Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

WeWo

Śladami Eberharda Mocka...

Polecane posty

A w temacie Gór Sowich, bo one też można śmiało podciągnąć pod temat, to ciągle zastanawiam się, co SS tam tak naprawdę knuło, bo wszystko obrosło już takimi mitami, że ciężko się w tym wszystkim odnaleźć. Kompleks Riese.... Chyba nie szukali kwarcu?;)

Olbrzym... Swoje spekulacje też przedstawię :)

Trzymam Cię za słowo, bo na razie to zaniedbałeś Ebiego.

Hej WeWo, a pewnie, że wiem. Zdajesz zbyt proste zagadki;) Taki był pomysł miasta-ogrodu. I moi zdaniem orzeł jest właściwy:P Ja też byłam, zimno było mimo lipca;) I jakoś tak od razu skojarzył mi się podziemny Wrocław. Mój dziadek trochę go zwiedzał bardzo dawno temu:) A wiesz, że ukradłeś mi tekst z życzeniami dobrej nocy;) Choć ostatnio coraz rzadziej go używam:P Jak minął dzień? W słonecznym Wrocławiu?

W drugim filmiku jeden człek opowiada na tle przepięknego domu szachulcowego:) Chyba nawet przysłup.

Cholewka, nie jestem architektem (chociaż chciałem kiedyś). Wracając do Eberharda. Mało kręcił się po moim rodzinnym Ołbinie. A tu dużo ocalało z oblężenia. Z wyjątkiem skrzyżowania Nowowiejskiej, Jedności Narodowej (dawniej Stalina - mój Tata maturę ma z tej szkoły hihi) i Słowiańskiej. Park Nowowiejski (za młodego chodziło się na sanki i łyżwy) potem kilometry z Latoroślą w wózku. O ruderach na Matejki już wspominałem. Wielkie podwórka z oficynami, jak chociaż to w kwadracie Oleśnicka, Żeromskiego, Kluczborska, Jedności Narodowej. Nieistniejąca już kuźnia przy Pestalozziego. Dawny szpital, potem liceum nr I, a teraz zespół szkół przy Poniatowskiego (miałem zaszczyt ukończyć). Przecudny Ogród Botaniczny. Przeolbrzymie mieszkania przy Prusa (pokoje po 40m2 i na 4 m wysokie). Ech, młode czasy :) A mając lat kilkanaście można jeszcze było w kometkę na ulicy grać, bo samochodów dosłownie parę stało i jeździło. A ja wystawałem w piekarni za chlebem w czasach stanu wojennego :) To se ne vrati... Pierwsze Liceum, pierwsze Dziewczyny... Fajnie czasem wrócić do tych czasów.

Witam, ja przeszłam od słów do czynów i pojechałam wczoraj do Srebrnej Góry i połazić po Sowich Górach. Ja Twój Ołbin wspominam z przejazdów szóstką lub siódemka prawie przez całe miasto. Z Krzyków aż na Kromera lub Kasprowicza. A czas jakiś tak jeździłam, prawie codziennie;) Też piękne czasy:D