Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

91mm

WAŻNE Czy ortodontka może zeobić aparat bez zdjęcia RTG?

Polecane posty

Pytam, ponieważ w piątek byłam na pierwszej wizycie u ort. Zrobiła mi odcisk szczęki i na następną wizytę mam już mieć założony aparat stały. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że kazała mi przynieść zdjęcie RTG zębów na następną wizytę, czyli na tą, na której będę miała zakładany aparat. Ciągle mi chodzi po głowie, czy ortodontka może założyć aparat tylko na podstawie odcisków, nie mając jeszcze zdjęcia RTG? Czy trafiłam na złą ortodontkę? Bardzo Proszę o pomoc ponieważ nie wiem, czy z niej nie zrezygnować. Pozdrawiam serdecznie i za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję.

z tego co się orientuję zdjęcie rtg MUSI być wykonane jeśli chcesz zalożyć aparat. Widocznie Twoja ortodontka uważa się za niesamowicie zdolną jeśli chce założyć aparat bez wczesniejszych zdjęć panoramicznych i bocznych zębów.

tak właśnie myślałam:/ Dziękuję

Gość bionikanaa
moim zdaniem zdjecia to są po to, aby zobaczrć, czy masz jakies zęby niewyrznięte, jakieś nieleczone itd...a aparat wykonuje sie tylko na podstawie wycisku. natomiast bezwzgednie przed załozeniem aparatu wzystkie zęby trzeba wyleczyć