Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocyyyyyyyyyy

Jak się robi "zapisz"na klawiaturze??

Polecane posty

Gość pomocyyyyyyyyyy

Co trzeba nacisnąć,żeby dokument sie zapisał??

Gość drgawka
ctrl + s

Gość pomocyyyyyyyyyy
A wiecie może jak zapisać wiersz polecenia-nie wiem jak to sie nazywa,takie czarne okienko-w dokumentach?Nie ma tam opcji "zapisz",z tym ctrl+S też nie działa :(

Tak jest to wiersz polecenia , można kliknąć prawym i oznaczyć wybrane fragmenty i wtedy kopiuj, bądź też zrobić zrzut ekranu, bądź przy wykonywaniu plecenia użyć strumienia np dir *.doc >> lista_plików.doc

Gość ona23lat
Nie rozumiem o co chodzi. Chodzi Ci moze o obraz z ekronu jak masz uruchomiony wiersza poleceń (CMD)?

Gość pomocyyyyyyyyyy
Tak,właśnie o to.Skopiować tam nic się nie da.Mam taki zapis,że niby po wklejeniu tekstu w to okienko cały wiersz powinien się automatycznie zapisać w dokumentach,ale zapisuje się tylko puste okno,bez obrazu

Coś kręcisz ;). Można kopiować swobodnie tekst z tego okna, ale aby zaznaczyć trzeba wcisnąć prawy przycisk myszy i funkcję "oznacz" tak samo zrzut ekranu PIRNT SCREEN.

Gość ona23lat
Dokładnie tak jak pisze męska pomarańcza. Chyba ze o cos innego chodzi?

Gość pomocyyyyyyyyyy
Chodzi o to,że mam zrobić struturę dokumentów,tzn drzewko z folderów,mp3,jpg itd.I mam to też zrobić z trybie tekstowym,tzn w tym okienku.Kolega mi napisał to co mam tam wpisać i działa,pojawia się takie drzewko jak w zadaniu ma być,ale nie mogę tego zapisać ani przenieść ręcznie do folderu,który ma zawierać oba drzewka i muszę to wysłać prowadzącemu.Nie umiem tego wiersza zapisać w folderze.Zresztą on w ogóle sie nie zapisuje,jak zamykam okno,to potem przy następnym uruchomieniu jest puste,bez drzewka.Nie ma w ogóle opcji "zapisz"

Gość ona23lat
Czyli chodzi o to, ze jak juz masz to zrobione to chcesz to zapisac jako obrazek z ekranu? Jako np zwykly rysunek type .jpg? Czy chcesz to zapisac np w dokumencie word?

Gość pomocyyyyyyyyyy
Nie,to nawet nie jest rysunek tylko taki schemat.Ja muszę całe to okienko zapisać wraz z zawartością w zwykłym żółtym folderze.A jego w ogóle się nie da zapisać,po zamknięciu okienka zawartość znika

Gość ona23lat
Ok w folderze rozumiem. Ale to musi byc pewnie jakos przedstawione. Zrob tak np: Na klawiatirze znajdz przycisk PIRNT SCREEN (PRT SC) Jak bedziesz miala to zrobione, to go poprostu wcisnij. Otworz sobie teraz np. program paint I tam go wklej. ctrl + V. Potem obrób to jakos w paincie. I zapisz w tym folderze w ktorym chcesz. I powiedz czy o to chodzilo.

Po pierwsze to jest drzewo a nie schemat. Po drugie to jest drzewo rysowane tekstem dokładnie znakami ascii Po trzecie wynik polecenia TREE można zapisać do pliku strumieniem czyli TREE >> moje_drzewo.txt i mamy całe piękne drzewko (w śmiesznej stronie kodowej) w pliku moje_drzewo.txt

Gość pomocyyyyyyyyyy
Ale ja mam mieć tam zapisany cały plik,a nie tylko jego zrzut.Poza tym to okienko jest takie małe,że jak robię screena to łapie mi się też pulpit. Chodzi mi tylko o to,jak zapisać to okienko,żeby zawartość sie zachowała,tj ten schemat

Gość ona23lat
Jezeli chodzi o to, to zrob jak wyzej napisal męska pomarancza. To chyba o to chodzilo. Nie pomyslalam. Zrob tak jak wyzej.

