Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hej_wesele

Wesele z dzieckiem-czy to jets dobry pomysł?

Polecane posty

Gość hej_wesele

Trochę mi się nie podoba to, czego się dowiedziałam przy wręczaniu nam zaproszenia. Młodzi, którzy jeszcze rok temu mieszkali w małym mieście, teraz "Warszawiacy", wesele będzie oczywiście w rodzinnych stronach, chcą bo taka jest niby teraz moda, aby goście dali im KASĘ i WINO, zamiast kwiatów, nie przyjmują też żadnych prezentów, bo chcą, aby im się wesele zwróciło i żeby kredyt spłacić wzięty za wesele. Mają wymagania, aby dzieci brać ze sobą na wesele, bo to taki cudowny widok, gdy maluchy tańczą na środku sali za rączkę. Pani młoda jest chrzestną naszej małej, to moja bardzo dobra znajoma. Chcę się tam pobawić, a nie pilnować małej. Wkurzyłam się, bo nie lubię, gdy ktoś mi dyktuje co mam przynieść na ślub, może jeszcze jaką długość sukienki włożyć? Jeżeli nie damy im pieniędzy to się obrażą. Ile trzeba włożyć do koperty?

Gość czasaa
ty pojdziesz sie bawic a dziecko co?? tez chce sie troche rozerwac.... ja bym sie bardziej wkurzyla jakby mi wreczyli zaproszenie zebym przyszal bez dziecka............

Gość mamie? a z jakiej paki?
moim zadniem z 300 zł wystarczy

po pierwsze daj tyle na ile Cię stać ...a po drugie jeśli nie masz ochoty brać dziecka na wesele to go nie bierz bo to rzeczywiście tylko kłopot ...no chyba że mała będzie tylko z Wami na obiedzie a godzinkę po odwieziecie ją do babci

Gość hej_wesele
OK, a co z tym winem zamiast kwiatów i kasą zamiast prezentów, spotkaliście się z czymś takim?

Gość ollllllo
po co kwiaty???

Gość estee lauder
idz z dzieckiem, dzieci slicznie sie bawia na weselach - ja mialam na swoim opiekunke, dla najmlodszych :) a reszta bawila sie z wiekszymi dziecmi do koperty daj tyle na ile cie stac :) jak masz malo kasy to 200-300zl wystarczy :) kwiaty wiedna i to tylko strata kasy, a tak to mlodzi beda mieli kolekcje win ;) ja akurat bym sie na wina nie zdecydowala..ale kazdy robi co mu sie podoba ;) u nas tez nie bylo kwiatow..byly zabawki do domu samotnej matki :) oni tam czesto dodstaja zaywnosc , srodki czystosci z Caritasu, a zabawek nie za bardzo.. wiec zeby dzieciaczkom buzki sie bardziej usmiechaly.. zawiezlismy im mase miskow pluszowych :D

Z tym że kasa zamiast prezent spotykam się non stop ;) Albo młodzi piszą wierszyki że chcą kasę lub jak nie piszą to przy wręczaniu mówią o tym. Jeśli chodzi o kwiaty to osobiście się z tym nie spotkałam ale słyszałam że młodzi zamiast kwiatów chcą wino,maskotki,słodycze,ksiazki,i kupony lotto...

Po pierwsze daj w kopertę tyle na ile cię stać Po drugie, z kwiatami jest problem to fakt, byłam na dwóch weselach gdzie jedni młodzi zamiast kwiatów zazyczyli sobie pluszaki, które potem zawieźli do domu dziecka, a drudzy właśnie też kupony totolotka Po trzecie dziecko na weselu to nie jest dobry pomysł, i ty i dziecko się męczy. Takie imprezy nie są dla dzieci

Gość czasaa
u nas to teraz jest norma ze kwaitow sie nie daje....ina chca totolotka....inni czekoladki..inni wino a jeszcze inna np.artykuly szkolne albo maskotki i wtedy oddaja to do domu dziecka.....juz nie pamietam kiedy szlam na wesele z kwiatami..

cyt: "nie przyjmują też żadnych prezentów, bo chcą, aby im się wesele zwróciło i żeby kredyt spłacić wzięty za wesele" Mam nadzieje że dosadnie nie powiedzieli "chcemy kasę,jak będzie prezent to nie bierzemy" :D

Gość gfytdftrdtr
My również zrezygnowalismy z kwiatów. Po prostu szkoda przeznaczać pieniądze na coś co będzie cieszyło oko zaledwie przez kilka dni a później pójdą na na śmietnik.;.. Poprosiliśmy także o nie kupowanie nam sprzętu i różnych rzeczy do domu. Jeśli już to pieniądze a zamiast kwiatów i rzeczy użytkowych to... jedzenie dla piesków:) Od gosci dostaliśmy wiele worków z karmą dla psów, zabawki, miseczki i takie inne drobiazgi. Zawieźliśmy to wszystko do schroniska :) Pan ze schroniska który to przyjmował aż się popłakał :)

