Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość intercyzakkkkkkk

Pytanie odnosnie intercyzy

Polecane posty

Gość intercyzakkkkkkk

Czy intercyza chroni przed dlugami wspolmalzonka ?

Gość ladaco
tak

Gość fajansiarz
Tylko wtedy, jeśli wierzyciel został poinformowany o tej intercyzie. No i nie chroni wstecz, tzn. przed długami, które małżonek zaciągnął w okresie po zawarciu małżeństwa z Tobą a przed powstaniem rozdzielności.

Gość intercyzakkkkkkk
czyli jak moj maz zadluzyl sie przed slubem i ja tez przed slubem podpisalam z nim intercyze to czy jego dlugi i tak przejda na mnie ?

Gość fajansiarz
Nie, nie przejdą. I to nawet nie ze względu na intercyzę. Małżonek po prostu nie odpowiada za długi współmałżonka, które ten zaciągnął jeszcze przed ślubem.

Gość intercyzakkkkkkk
Czyli nie bede musiala splacac dlugow mojego przyszlego meza i np komornik nie wejdzie np na moj samochod

Gość fajansiarz
Tak, nie będziesz musiała spłacać jego długów, bo nie jesteś za nie odpowiedzialna. Komornik nie powinien więc ruszać Twojego majątku. Piszę "powinien", bo trzeba mieć świadomość, że komornik tak naprawdę może zająć wszystko (co niczego nie przesądza - przed sądem zawsze można się bronić za pomocą specjalnych powództw i żądać zwolnienia swoich rzeczy spod egzekucji). Oczywiście zasadą jest to, że jak komornik zobaczy dowód rejestracyjny czy umowę sprzedaży, w których nie ma Twojego męża, to odpuszcza, bo widzi, że masz dowody, że to Twoja własność. Dlatego tak ważne jest, żeby dla bezpieczeństwa mieć te dowody - umowy, faktury itp. Mogą się nie przydać (są komornicy, którzy kładą lachę i wierzą na słowo, co jest czyje), ale dla spokoju lepiej je mieć.

Gość intercyzakkkkkkk
dzieki za pomoc :)