Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fiziak150

Nieprawidłowy wynik TRACZYCY (TSH) w ciąży - niebezpieczny dla dziecka?

Polecane posty

Gość fiziak150

Dziś odebrałam wynik i wynosi on 4,630 przy normach 0,27-4,20. Co to może oznaczać? Czy stanowi niebezpieczeństwo dla dziecka? Jestem obecnie w 21 tc, a wizytę u lekarza mam 27 maja i nie wiem czy nie udać się do lekarza natychmiast. Bardzo proszę o jakieś wskazówki:)

Gość Nie martw się na zapas
Te normy są dla ludzi "normalnych" a nie dla kobiet w ciąży. Być może w ciąży ten wynik wcale nie jet nieprawidłowy.

Gość fiziak150
To fakt, że te normy są dla "normalnych" ludzi;) ale czy takie odstępstwo od normy jest normalne w ciąży? Po lekturze w necie martwię się jeszcze bardziej:(

Gość maja5353
powiem tak...robilam badania dokladnie na to samo ostatnio a wiec bylam w 22tc i miaialm wynik 3,185 norma 0,350-4,940....wiec wedlug mojego laboratorium miescisz sie w normie...robilam w diagnostyce teraz ci przepisalam to z moich wynikow wiec na pewno jest ok..:) bylam juz na wizycie po tych wynikach i ginekolog mowil ze tarczyca jest niebezpieczna i dziwi sie ze ginekolog wczesniejszy mi nie zleci tych badan (zmienialam lekarza). Ale mysle ze gdybyc nie miescila sie w tej normie to byloby zle a ty sie miescisz ale lepiej zapytaj gina

Gość maja5353
aha moje laboratorium z tymi normami to Diagnostyka :) odstepstwa sa niebezpieczne w tym przypadku ale ty masz ok

Gość Te normy są dla wszystkich
Do maja: kazde laboratorium ma inne normy!! nie mozna sobie porownywac do innych bo to bez sensu!

Gość fiziak150
Maju, bardzo dziękuję Ci za tę wypowiedź:) Jednak liczy się wynik w laboratorium, w którym wykonywało się badanie i tam normy przyjęte. U mnie jest ten problem, że dziecko jest mniejsze w/g usg niż wynikałoby to z OM, a to niemożliwe by zostało poczęte później dlatego lekarz polecił by zrobić to badanie. No a teraz potwornie się martwię:( zwłaszcza po tym co przeczytałam w necie...

Gość maja5353
no to przepraszam myslalam ze sa takie same....a jak inne to lepiej zadzwon do gina mam nadzieje ze bedzie wszystko dobrze powodzenia

Gość odpowiem bo wiem
Odpisze bo mialam podobnie ,moj wynik wynosil 4,670 czyli lekka niedoczynnosc,odkrylam na poczatku ciazy(6 tydzien) podczas morfologii.Przedewszystkim badz spokojna,to jest bardzo minimalna niedoczynnosc.Zadzwon lub skontaktuj sie z ginekologiem lub lekarzem rodzinnym,ja tak zrobilam,moj gin przepisal mi lek euthyrox i raz dziennie to lykalam przez cala ciaze,przy czym wartosc tsh uregulowala mi sie do 2,..nie pamietam dokladnie. Synek ma juz prawie 14 miesiecy urodzil sie 3.900 wagi, zdrowy.. Mnie rowniez swego czasu czytanie na ten temat niezle wystraszylo,dlatego rozumiem Cie. Teraz niedawno robilam badanie tsh,wynik mam coprawda w gornych granicach,ale miesci sie,wiec nic nie biore nic, a euthyrox odstawilam zaraz przed porodem.

Fiziak dobrze Ci radzę zrob te pozostale 2 hormony, tsh w ciąży naturalnie spada więc się na nie nie patrzy, ale jesli masz w tej chwili ponad normę to znaczy ze mialas duzo wiecej ponad normę...jesli endokrynolog Ci powie ze ft3 i ft4 nie są wazne od razu zmień lekarza...najwazniejsze jest teraz dla Ciebie zeby pilnowac aby FT4 bylo w gornej granicy normy np jesli norma jest od 9-20 to w ciąży powinnaś miec przynajmniej 16-18...jesli masz np 10 to jest zle...zadbaj o to teraz, po prostu dostaniesz lek, jest tani jak barszcz, łyka się go przed jedzeniem codziennie rano...

Gość fiziak150
Już zarejestrowałam się do endokrynologa na jutro. U mnie niestety to już 21 tc:( A ja do tej pory nie przyjmowałam żadnych leków... Ty zrobiłaś to badanie w odpowiednim momencie i pewnei dlatego z Twoim synkiem jest wszystko ok:) U mnie to jest już bardzo późno:( Nie rozumiem dlaczego nikt mi nie polecił tego badania???:O

Gość fiziak150
Jutro rano idę zrobić te badania, o których piszesz. Wizytę u endokrynologa mam późnym popołudniem więc od razu będę mieć wyniki żeby pokazać. Te dwa badania wystarczą? Jeśli jakieś jeszcze powinnam zrobić, to napisz mi jakie, bardzo proszę:) Proszę, trzymajcie kciuki za to żeby jednak wszystko było dobrze z moim dzieckiem...

