Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nika1991

Farmacja - czy warto studiować??

Polecane posty

Gość nika1991

Hej jak myślicie - warto studiować farmację? Znacie jakiś mgr farmacji i jak im sie powodzi - narzekają na brak pracy czy raczej są zadowoleni? A może ktoś sam studiował farmacje i napisze jak to jest? Z góry dzikei za odpowiedź

Po takich studiach praca jest 100% pewna. Zarobki tez sa (jak na Polskie warunki..) całkiem dobre.

Gość vbvghgjhgyjg
bardzo duzo jest farmaceutow i za duzo aptek, przez co powodzi im sie tak srednio (zalezy oczywoscie ktorym)

Gość nika1991
Max Zander vel Klaun - A Ty studiujesz farmacje? Jesli mozna spytać to gdzie? No i oczywiście pytam ponownie znacie osobiście lub słyszeliście o jakieś mgr jak im sie żyje, czy da rade wyżyć na normalnym poziomie po takich studiach?

Gość nika1991
Up

Gość any any
zależy co dla Ciebie jest "normalnym poziomem"? po takich studiach juz w pierwszej pracy dostaniesz z 2tys lubi niewiele mniej

Gość ,jfdfjnfd,nmffd
to prawda ze aptek jest bardzo dużo i ciagle ich przybywa:o ale wedlug wszystkich statystyk Polacy sa narodem lekomanów

Gość nika1991
no ale nauki jest podobno strasznie dużo, wiec nie wiem czy za 2 tys sie opyla - gdybym wiedziała ze jakoś kilka lat po studiach bede mieć 4-5 tys to jeszcze zastanawiam sie ciągle jeszcez nad stomą ale urządznie własnego gabinetu i tzn "wybicie się" jest cieżkie i to bardzo

Gość milena22343
nika1991---> a mature dobrze napisalas?masz szanse sie tam dostac?bo na farmacje to progi sa wyskoie

ost moja kuzynka stwierdzila ze przeciez za 2 tys to ona pracowac nie bedzie :P oczywiscie jest zaraz po studiach :P

Gość nika1991
lekarski - tak samo niestety, bo jeśli rodzice nie sa lakarzami to cieżko, szczególnie dostać sie do szpitala klinicznego, a nie mówiąc już o prywatnej praktyce. Wiec dlatego myśle o farmacji - zawsze łatwiej dostać pracę.

Gość nika1991
Mam bardzo wielką nadzieje ze sie dostanę :) bo mam już z chemii 100% za olimpiade :) tylko biologia pozostaje ale to raczej bez problemu...... ;)

Gość no pewnie ze sie oplaca
ja studiowalam no ale musialam z przyczyn sobistych zrezygnowac i zaluje do dzisiaj ze zrezygnowalam. A ze juz mam swoj wiek to rozpoczynanie studiow od nowa to niekalkuluje mi sie. Kiernek bardzodobry w moim miescie ciagle potrzebuja albo magistrow farmacji albo technikow farmaceutycznych. No i bardzofajny zawod to nie tylko sprzedawanie w aptece jak ktos to powiedzial to cos wiecej. No ale zwykli ludzie nigdy tego nie zrozumieja.

Gość zakręcona lokóweczka
Jak chcesz się przez 5,5 roku uczyć by potem stać za kasą.... Jak widzisz w tym pasje to polecałabym technika;-)

Gość nika1991
Ellinka - dobrze rozumiem ze Twoja kuzynka jest po farmacji?

Gość sdsdffgf
jeśli myślicie, że farmacja to tylko sprzedawanie w aptece, to lepiej nie wypowiadajcie się w tym temacie...

Gość popierame
a moze jakas biotechnologia, czy cos z tych rzeczy, moja kuzynka skonczyla ( nie jestem pewna co dokladnie) i pracuje teraz w duzej firmie farmaceutycznej , zarbki 5tys+

Gość ,n,n,mfdn,mgfngmn
żeby isc na stomatologie to matury nie trzeba zdać "dobrze" tylko świetnie;) za moich czasów (stara matura) osoby ktore miały z matury inne oceny niż 5 i 6 wlasciwie nie mialy szans (chociaż wtedy zdawalo sie jeszcze egzamin wstepny i to glownie on decydował) po farmacji po kilku latach zarobki w stylu 4tys sa realne, ale pierwsza praca to bedzie raczej cos kolo 2

Gość nika1991
jasne, że nie tylko stanie za ladą. A no i prosze nie porównywać technika do magistra - bo jednak chcąc nie chcąc różnica jest znaczna ;) Technik jednak pojęcia o farmakologii za dużego nie ma , jeśli wogóle je ma :D

Gość errteee
ja robię własnie technika jutro mam zaliczenie z anatomii i uczę się całej łaciny farmakologii uczymy się z książek dla studentów farmacji tak samo TPL i analizę leków na techniku mamy niezły zapierdziel (studiowałam wcześniej ścisły kierunek i mieliśmy większy luz), a na studiach to nie jestem sobie w stanie nawet wyobrazić ale suma sumarum WARTO:)

Gość jaaaaa2o
stoma i swietna matura ? j wiem czy +- 230/300 pkt to az taki szał ?

Gość errteee
a przepraszam o czy nie mamy pojęcia???? Podaj przykład

Gość nika1991
szczytem moich marzeń była by firma farmaceutyczna, ale czy sie uda - może po kilku latach ale i tak wątpie - pewnie trzeba miec super układy ;( dlatego pytam oroientacyjnie jak sie mają ludzie w aptekach , bo jednak wiekszosc tam ląduje po studich

Gość errteee
chyba nie wiesz o czym piszesz nika ty sobie myslisz, że my w technikum uczymy się kasę obsługiwać???

Gość nika1991
Moja znajoma "zrobiła" technika i teraz studiuje i mówi ze jest przepaśc - tak jak Ty uważa że TPL jest macie super dopracowany - natomiar mechanizmy działa leków, niepożądane, budowę i syntezę leków prawie wogóle

Gość milena22343
miedzy technikiem a magistrem jest roznica w nauce a pozniej w zarobkach więc lepiej sie nie sprzeczac bo naprawde nie ma o co

tak, kuzynka jest po farmacji :P inaczej bym tu bnie pisala :P po biotechnologii nie ma za wiele ofert pracy

Gość errteee
BZDURY co pół roku mamy odsiew co tydzień zaliczamy daną partię leków, łącznie ze wskazaniami, MECHANIZMEM DZIAŁANIA, działaniami niepożądanymi (i jak można im zapobiegać), interakcjami i oczywiście z listą preparatów co pół roku sprawdzian z całości na analizie leków mamy o budowie leków a uczymy się z 2 tomowej farmakodynamiki:)

Gość errteee
oczywiście jest różnica po pierwsze magister dłużej się uczy więc chcąc nie chcąc głębiej wchodzi dany temat. Zarobki też ma większe, ale proszę mi tu nie pisać że technik nie ma pojęcia o farmakologii