Gość pomocyyyyyyyyyy
męska pomarańcza,problem w tym,że kolega informatyk mi napisał w tym trybie tree czy jak to tam się mówi wszystko co trzeba,że powinno mi się to od razu automatycznie zapisać w odpowiednim folderze,ale to mi nie działa,on mówi,że musi,ale nie działa i już

Naucz się poprawnie terminologii, nawet jak Cie to nie interesuje, za bardzo chaotycznie działasz jakbyś miała gorączkę, wszystko jest do zrobienia jeśli problemy opisuje się rzeczowo, przedstawiając istotę problemu. Problem opisany w pierwszym poście ma się nijak do zdania. A o strumieniu pisałem już na początku , z tym że ja piszę a Ty nawet nie raczysz czytać :O

Gość pomocyyyyyyyyyy
Ja nie mam o tym pojęcia,pierwszy raz w życiu się z tym stykam i mam robić zadanie,a ty jeszcze ode mnie wymagasz terminologii.... Strumień mam już zrobiony,chyba dobrze skoro zrobiony przez fachowca,tylko po prostu nie działa.Czy to może być wina komputera?

Gość pomocyyyyyyyyyy
Słuchaj,a jak już wpiszę ten strumień,to co mam nacisnąć?Jak naciskam enter to kursos przeskakuje w dół.Mam po prostu zamknąć okno?Bo tak robię i nic sie nie zapisuje.Może to tu robię błąd....

wszystko działa ;) kwestia gdzie uruchamiasz program :D tam się zapisuje możesz napisać tree /a > "%userprofile%"\pulpit\drzewko_polnocne.txt Jak mówiłem za bardzo się spieszysz. te dziubki przekierowują strumień danych z wyjścia programu na coś , można to np wywalić na drukarkę. Zadanie nie wzięło się z kosmosu tylko było napisane jakoś z użyciem stosownego języka.

Niestety tak to działa zabierając dane ze standardowego wyjścia (monitora) widzimy nicość czyli przeskakujący kursor. Ps koledze(nie mi Twojemu koledze) informatykowi wisisz duże piwo albo jakąś czekoladę.

Gość pomocyyyyyyyyyy
Ale to mi się ciągle nie zapisuje,nie wiem czy to ja jestem taka tępa,czy to takie głupie,czy co....

Zapisuje się zapisuje, nie jesteś tępa tylko zaaferowana masz ten plik txt no chyba że jesteś uparta i wpisujesz tak moje drzewko.txt bo wtedy wywali Ci błąd :D plik nie może mieć białych spacji (tzn może jak umieścimy go w " ") idź napij się herbaty ochłoń i poszukaj pliku i nie twórz nazw "cudów" na początek proste czyli wynik.txt koniecznie z rozszerzeniem ;).

Gość pomocyyyyyyyyyy
Nie mam już czasu,muszę to wysłać.Czy ja to dobrze rozumiem,że skoro wpisałam dobry strumień to mi sie samo zapisało,mimo że okno widzę puste jak znowu otworzę?Mam to wysłać tak jak jest?Czy prowadzący będzie widział to drzewo??

Plik masz mu wysłać kochana kobieto ;). Masz czasu całą noc, więc nie pisz głupot ! A wyświetlić go możesz poleceniem type type moje_drzewo.txt musisz przesłać tok działania oraz wynik czyli plik z drzewkiem który jest na dysku C: albo na pulpicie , albo tam gdzie wpisujesz polecenie tree (domyślnie C\documents and settings\moj profil\ ). Nie chcę być złośliwy ale dziś w radio było o pokoleniu kopiuj wklej co w ogóle się nie stara tylko kopiuje :(.

Gość pomocyyyyyyyyyy
Ok,i tak nic z tego nie rozumiem i szczerze mówiąc nie chcę rozumieć,chcę tylko zaliczyć to zadanie.Odpowiedz mi proszę na ostatnie pytanie:co mam zrobić jak wpiszę czy wkleje ten strumień,po prostu zamknąć to okno??