Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

U mnie byłby to 2 t.c Czy ginekolog jest w stanie wykryć 2tygodniową ciążę?

Gość Ciąża czy nie ciąża?
A propos testów (z wikipedii): Domowy test ciążowy, który jest do zakupienia w aptece i służy do samodzielnego wykonania. Przed jego wykonaniem należy bezwzględnie zapoznać się z instrukcją jego wykonania. Uważa się, że w około 90% dodatni test ciążowy świadczy o ciąży. W zależności od czułości testu, wynik dodatni występuje: o czułość jest mniejsza od 500 IU/l - wyniku dodatniego (czyli wykazania hCG) można się spodziewać 10 dni po zapłodnieniu (czyli u kobiety mającej regularne 28 dniowe cykle, licząc że do zapłodnienia doszło w momencie owulacji czyli 14 dnia cyklu, test będzie dodatni od 24 dnia cyklu, czyli 4 dni przed spodziewaną miesiączką) o czułość 500-800 IU/l - wynik dodatni 14 dni od momentu zapłodnienia (czyli analogicznie wyniku dodatniego można się spodziewać w momencie spodziewanej miesiączki) o czułość powyżej 800 IU/l wynik dodatni występuje po 3 tygodniach, a więc 7 dni po planowanej miesiączce. Testy te owszem wykrywają ciążę 3-4 tygodniową, POD WARUNKIEM, że owulacja była dokładnie 13-14 dnia cyklu. A to oznacza, że jeśli kobieta miała przesuniętą owulację o np tydzień - to najczulszy test wykaże ciążę w 4-5 tygodniu. Pozostałe w 5-6 tyg teoretycznie powinny wykazać. Pytanie - czy w ogóle doszło do owulacji, jeśli nie jesteś w ciąży - to raz. A dwa - jeśli w ciągu 2 tyg od terminu miesiączki okres się nie pojawi, a test z krwi będzie negatywny - to konieczna jest wizyta u lekarza, bo możesz mieć jakieś problemy, których nie powinnaś bagatelizować, szczególnie jeśli starasz się o dziecko.

W odpowiedzi na pytanie o wykrycie ciąży 2 tyg - to niestety nie jest w stanie nawet podczas badania usg. Przy czym wiek ciąży podaje się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, czyli jeśli miałaś ostatnią miesiączkę ok 6 tyg temu, to ciąża wg tego przelicznika byłaby już 6-ciotygodniową ciążą, a nie 2-tygodniową. Przy założeniu, że owulacja pojawiła się w 14dc, to jest szansa zobaczyć bicie serduszka (i tym potwierdzić rozwijający się zarodek) w 7 tygodniu ciąży. Z tego co pamiętam - to w ok 25 dniu życia zarodka zaczyna bić serduszko. No u mnie pod koniec 6 tygodnia (dokładnie to był 5 tyg + 6 dni) już serduszko bijące było widać:)

Betę możesz zrobić już teraz.

Gość plis odpowidzcie
miesiączke ostatnią miałam 19 kwietnia , następną miałam dostać 15 maja 2010-nie dostałam :) Testy zrobiłam 22 maja i 23 maja, na obu po 2 kreski:) Plis powiedzcie kiedy mam iść do ginekologa by mógł już coś stwierdzić?????

Ciąża czy nie ciąża? : A czy nie leczy się tego od dnia zapłodnienia? Czyli około 6 dni po stosunku...

Gość plis odpowiedzcie
hm nikt mi nic nie odpowiedział, no ale i tak już umówiłam się na wizytę na przyszły tydzień

Gość Tylko tam..
plis odpowiedzcie gratuluje!!!!! to sporo ci sie spóźnia :D a kiedy mialas ostatnią @ ??

Carrie7071, Lekarz nie wie kiedy doszło do zapłodnienia, podobnie jak Ty nie wiesz, bo nie masz jasnych, jednoznacznych sygnałów o przebytej owulacji. A stosunek nie jest jednoznaczny z zapłodnieniem. W związku z tym do wyliczenia terminu porodu metoda jest przyjęta następująca - do pierwszego dnia ostatniej miesiączki dodajesz rok, odejmujesz 3 mce i dodajesz tydzień. I w terminie +/-2 tygodnie powinno dojść do rozwiązania. Oczywiście to działa dla kobiet, które nie mają miesiączek co 50-60 dni, albo i dłużej. W przypadku zbyt dużej różnicy między wiekiem ciąży (czyli wieku liczonego od pierwszego dnia ostatniej miesiączki), a wiekiem płodu (co już wynika z usg) - termin wyznaczany jest na podstawie usg, jeśli tylko odstępstwa nie są zbyt duże i nie mogą oznaczać problemów z płodem/zarodkiem. Ale to już ocenia lekarz.

Gość plis odpowiedzcie
Do Tylko tam: ostatnią @ miałam 19 kwietnia, tylko chodzi mi o to obliczanie tygodnia ciąży, bo licząc o ostaniej @ to zaczął się 6 tydzień, a licząc od połaowy cyklu to zaczął się 4 tydzień, czy już można coś stwierdzic? czy lekarz może ???

Do 'plis odpowiedzcie' -> wiek ciąży liczy się od PIERWSZEGO dnia ostatniej miesiączki. Czyli od 19 kwietnia. A zatem jesteś w 5t4d (czyli 6 tydzień ciąży). Nie wiem o jakie stwierdzenie przez lekarza Ci chodzi? - czy że ma zrobić usg? czy może o badanie na bHCG, czy chodzi o stwierdzenie ciąży na podstawie badania wewnętrznego? Z własnego doświadczenia - pierwsze badanie jakie miałam to było wewnętrzne i jeszcze lekarka nie była w stanie nic stwierdzić (ale byłam w połowie 5 tygodnia). Dostałam za to skierowanie na bHCG - które dwukrotnie wykonane w odstępie 2 dni przyrastało ładnie. Na usg poszłam ok 10 dni później - pod koniec 6 tygodnia (5t6d) i było widać 3mm maleństwo z bijącym serduszkiem:) A zatem - usg u Ciebie może być jeszcze niewiele widać (zależy od długości Twojego cyklu i dnia owulacji - każdy dzień dla maluszka na tym etapie bardzo dużo znaczy - np 1mm więcej). Najlepiej idź w 7 tygodniu (czyli jak już będziesz miała tak z 6.5 tyg za sobą) - już powinnaś widzieć maleństwo i jego serduszko dużo wyraźniej:) Ogólnie przyjmuje się, że pierwsze usg powinno się zrobić w 8-10 tyg ciąży i wtedy już lekarz w 100% może potwierdzić ciążę:), ale oczywiście możesz iść chwilę wcześniej - prywatnie, żeby się upewnić, że wszystko jest ok, dzieciątko jest i żyje, i ciąża rozwija się normalnie (czyli nie ma ciąży pozamacicznej). Mam nadzieję, że odpowiedziałam w 100% na Twoje pytania:)

Gość plis odpowiedzcie
Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło :) Dzięki Umówiłam się prywatnie na przyszły tydzień, żeby cokolwiek wiedzieć i szukać w internecie, bo się coraz bardziej "nakręcam" informacjami właśnie tam znalezionymi, a to chyba nie za dobry sposób. Pozdrawiam

Gość plis odpowiedzcie
miało być: "nie szukać w internecie" oops

Jeżeli któraś z Was zagląda tu jeszcze to mam dla Was wiadomość - OKRESU DALEJ BRAK ! :)