Fizia nikt nie polecił bo naprawdę lekarze strasznie lekceważą tarczycę i wiekszosc z nich nie wie podstawowych rzeczy wlasnie np takich ze na tsh w ciazy sie nie patrzy tylko na ft4!! powinien zrobic Ci tez usg tarczycy i poziom przeciwcial atpo...zeby sprawdzic czy nie masz hashimoto...hashimotki czesto rodza przedwczesnie, Ty wkraczasz a taki okres ciąży gdzie dzieciaczek będzie potrzebowal coraz to więcej tego hormonu, bez niego nie urośnie, teraz musi go starczyc i dla Ciebie i dla niego, jesli go produkujesz za mało powinnaś dostać go w tabletce...mi najbardziej zaczelo brakowac go w 3 trymestrze, musialam miec wysoko podniesiona dawkę... Fiziu prawdopodobnie nie jest az tak zle, bo dotrwalas z dzidzą do tej pory, niemniej nie zlekcewaz tego problemu, jak trafisz na lekarza co ma to gdzies idz do innego najlepiej do ginekologa-endokrynologa, bo sam endokrynolog czesto nie potrafi odniesc tego wszystkiego do ciąży...

powinnas zrobic FT3, FT4, usg i przeciwciala ATPO, na te ostatnie trochę się czeka...nie martw się, lepiej pozno niz wcale:)

Gość fiziak150
Kurczę, najgorzej, że ja mówiłam lekarzowi, że coś jest nie tak, bo skończył się pierwszy trymestr, a ja nadal jestem tak bardzo zmęczona, że ledwo zipię, śpię w dzień, a przecież teraz powinnam "fruwać", bo drugi trymestr jest najlepszy i kobieta powinna się czuć najbardziej komfortowo. No a lekarz na to, że to druga ciąża i że tak jest:O W pierwszej ciąży czułam się zupełnie inaczej... Ta niedoczynność musiała zrobić mi się po tej pierwszej ciąży:O Te przeciwciała ATPO to robi się też w laboratorium? Usg rozumiem, że powinien wykonać endokrynolog? W ogóle dziękuję, że rozmawiasz ze mną na ten temat i dzielisz się doświadczeniem:) Tu na Kafe to nie takie powszechne, że można liczyć na pomoc, gdy człowiek jej naprawdę potrzebuje...

:) spoko, wiem że niepowszechne niestety, ja zawsze staram się pomagać, zwłaszcza w takich przypadkach, nie chciałabym żeby Wam coś się stało... Atpo to też z krwi, a usg robi endokrynoolog, ale dobry endokrynolog:/ także jak zrobi Ci usg i powie ze ft4 jest ważne i powinno byc w górnej granicy w ciąży a na tsh się nie patrzy to już jest super i powinnas sie go trzymać:) Te objawy to typowe dla niedoczynności, także sucha skóra, wypadanie włosów, kiepski nastrój to jak za niskie ft3, zaparcia, tycie mimo że nie je się więcej, albo prawie wcale...oczywiscie nie musisz miec wszystkich tych objawów...miedzy ft3 i ft4 tez nie powinno byc duzej rozbieznosci np ft3 gorna granica normy a ft4 dolna...to na gazecie dziewczyny Ci super wyjasnia jak tam dasz swoje wyniki, one siedzą w tym od lat, do tego na tamtej stronie są tez wyniki procentowe, jest kalkulator, tych hormonow powinno byc przynajmniej ponad 50 %... Aaa i ogólnie najczęściej zaczyna się chorować po ciąży, więc bardzo prawdopodobne że zaczęłaś po swojej pierwszej...moja mama i siostra zaczęły po trzeciej, wtedy bardzo trudno schudnąć:/

Gość fiziak150
Jesteś kochana:) Strasznie Ci dziękuję:):):) U mnie za jedyny objaw można uznać to zmęczenie, no i w sumie okropną drażliwość:O Mam takie huśtawki nastrojów, że szkoda gadać, ale ten stan zaczął się po poprzednim porodzie i myślałam, że zwyczajnie jestem przemęczona opieką nad dzieckiem (przez pierwszy rok właściwie nikt mi przy nim nie pomagał i byłam z nim non stop 24 h na dobę i tym tłumaczyłam swoje rozdrażnienie). Żadnych innych objawów nie miałam i nie mam do dziś. Żadnych zaparć, nadal jestem tak samo chuda jak zawsze, włosy mi nie wypadają no nic mi się nie dzieje. Ciążę mam właściwie bezobjawową, bo oprócz braku @ i zmęczenia nic się dla mnie nie zmieniło. W pierwszej ciąży miałam typowe objawy ciążowe. Pozostaje mi się tylko modlić o zdrowie mojego dziecka... Dzięki raz jeszcze:) Dam znać co powie jutro lekarz. Pozdrawiam serdecznie:)

