Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytaniemam

Mam pytanie do osob latajacych samolotami

Polecane posty

Gość pytaniemam

Ogolnie to wiem co i jak bo to nie bedzie moj pierwszy lot, ale nurtuje mnie pewna rzecz. Od jakiegos czasu jestem chora i musze codziennie brac zastrzyki. Jak to jest z kontrola w takim wypadku. Lek nie przekroczy 100ml ale czy moge w podrecznym bagazu miec zapakowane strzykawki? Beda one normalnie zafoliowane tak jak sie kupuje w aptece. Czy moge miec przez to problemy na lotnisku?

Gość w skrajnych przypadkach może
Zadzwoń na lotnisko i się dowiesz. Wydaje mi się że strzykawek nie można zabierać na pokład.

ja na twoim miejscu zaopatrzylabym sie w jakies zaswiadczenie od lekarza o stanie zdrowia a co za tym idzie obecnych strzywawkach... (no bo normalnie lekow itp.do samolotu raczej brac nie mozna:/)

Gość pytaniemam
leki mozna brac. Ja tabletki bralam, nie wiem tylko jak jest z lekami w postaci plynnej ale wydaje mi sie ze jak plyny nie przekraczaja 100ml to jest ok. Tylko, ze obawiam sie ze strzykawek mi nie pozwola wziac a ja z kolei musze codziennie robic zastrzyk.

Gość pytaniemam
no i czy w razie czego moge miec te strzykawki z lekiem w bagazu dodatkowym skoro w podrecznym nie mozna?

Gość taka jedna dziołka
Musisz miec zaświadczenie od lekarza i bedzie ok :) Moja szwagierka leciala kiedys z synkiem, który bierze leki na nerki, miala zaswiadczenie od lekarza, a leki były płynne w wiekich butlach (chyba ponad 0,5 l). Oczywiscie na lotnisku w Polsce celnik jej powiedzial, ze on nie zna angielskeigo, wiec nie moze pzreczytac, czy to faktycznie zaswiadczenie, więc moze warto sobie takie zaswiadczenie przetłuamczyc, bo jak bedziesz miec po polsku i bedziesz wracac, to zebys nie miala takiej sytuacji, ze nie pozwola Ci zabrac na poklad.

Gość pytaniemam
ok dzieki:) Tylko ze obawiam sie ze strzykawek mi nie pozwola zabrac na poklad i bede musiala brac dodatkowy bagaz co nie jest mi na reke. Dla pewnosci bede dzwonic na lotnisko ale chcialam tu najpierw spytac czy ktos mial podobna sytuacje.

Gość pffffffffffffffffffffffff
Celnik nie znal angielskiego??? Co Ty pitolisz???? :P:P

Gość pytaniemam
moze ktos jeszcze sie wypowie czy w dodatkowym bagazu moge miec strzykawki z lekiem? Nie mam teraz jak zadzwonic na lotnisko a musze sie zdecydowac czy leciec czy nie.

Gość taka jedna dziołka
Tak mówila moja szwagierka, nie bylo mnie tam. Moze znał angielsku, moze by się dogadał, ale moze nie znał terminologii medycznej :P Moja szwagierka leciala z Anglii do Polski, miala tylko bagaz podręczny... Ja lecac kiedys z granice musialam zabrac ze soba lekarstwa, czytalam wtedy, ze najlepiej jest miec ze soba ksero recepty, chyba bylo tez napisane, ze lekarz moze pod tym podbic pieczątke. Zawsze mozna postarac się o tłumaczenie, chociazby angielskie, poniewaz teoretycznie obsługa musi znac angielski, ale różnie z tym bywa, wiem to z własnego doświadczenia :P No ale ostatecznie nie mialam sprawdzanego bagazu, więc nic nie musiałam pokazywać, bo i tak recepty ze soba nie mialam ponieważ lek był kupowany długo przed podróżą.

Gość taka jedna dziołka
tak poza tym, nie moglabys na miejscu kupic strzykawki i igły? Chyba mniejszy problem :)

Gość pytaniemam
nie moge kupic na miejscu bo moj lek jest kupowany juz w strzykawkach a w kazdej jest dzienna dawka leku. Dlatego nie moge przewiezc osobno leku i strzykawek