musial wszystko co do grosza oddac i stracil prawo do mieszkania, ale bez adwokata sie nie ruszaj, co prawda to kosztuje dosc duzo ale warto sie zapozyczyc, a sąd inaczej patrzy na taką sprawe gdzie jest adwokat, pomimo ze ten prawie sie nie odzywa. powodzenia

Gość dzadzudzi
dokładnie jak wyżej, twoja mama musi wnieść sprawę o zniesienie współwłasności. Jeśli udowodni, że przez te wszystkie lata sama płaciła za mieszkanie, ojciec nie płaci alimentów, nie interesowal sie itp. to powinno pójść ok. A tobie radze nie robic zadnych remontow i nie wprowadzac sie tam dopóki stan prawny mieszkania nie będzie uregulowany. Do czasu postanowienia sądu twój ojciec formalnie ma prawo do tego mieszkania i może się tam wprawdzić jak i domagać spłacenia jego części, a to tylko skomplikuje sytuację :O Jest jeszcze jedno rozwiązanie - twoj ojciec przekazuje swoja czesc mieszkania w darowiznie na ciebie/ twoja mame - obywa sie wtedy bez sadu, adwokata itp. ale z tego co piszesz, jest to raczej nierealne :O ps. tak jak pisze poprzedniczka - koniecznie adwokat!!!

Gość acetoligfdsa
dziękuję serdecznie za rady. ale czy w przypadku darowizny jego dług nie przeszedł by na mnie. w naszym przypadku to jedynie sąd zostaje ale dziękuję za odpowiedzi :)

Gość dzadzudzi
darowizna to nie spadek, nie dziedziczysz wszystkiego. darowizna w tym przypadku to przeniesienie prawa własności lokalu. btw- spadek zawsze możesz przyjąc z tzw. dobrodziejstwem inwentarza, wtedy dziedziczysz tylko to co jest na plus, a nie długi (jeśli oczywiście po spłaceniu długów coś zostanie). Jeśli masz możliwośc dogadania się z ojcem to ta droga jest najprostsza, ale ogólnie i tak polecam udać się po poradę do adwokata, poszukaj takiego który zna się na prawie cywilnym, w szczególności rodzinym.