Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość manuelkaaaaa

DO SAMOTNYCH MAM!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość manuelkaaaaa

Witam wszystkie samotne mamusie. Mam takie pytanko ,wychowuje sama dwoje małych dzieci ,nie jestem po ślubie a w aktach urodzenia dziewczynek ojciec był wpisany jako nieznany ,dostawałam zasiłek na samotną matkę .W tej chwili ojciec uznał dzieci ,nie żyjemy ze sobą a alimenty płaci mi do ręki . Nadal wychowuje dzieci sama , czy NADAL MOGĘ POBIERAĆ ZASIŁEK NA SAMOTNĄ MATKĘ?? dodam że nadal pobieram zasilek ale tak naprawdę nie wiem czy mi sie należy?boje sie ze mogą mi go odebrać... Teraz moje dzieciaczki zapisałam do przedszkola i staram sie o zwolnienie z kosztów za pobyt dziecka w przedszkolu ,nie pracuje dostaje tylko zasiłek na samotną i zasilek rodzinny mam przedstawić we wniosku moje dochody ale nie wiem czy przedstawic mam zasilek na samotna jak może nie będe go dostawać ?????

Gość manuelkaaaaa
dostaje alimenty ale do reki i mam przysadzonych sadownie

Gość manuelkaaaaa
przepraszam NIE MAM przysadzonych sadownie

ale ojciec uznal dzieci wiec powinnas domagac sie sadownie alimentow od niego rozumiem,ze jest to zasilek dla samotnej matki?

Dodatek przysługuje samotnie wychowującym dziecko matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców z następujących powodów: drugi z rodziców dziecka nie żyje; ojciec dziecka jest nieznany; powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone.

Gość madziulekkk
ale po co mam sie tulac po sądach jak z dobrej woli placi mi do reki,rozumiem jak by nie chcial ale chce i regularnie daje to po co te sadowanie sie

Gość madziulekkk
bezprawnie? ale sama je wychowuje

Nawet jak przysadza alimenty to nie dostaniesz tego zasilku chodzi o to,ze uznal dzieci czyli ojciec jest znany

Gość madziulekkk
hmm moze i masz racje wiec to znaczy ze niebede dostawala zasileku ? tyle ze caly czas go jeszcze dostaje mimo tego ze jest uznany

Gość madziulekkk
...i mamy nowe akta urodzenia malych

wiec jeszcze sie niedopatrzyli.Pewnie nie skladalas nowych dokumentow O kazdej zmianie to Ty powinnas powiadomic urzad,ktory wyplaca Tobie zasilki Duze prawdopodobienstwo,ze bedziesz musiala oddac nienaleznie pobrane pieniazki

Gość barbieeeee777777777777
ale co to znaczy ze "placi Ci alimenty do reki? jesli po prostu z wlasnej woli daje Ci kase i nigdzie to nie jest odnotowane, to tak jakby nie dawal.. i wtedy mysle ze zasilek sie nalezy. to ze uznal dziecko to nie swiadczy o niczym... moze uznac i nie placic alimentow... a ze dostajesz je do reki to oficjalnie w ogole ich nie dostajesz...

Gość madziulekkk
no mam zamiar wlasie nie przedlurzac dalej tego i nie skladac nowego wniosku konczy mi sie w pazdzierniku i poprostu go nie przedlurze ale musze isc do urzedu po zaswiadczenie ze pobieram zasilek rodzionny i na samotna ,potrzebne mi do przedszkola boje sie ze sie dopatrza i wtedy i bede miala klopoty :/ a potrzebuje te zaswiadczenia zebym mila ulge na przedszkole bo mnie niestac na nie i nieiwem co mam robic

barbieeeee777777777777 nie wprowadzaj autorke w blad:O ludzie poczytajcie przepis a nie rzucacie cos z rekawa:O przepis mowi jasno i wyraznie

madziulek teraz pojdziesz z dowodem i wydadza te zaswiadczenia.Dzieci maja zmienione nazwiska? Przy nastepnym okresie zasilkowym moga sie dopatrzyc-bedziesz chyba skladala na inne zasilki

Gość madziulekkk
nie sa zmienione nazwisa maja moje nazwisko tak ja wczesniej kurcze boje sie ze bede musiala im oddac pieniadza a i tak nie mam z czego :( niepracuje dostaje tylko alimenty na dzicic od ich ojca do reki oczywisciem i nieiwem co mam robic teraz ,bo chyba musze dac dov przedszkola zaswaidczenie z epobieram zasilek ,tyle ze go juz nie bede pobierac i nie wiem co mam robic

Czy ktos z tego forum orientuje sie moze jak to jest z zasilkiem rodzinnym z norwegii... ja jestem na urlopie wychowawczym, bezplatnym, ( zarobki ojca dziecka sa duze - on pracuje legalnie w norwegi), nie nalezy mi sie zaden zasilek, urlop mam wypisany jeszcze na 2 lata. Ojciec dziecka jak jeszcze bylo w miare dobrze mowil ze moze miec zasilek rodzinny w Norwegi,,, z tego co patrzylam w necie to jezt jeszcze zasilek opiekunczy dla dzieci do lat trzech. Czy orientujecie sie moze czy ja z polski moge sie o niego ubiegac, czy on mi wogole ( nie mi tylko dziecku) przysluguje z racji tego ze nie bylismy malzenstwem, dziecko jest zameldowane razem ze mna w polsce ale ojciec dziecka nie... Ale z tego co tu czytam na necie to chyba moge pomarzyc jesli on sam nie zechce go zalatwic i mi go przeslac... te wszystkie piepszone przepisy,,, az glowa boli... Jestem samotna matka, alimenty zalezne sa od jego nastrojow, byl toksyczny, jest toksyczny, jest emocjonalnie zwichrownym czlowiekiem ...

Zostawil nas, nie dorosl do odpowiedzialnosci, znecal sie nade mna psychicznie odkad zaszlam w ciaze,, dziecko ma 8 miesiecy,,, Jestesmy bez srodkow do zycia , boje sie sadu, boje sie jego! ;((

Gość przecież nikt ci nie udowodni
od kiedy dostajesz te alimenty żeby mieli sie domagać zwrotu.Ale moja koleżanka miała taki przypadek że nie tatuś dziecka też jej dawał dobrowolnie i nie miał nic zasądzone to jak poszła złożyć wniosek o zasiłek to w urzędzie jej powiedzieli że mogą w jej imieniu wystąpić o alimenty