Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sytauacja wygląda tak

ciąża, l4, podwyżka - świadczenie w jakiej wysokości wypłaci zus?

Polecane posty

sytuacja wygląda tak: pracuje już jakiś czas w pewniej firmie i w kwietniu dostałam aneks do umowy i tym samym od kwietnia mam wyższą pensję. w miedzyczasie zaszłam w ciążę i tak się złożyło, że od maja jestem na zwolnieniu l4 (dlaczego nie chcę pisac, bo nie tego dotyczy sprawa). Moje pytanie jest takie - w jakieś wysokości będę otrzymywac pieniądze z zusu (czy jest to liczone na podstawie jakiejś średniej z ostatnich miesięcy?) i w jakieś wysokości będzie macierzyński? dodam, że pensja zmieniła mi się znacznie (przynajmniej dla mnie jest to duża kwota), bo o 500zł

Gość nfjhfjnjfhkdfn
z podwyżką na L4 a potem to nie wiem bo tez dopiero w ciąży jestem

Gość nfjhfjnjfhkdfn
jaka średnia? ja dostałam podwyżkę w lutym a na zwolnienie poszłam pod koniec marca i dostaję więcej niż wtedy, gdy pracowałam

opłaciło czy nie, czasem los decyduje za nas i trzeba iśc na zwolnienie... czyli średnia z 12 miesięcy, tak samo jeśli chodzi o macierzyński?

do nfjhfjnjfhkdfn - czyli dostajesz wysokośc pensji z lutego?

Gość srednia z 12stu meisiecy
Tak, średnia. Do powyżej: moze dosajesz więcej, bo mialas np. wyplaconą 13stkę a to też się dolicza, a może rózne premie. Na pewno jest to średnia z 12 stu miesięcy, chyba że krocej pracujesz.

Gość tp proste
jesli w ostatnich 10 miesiącach zarabiałaś np 1000 a w ostatnich dwóch 1500 to srednia bezie licozna 10x1000 + 2 X 1500/ 12 wiec na pewno nie dostaniesz teraz 1500 mimo ze tyle dostawałbyś wypłąty gdybyś nie była na l4

Gość srednia z 12stu meisiecy
Nie ma co wprowadzać innych w błąd. Weź ustawę o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa i doczytaj.

Gość nfjhfjnjfhkdfn
dostaję więcej niż w lutym i myślałam, że to z podwyżki no ale faktycznie to premie kwartalne dostawałam przepraszam moja niewiedza

bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź 🌼

Gość Hymm....
A to nie jest tak, że przy chorobowym (zwolnieniu) nie wynikającym z ciąży to nie dostaje się przypadkiem 80% AKTUALNEJ pensji? Bo jak byłam chora, to zawsze dostawałam 80% w poprzedniej pracy. Teraz pracodawca dopłaca pozostałe 20% więc mam 100% pensji. A nie jakiejś liczonej z ostatnich 12 mcy.. Dopiero przy macierzyńskim z tego co wiem - jest średnia liczona z ostatnich 12 mcy... Ale może się mylę?

Gość l4 ciąża
Ja mam stałą pensję 2000 brutto, i od stycznia jestem na zwolnieniu. Od tego czasu ani razu nie dostałam 1450zł pensji, zawsze mniej. Za luty o 150 zł , kadrowa powiedziała że to dlatego że miał 28 dni, a za kwiecień dostałam 85 zł mniej może ktoś wie dlaczego, może wysokość składek się zmienia.

Gość Hymm....
Doczytałam i za pierwszy miesiąc nieobecności płaci pracodawca - zgodnie ze stawką jaka mu przysługuje (kobiety w ciąży 100%, reszta - zgodnie z tym jak umowa sformułowana i zależnie czy to zwolnienie czy pobyt w szpitalu), a później (po 33 dniu) jest zasiłek chorobowy wyliczany na podstawie ostatnich pełnych 12 mcy nieprzerwanej pracy. Czy jakoś tak.

Gość l4 ciąża
Hymm dzięki za link

Gość bo l4 placone jest od ilosci
dni w mcu a nei stala kwota na mc czyli srednia z 12mcy dzielona jest pzrez dni w roku razy dni w danym mcu i masz wyplate :D w lutym zawsze jest najmniej :) a to czy pracodawca placi czy zus nei ma zadnego znaczenia, zawsze zcy l4 jest ciazowe czy nie liczona jest srednia :) tylko wysokosc jest rozna albo 100% albo 80% a co do pzreliczenia nowej sredniej to musi byc przerwa 6mcy miedzy zwolneinaimi l4 do sredniej liczone sa wszelkei dodatki i premie, z tego co wiem to obecnei etz uznaniowe :) macierzynski jest wyplacany identycznei ajk l4

Gość Hymm....
Nie 6 mcy, tylko 3 mce. Jeśli między dwoma zasiłkami chorobowymi/innymi wypłacanymi z ZUSu różnica będzie mniejsza niż 3 miesiące, to przy wypłacaniu stawki za drugi zasiłek nie ma ponownego przeliczenia stawki. Jeśli jest większa niż 3 mce - to stawka jest ponownie przeliczana. Tak więc, jeśli ktoś zachorował w styczniu 2010, to stawka zasiłku wyliczana jest jako średnia za poprzednie 12mcy (styczeń-grudzień 2009). I teraz - jeśli ponowna choroba zaistniała w lutym 2010, to stawka będzie ta sama, która obowiązywała w styczniu. Jeśli zaś kolejny zasiłek przypada np na maj, to w maju będzie już obowiązywała nowa stawka wyliczona za maj 2009-kwiecień 2010.