Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość treretretret

Pulsujące ciemiączko

Polecane posty

Gość treretretret

Moja mała ma 3 miesiące. Zauważyłam, że jak ją wezmę do pionu na ręce lub jak kładę na kolana tak na pół leżąco z odwóconą główką w stronę "świata" to widzę pulsujące ciemiączko. Nie jest ono zapadnięte, a przynajmniej chyba mi się tak wydaje. Wiem, że zapadnięte świadczy o odwodnieniu, ale u mojej małej nie ma takiej możliwości skoro pieluchy są często mokre. Jak leży to nie widzę żeby pulsowało. Czy to może oznaczać coś niepokojącego?? Czemu ciemiączko pulsuje?

Ciemiączko u noworodka jest wklęsłe lub wypukłe Ciemiączko jest lekko zapadnięte i nieznacznie pulsuje. Reaguje na zmianę ciśnienia w główce. Może uwypuklać się, np. podczas płaczu dziecka. Gdy jednak dziecko zachowuje się spokojnie, a mimo to ciemię jest wypukłe, twarde, napięte to sygnał, że doszło do wzrostu ciśnienia śródczaszkowego. Wówczas dziecko koniecznie musi obejrzeć lekarz! O problemach ze zdrowiem oseska może też świadczyć ciemię zbyt wklęsłe. To zwykle sygnał odwodnienia organizmu. u Twojej pociechy jest wszystko ok-to normalne.Nie martw się:-)

Gość ,,,,.............,,,,,,,,,,,..
To normalne, że ciemiączko pulsuje :) Nie masz się czym martwić. szczególnie widać to kiedy dziecko jest w pozycji pionowej lub podczas jedzenia, albo kiedy płacze :) Ciemiączko pulsuje, ponieważ w mózgu jest ciśnienie tzw. śródczaszkowe :)

Gość saleminka8
mój jak sie zmęczy lub jak płacze to mu pulsuje ;) to normalne,mój synek ma 6,5 miesiaca i pulsowanie jest widoczne;)