Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dytka5

Bezrobotna w ciąży

Polecane posty

Gość dytka5

Witam!! Jestem w 11 tygodniu ciąży. Obecnie przebywam na bezrobotnym z prawem do zasiłku, który kończy mi się 30 października br. Poród na początek grudnia. Czy coś mi się należy? Jakiś macierzyński? Czy dostanę jakieś pieniądze? Czy najlepiej szukać teraz jeszcze pracy i ewentualnie iść na L4? Nie wiem co mam robić, pieniądze są mi oczywiście potrzebne.... Czy jeżeli nie znajdę pracy, tylko fikcyjną, żeby mieć umowę (i przebywać na chorobowym), to warto ryzykować? Proszę pomóżcie!!!

Gość gggggagagagga
jeżeli urodzisz w czasie pobierania zasiłku, albo do miesiąca po jego zakończeniu to zasiłek jest przedłużany o czas urlopu macierzyńskiego. Pozdrawiam:)

masz czas, więc wejdź sobie na stronę legeo.pl i tam dowiesz się w darmowych poradach prawnych, tu tylko głupawe teksty możesz poczytać.....

na bezrobotnym nie dostaniesz macierzyńskiego, czyli jedyna kasę to będzie becikowe a jeżeli dochody nie przekroczą 504zł to jeszcze dostaniesz drugie 1000zł jednorazowo + 68zł co miesiąc rodzinnego a wiec jak chcesz dostawać kasę to jak najszybciej idź do pracy i aby ZUS tego nie zakwestionował to pracuj do końca o ile dasz rade i zbieraj dowody na to,że nie była to lewa umowa, popisuj faktury, dokumenty itp.

Gość gggggagagagga
ogarnij się! macierzyńskiego nie dostanie, ale zasiłek będzie miała przedłużony o czas pobierania macierzyńskiego (poród pojedyńczy - 140dni)

Gość dytka5
Dzięki, to widzę, że raczej się nie załapię. Czy taka nieodpowiedzialna jestem to bym nie powiedziała. Po pierwsze, jak można pracować w firmie która jest niewypłacalna? I tak długo tam wytrzymałam w złych warunkach, a że już nie miałam nerw na szefa i tego ile można żyć bez pieniędzy zrezygnowałam, żeby mieć chociaż pieniądze z zasiłku. Do tego to była firma, w której były szkodliwe warunki w pracy i nikt będąc w ciąży tam nie pracuje. Jeżeli bym miała pracę w normalnych warunkach nie widzę przeszkód, żeby tam nie pracować - o ile by z ciążą było wszystko ok. Do Mięcho - kobiety, żony ani pewnie nikogo nie masz, bo widzę, że debil jesteś. Ciekawe czy Ty byś był taki mądry i pracował w firmie nie dość że za najniższą krajową to jeszcze byś nie miał tych pieniędzy. A jeżeli masz swoją firmę to pewnie masz bogatych rodziców !!! A takich to nie znoszę sknerusów i zarozumialców!!! Pan i Władca wszystkiego!!!

właśnie,że nie ma czasu bo ZUS teraz szuka pieniędzy i każdy pretekst jest dobry aby komuś nie wypłacić kasy, tym bardziej jak kobieta w ciąży się zatrudnia wtedy przeprowadzają kontrolę wiem bo ja taką miałam i nie dostałam macierzyńskiego, była to lewa umowa, zatrudniłam się u szwagra i jak przyszło do wypłaty to ZUS skontrolował to i nie wypłacił.. konsekwencji nie było żadnych ani dla pracodawcy ani dla mnie, ZUS który był wpłacony zwrócili więc ryzykować można ..

a jak będziesz pracować 6miesięcy to jeszcze dostaniesz wychowawczy po macierzyńskim o ile tez dochody na członka w rodzinie nie przekroczą 504zł

>>A jeżeli masz swoją firmę to pewnie masz bogatych rodziców Aha, to swoją firmę mogę mieć tylko jak mam bogatego tatusia? :D

Gość dytka5
Jak masz do 30-stu lat to na pewno. No dobrze, a powiedzcie mi jeszcze, pracodawcy od razu musiałabym powiedzieć o ciąży - tym bardziej, że niedługo może już być coś widać. Ps. Czy znajdę pracę czy nie, to i tak jestem szczęśliwa, bo dziecko to jest najlepsze co mogło nam się przytrafić :) Oby tylko wszystko było w porządku :)