Gość
w ciązy tym bardziej nie jest prawidłowy , bo prawidłowe tsh dla kobiet w ciąży to poniżej 2,5 a dąży sie do tego żeby było koło 1. koniecznie idz do ginekologa albo endokrynologa zapisze Ci pewnie euthyrox aby obnizyc tsh i podwyższyc tym samym ft4 które jest bardzo potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka.

Daj znać jak wyniki i jak u lekarza:) i koniecznie daj na gazete wyniki też:)

Gość fiziak150
Heh dopiero wyczytałam na www.tarczyca.pl, że badania na tarczycę należy wykonywać na czczo:O A ja i wczoraj badając TSH i dziś badając ft3,ft4 i anty-TPO byłam po śniadaniu:O No szkoda, że nie dopytałam Ciebie... Pewnie będę musiała powtórzyć te badania:( A czas leci:O

Fiziak nie trzeba być na czczo:) tak mi mówili w laboratorium...jedynie pózniej jak będziesz brała lek, to ważne żeby tego leku nie wziąć przed pobraniem a że jego bierze się na czczo i przez pół godziny nie można jeść to i tak wychodzi na to że na czczo idziesz...ale jak nie bierzesz leku to nie musisz:) przynajmniej ja tyle się dowiedziałam już w 2 laboratoriach:) masz już te wyniki?

Gość fiziak150
Witaj Nola:) mam te wyniki, ale niestety jest źle:( ft4 wynosi 12,14 :(:(:(:(:(:(

Gość fiziak150
W ogóle tak wyglądają te moje wyniki: ft3 4,61 przy normach 3,10-6,80 ft4 12,14 przy normach 12,00-22,00 anty TPO 25,10 przy normach 0,00-34,00

hmmm no ft4 jest niskie, dobra wiadomosc to taka ze to prawdopodobnie nie jest hashimoto, ale tylko niedoczynnosc..potrzebne jeszcze usg, nie martw się, dałas wyniki na gazetę?

Gość fiziak150
No to już jestem po wizycie u lekarza. Lekarka powiedziała, że to nic groźnego, żadnego usg nie zleciła i wypisała mi tylko leki: Euthyrox 25 i Jodid 200. Kazała powtórzyć badanie za miesiąc, ale tylko TSH:O i przyjść z wynikiem, a Wy piszecie, ze jeśli dla lekarza ważne jest tylko TSH, to najlepiej od razu zmienić lekarza. Uspokoiła mnie, że z dzieckiem na pewno wszystko jest ok, ale i tak nie wiem tak naprawdę co myśleć... Jak się zapatrujecie na to co powiedziała? Na gazetę jeszcze nie dawałam wyników, ale zaraz to zrobię tylko pewnie chwilę to potrwa, bo tam trzeba się logować.

Ja myślę że najważniejsze że dostałaś ten euthyrox!! wg mnie troche mała dawka ale dobre i to, zrób badanie za 4 tygodnie, oczywiście zrób wszystkie 3 hormony, nią się nie przejmuj, zobaczysz jak wzrośnie ft4! nie wiem dlaczego ona nie wie ze tsh w ciąży jest niemiarodajne ale trudno w to wnikać bo takich kwiatków lekarzy mamy sporo niestety:( zobaczymy co Ci poradzą na gazecie, napisz im koniecznie też co Ci zapisała i poradziła...

Gość fiziak150
Nola-------> fajnie, że jesteś:) Mam nadzieję, że ktoś zinterpretuje te moje wyniki na gazecie:) Nie wiem czy powinnam zacząć brać te leki bez konsultacji z moim ginem? I czy w tej sytuacji od razu nie szukać innego endokrynologa? Zwłaszcza, że piszesz iż to trochę mała dawka tego Eutyrox 25. Ja naprawdę nie wiem co myśleć, bo lekarka stwierdziła, że to tak niewielka niedoczynność, że gdybym nie zrobiła badania, to przecież wcale nie brałabym tych leków i nic nie byłoby, bo taka niedoczynność nie ma najmniejszego wpływu na ciążę:O

Spokojnie wez ten euthyrox, nie zaszkodzi Ci, najwazniejsze zeby podniosl Ci ten hormon ft4...a zrób sobie jeszcze wyniki procentowe, zobaczymy jak to wyglada, tam na gazecie jest kalkulator, trzeba tylko wpisac wyniki i normy...

Gość fiziak150
Zrobiłam:) Mam to wpisać na gazetę?

Gość tak wpisz
:) to ja tylko nie chce mi sie logowac