Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hania1234

Znacie przepis na dobry sos bazylikowy?

Polecane posty

Gość hania1234

W necie nie moge znalezx takiego jak bym chciala, potrzeba mi takiego nadającego sie np do kurczaka - na bazie śmietanki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość może to zwyczaj z małych
bazylikowy???? Co to jest sos bazylikowy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bąbi
Składniki: 1,5 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka bulionu drobiowego z kostki Knorr, 1/2 szklanki śmietany słodkiej 12% lub l8%, 2-3 łyżki posiekanej świeżej bazyli, sok z 1/2 cytryny, sól, biały pieprz mielony Jak przyrządzić? Posiekaną bazylię wymieszać z 1 łyżką masła i sokiem z cytryny, odstawić do lodówki. W rondelku rozpuścić pozostałą część masła wsypać łyżkę mąki, szybko rozmieszać aby się nie zrumieniło. Wlewać powoli bulion ciągle mieszając by nie było grudek. Do gęstniejącego sosu dodawać po kawałeczku masła z bazylią ciągle mieszając. Dodać śmietanę, doprawić odrobiną soli (bulion już sam w sobie zawiera sól) i pieprzu (w zalezności od gustu)plus sokiem z cytryny (jesli trzeba - sos ma mieć smak tylko lekko cytrynowy). Jak podawać? Np. usmażone saute lub ugotowane filety ryby układamy na półmisku polewamy przez środek niewielką ilością kremu przyzdabiamy 2 listkami świeżej bazylii. Pozostałą część sosu podajemy w sosjerce. Uwagi: Znakomity sos-krem do ryb smażonych saute, ryb i jarzyn gotowanych ale i też do makaronu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bąbi
Oczywiście to przepis na sos bazyliowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hania1234
napisalam poprawnie :O bąbi dziękuje :*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gryczka
Bazyliowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hania1234
bazylikowy :D bazyliowy tez sie mowi ale ja potrzebuje bazylikowy i juz :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość może to zwyczaj z małych
a to bazyliki mają jakies swoje sosy? Muszę pogadać ze swoim proboszczem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hania1234
grilowany filet z kurczaka w takim właśnie sosie :) to znaczy na razie kisze sie w pracy ale myslami juz jestem w domciu :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bąbi
Dobra, juz sie nie czepiajcie :P Bazylia to po lacinie basilicum, w wielu jezykach tez jakos podobnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hania1234
Brunet ______ zaprosilabym na obiad ale nie wiem jak wyjdzie, a kompromitacji bym nie zniosła :P pada, a gdzie mieszkasz? mam nadzieje ze nie tam gdzie zalewa :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hania1234
ale marudzicie z tym bazyliowym, widzialam taki sos w karcie dań w jakiejś restauracji i zapytałam panią kelnerke co to za specjał a on mówi że z bazylii. dziś przeglądałam internet wpisując też bazylikowy i wiem że taki właśnie jest więc się nie kłóćta :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Haniu ❤️ świetnie gotujesz ;) piłem tylko wodę..... :o burczy mi już w brzuszku... :P ;) taki sosik chodzi za mną od miesiąca :P ;) mam ciepło i sucho... :P ;) Ty jesteś w spódniczce? :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hania1234
to co, podać Ci namiar na tą knajpke gdzie go wynalazłam? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie potrafię gotować.... :o :( a do kruczka będę młode ziemniaczki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hania1234
dlatego chcialam dac Ci namiar na knajpke zebys nie musial gotowac :P jaki fartuszek, majaczysz cos kolego :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hania1234
jak nie przejdzie mi zapal do 14 to moze bedzie moj debiut :P ale jak znam zycie skonczy sie na kanapkach ;) to co Ty jesz bidoku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hania1234
eee tam, ja nie plamie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hania1234
codziennie? ja od takiej diety schudlam prawie 10 kilo :P facetowi kiepsko pasuje :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hania1234
no to dajesz czadu chłopaku :classic_cool: pewnie student :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aleś dała czadu
Składniki: 1,5 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka bulionu drobiowego z kostki Knorr, 1/2 szklanki śmietany słodkiej 12% lub l8%, 2-3 łopaty posiekanej świeżej bazyliki, może być z Wadowic, sok z 1/2 cytryny, sól, biały pieprz mielony Jak przyrządzić? Posiekaną bazylikę wymieszać z 1 łyżką masła i sokiem z cytryny, odstawić do lodówki. W rondelku rozpuścić pozostałą część masła wsypać łyżkę mąki, szybko rozmieszać aby się nie zrumieniło. Wlewać powoli bulion ciągle mieszając by nie było grudek. Do gęstniejącego sosu dodawać po kawałeczku masła z bazyliką ciągle mieszając. Dodać śmietanę, doprawić odrobiną soli (bulion już sam w sobie zawiera sól) i pieprzu (w zalezności od gustu)plus sokiem z cytryny (jesli trzeba - sos ma mieć smak tylko lekko cytrynowy). Jak podawać? Np. usmażone saute lub ugotowane filety ryby układamy na półmisku polewamy przez środek niewielką ilością kremu przyzdabiamy 2 ścianami świeżej bazyliki. Pozostałą część sosu podajemy w sosjerce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×