Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hania1234

Znacie przepis na dobry sos bazylikowy?

Polecane posty

Gość hania1234

W necie nie moge znalezx takiego jak bym chciala, potrzeba mi takiego nadającego sie np do kurczaka - na bazie śmietanki

Gość może to zwyczaj z małych
bazylikowy???? Co to jest sos bazylikowy?

Gość bąbi
Składniki: 1,5 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka bulionu drobiowego z kostki Knorr, 1/2 szklanki śmietany słodkiej 12% lub l8%, 2-3 łyżki posiekanej świeżej bazyli, sok z 1/2 cytryny, sól, biały pieprz mielony Jak przyrządzić? Posiekaną bazylię wymieszać z 1 łyżką masła i sokiem z cytryny, odstawić do lodówki. W rondelku rozpuścić pozostałą część masła wsypać łyżkę mąki, szybko rozmieszać aby się nie zrumieniło. Wlewać powoli bulion ciągle mieszając by nie było grudek. Do gęstniejącego sosu dodawać po kawałeczku masła z bazylią ciągle mieszając. Dodać śmietanę, doprawić odrobiną soli (bulion już sam w sobie zawiera sól) i pieprzu (w zalezności od gustu)plus sokiem z cytryny (jesli trzeba - sos ma mieć smak tylko lekko cytrynowy). Jak podawać? Np. usmażone saute lub ugotowane filety ryby układamy na półmisku polewamy przez środek niewielką ilością kremu przyzdabiamy 2 listkami świeżej bazylii. Pozostałą część sosu podajemy w sosjerce. Uwagi: Znakomity sos-krem do ryb smażonych saute, ryb i jarzyn gotowanych ale i też do makaronu.

Gość bąbi
Oczywiście to przepis na sos bazyliowy.

Gość hania1234
napisalam poprawnie :O bąbi dziękuje :*

Gość gryczka
Bazyliowy.

Gość hania1234
bazylikowy :D bazyliowy tez sie mowi ale ja potrzebuje bazylikowy i juz :P

Gość może to zwyczaj z małych
a to bazyliki mają jakies swoje sosy? Muszę pogadać ze swoim proboszczem

Gość hania1234
grilowany filet z kurczaka w takim właśnie sosie :) to znaczy na razie kisze sie w pracy ale myslami juz jestem w domciu :classic_cool:

Gość bąbi
Dobra, juz sie nie czepiajcie :P Bazylia to po lacinie basilicum, w wielu jezykach tez jakos podobnie.

Gość hania1234
Brunet ______ zaprosilabym na obiad ale nie wiem jak wyjdzie, a kompromitacji bym nie zniosła :P pada, a gdzie mieszkasz? mam nadzieje ze nie tam gdzie zalewa :(

Gość hania1234
ale marudzicie z tym bazyliowym, widzialam taki sos w karcie dań w jakiejś restauracji i zapytałam panią kelnerke co to za specjał a on mówi że z bazylii. dziś przeglądałam internet wpisując też bazylikowy i wiem że taki właśnie jest więc się nie kłóćta :P

Haniu ❤️ świetnie gotujesz ;) piłem tylko wodę..... :o burczy mi już w brzuszku... :P ;) taki sosik chodzi za mną od miesiąca :P ;) mam ciepło i sucho... :P ;) Ty jesteś w spódniczce? :P

Gość hania1234
to co, podać Ci namiar na tą knajpke gdzie go wynalazłam? :D

nie potrafię gotować.... :o :( a do kruczka będę młode ziemniaczki?

Gość hania1234
dlatego chcialam dac Ci namiar na knajpke zebys nie musial gotowac :P jaki fartuszek, majaczysz cos kolego :P

Gość hania1234
jak nie przejdzie mi zapal do 14 to moze bedzie moj debiut :P ale jak znam zycie skonczy sie na kanapkach ;) to co Ty jesz bidoku?

Gość hania1234
eee tam, ja nie plamie

Gość hania1234
codziennie? ja od takiej diety schudlam prawie 10 kilo :P facetowi kiepsko pasuje :(

Gość hania1234
no to dajesz czadu chłopaku :classic_cool: pewnie student :P

Gość aleś dała czadu
Składniki: 1,5 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka bulionu drobiowego z kostki Knorr, 1/2 szklanki śmietany słodkiej 12% lub l8%, 2-3 łopaty posiekanej świeżej bazyliki, może być z Wadowic, sok z 1/2 cytryny, sól, biały pieprz mielony Jak przyrządzić? Posiekaną bazylikę wymieszać z 1 łyżką masła i sokiem z cytryny, odstawić do lodówki. W rondelku rozpuścić pozostałą część masła wsypać łyżkę mąki, szybko rozmieszać aby się nie zrumieniło. Wlewać powoli bulion ciągle mieszając by nie było grudek. Do gęstniejącego sosu dodawać po kawałeczku masła z bazyliką ciągle mieszając. Dodać śmietanę, doprawić odrobiną soli (bulion już sam w sobie zawiera sól) i pieprzu (w zalezności od gustu)plus sokiem z cytryny (jesli trzeba - sos ma mieć smak tylko lekko cytrynowy). Jak podawać? Np. usmażone saute lub ugotowane filety ryby układamy na półmisku polewamy przez środek niewielką ilością kremu przyzdabiamy 2 ścianami świeżej bazyliki. Pozostałą część sosu podajemy w sosjerce.