no a w czym problem? W tym, ze sa szczerzy? Bardziej byloby Ci na reke, gdyby sie krygowali z wyborem prezemtow? To w sumie dobrze rozwiazanie, wypada Ci trudny wybor prezentu slubnego, oni tez nie dosttana czterech odkurzaczy i pieciu elekrtycznych czajnikow. Pewnie nawet nie na reke bylaby Ci lista podpowiedzi prezentow do wyboru... Hm, czasem ludzi trudno zadowolic. Wiadomo, wyprawienie wesela jest drogie, to nic dziwnego, ze mysla praktycznie- zamiast prezentow kasa- dosc czesto zdarza sie, ze ludzie zyja juz ze soba dosc dlugo przed slubem i sami wczesniej dorabiaja sie roznych przedmiotow codziennego uzytku, po co im wiec zdublowane przedmioty; zamiast kwiatow- ktore zwiedna i sie wyrzuci- wino, pewnie i tak wyjdzie taniej, niz wypasiona wiazanka kwiatow. Co do dzieci- sama zadecyduj, czy zabierzesz swoje, ale skoro panna mloda to matka chrzestna Twojej corki, to nawet wypada, by chrzesnica pojawila sie na tej uroczystosci, a o dlugosci jej pobytu Ty sama zadecydujesz- na pewno znajdziesz jakies rozwiazanie. Glownym problemem dla Ciebie raczej jest to, ze ktos zadecydowal za Ciebie i trudno Ci sie z tym pogodzic, ale to impreza Twojej kolezanki, wiec wypada sie dostosowac.

Gość no i pzrynajmniej masz
problem z glowy, kup wino, daj 300zl i git :) a dziecko ok 20 zawieźć do domu :)i po problemie.

Gość elkaaaaa
sorry ale 300 zł za 3 osoby to troche za mało, mnie tez nie stac na drogie prezenty ale jak do tej pory to w moich stronach daje sie minimum tyle, ile za osobe płacą " młodzi" w lokalu,

My mamy wesele w sierpniu i tak: Mały idzie ale o 20 bedzie z moja mama w domu Do koperty dajemy 500 zl z reszta ja nigdy prezentow nie kupuje na slub wole zeby mlodzi sami sobie cos kupili lub wydali na to co potrzeba i w sumie w mojej rodiznie nigdy nikt nie daje prezentow ale nie mowi sie tego na glos ze zamiast tego to itp. No a zamiast kwiatow to ja kupuje albo jakies czekoladki typu ferrero, rafaeollo, lub bombonierke ewentualnie jakas maskotke

Gość kajkaaa777
my nie chcielismy kwaitow tylko ksiazki lub maskotki :) super to jest dostalismy full zabawek czesc dla biedniejszych dzieci dalam a czesc dla malego ktory juz jest w drodze :) a kasa albo prezent nic nie mowilismy kazdego sprawa a dostalismy i tak sama kase tylko jeden prezent i bardzo dobrze teraz mamy kase na kuchnie i schody w nowym domu :) dajcie tyle ile mozecie proste, z winem nie widze problemu wole to niz uganiac sie za kwiatkami a dziecko jak nie chcecie zostawcie w domu i tyle nikjt nie moze wam tego narzucac

Gość sun sun sunnn
elkaaaa moze i w twoich stronach za mało ,ale kogo to obchodzi ile płacą młodzi za gościa Więc niech nie robią wesela w lokalu tylko w remizie strazackiej lub swietlicy- taniej ich wyjdzie Nie kazdego stac ,zeby wyrzucic za jedną noc tyle kasy Jesli ktoś ma to owszem, niech daje nawet więcej, ale jesli ktoś nie ma to co ? Ma z providenta pozyczyć , bo młodzi sobie tak zyczą Jasne ,ze kasa się liczy ale teraz młodzi to by nie wiadomo co chcieli , trudno wesele w lokalu ,ale to nie jest wyznacznik ,ze kazdy ma dac równowartość kosztów

200 ? to bardzo mało, nawet koszt im się nie wróci... daje się conajmniej tyle ile wynosi cena za zaproszonych.

Gość hej_wesele
Wesele jednak nas kosztuje, dla mnie sukienka, buty, fryzjer, kosmetyczka=600 zł, dla męża koszula, buty=250 zł, córcia sukienka i butki=100 zł i reszta na prezent, czyli.......strasznie drogo nas wyniesie ta jedna noc..

to tak na kazde wesele kupujesz sukienke buty? bozeee;/ a fryzurke i makijaz sama sobie mozesz zrobic i zaoszczedzisz

Gość hej_wesele
Muszę kupić kilka rzeczy, bo nie mam. A też nie chcę wyglądać byle jak, bo to przecież wesele na poziomie:)

Ja na tego typu imprezy chodzę bez córki.Idę po to żeby się pobawić a nie ganiać za dzieckiem.Jak będzie starsza to nie ma problemu...

Gość musisz jak najszybciej zglosic
dziwi mnie takie zasciankowe myslenie typu "dam prezent bo lepiej wyglada niz kasa" a ze mlodzi dostana 4 zelazka i 2 mikrofale to szczegol :P ja ide na wesele szwagra, on od dawna zapowiedzial ze po slubie zamierzaja otworzyc wlasny lokal gastronomiczny i zbieraja fundusze na ten cel. co prawda chcielismy z mezem kupic im w prezencie tygodniowy urlop za granica ale ze wola kase to prosze bardzo - dostana pieniadze. nie ma co uszczesliwiac ludzi na sile. jesli chca wino to dajcie im wino, jesli chca kase to dajcie 200-300 zl zamiast bzdurnego prezentu. w koncu chyba chcecie zrobic im przyjemnosc prawda?