Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Malinowa_mammba

Zabawa w piaskownicy = cudze zabawki. Jak jest u Was?

Polecane posty

Gość Malinowa_mammba

Byłam dziś z synem w piaskownicy i jak długo żyję nie spotkałam w swoim życiu większej idiotki jak dziś. Od 3 lat chodzimy w to samo miejsce i jest tak, że zabawki od wszystkich dzieci są zazwyczaj pomieszane. Każde dziecko bawi się czym chce i żadna z mam nie widzi problemu. Bo niby w czym? No i dziś też byliśmy... Było sporo zabawek, więc mój syn standardowo wybrał sobie jakąś foremkę i nagle słyszę "a zapytałeś się chociaż czy możesz się tym pobawić?" Szok... bo co, dziecko miało podchodzić do każdego i pytać czy to Twoje i czy może się pobawić? Ale ok, przymknęłam oko. Nie minęło 10 minut jak syn wziął sobie wiaderko... i ta sama mama mu je dosłownie wyrwała z ręki... Myślałam, że szlag jasny mnie trafi, poważnie. Ludzie no bez przesady. Kobieta oburzona, nie dało się jej nic powiedzieć i wytłumaczyć. W końcu się wkurzyłam i jej powiedziałam, żeby wybudowała sobie prywatną piaskownicę i zamknęła w niej razem ze swoimi tandetnymi foremkami za 5 zł. Mamy jak jest u Was w piaskownicach? Czy dzieci wymieniają się zabawkami czy bawią tylko swoimi?

Gość cvcvcvcvcvcvcvcvcvcvcv
nie upilnujesz zeby sie dziecko bawilo tylko swoimi zabawkami,bo z natury wola cos nowego. A ta kobieta sie nie przejmuj pojebana sie tez czasem trafi.

Gość cvcvcvcvcvcvcvcvcvcvcv
a jakby mojemu synowi jakas suka by wyrwala z raczki, to w tym momencie ma opierdol z gory na dol, bo nie pozwole sobie tak dziecka traktowac!!!!

Gość gdhd
Na naszej piaskownicy dzieci bawią się wszystkim co mają :) Nikt nie robi awantury jesli czyjeś dziecko bierze cudzą zabawkę. Jesli zabawka zostanie zniszczona to mama tego dziecka na drugi dzień przynosi odkupioną foremkę czy tam łopatkę... Nikt z niczego nie robi tragedii, jakoś się żyję w tym środowisku ;) A i wielokrotnie cudzego dziecka przy okazji się przypilnuję bo mama ma jakieś obowiązki domowe ;)

U nas jest tak samo zazwyczaj z mala idziemy do piaskownicy z rowerkiem i ona sie bawi zabawkami dzieci a ktore tam chce to rowerkiem sobie jezdzi. Ludzie to maja nasrane w glowach a takie matki to nieporozumienie

co za samolubna kobieta!! i czego ona uczy swojego dziecka!! nigdy sie z czymś takim nie spotkałam. Jeśli już to trafiają sie takie sytacje, że dziecko przychodzi do piaskownicy bez zabawek i bierze np zabawkę mojego synka, a matka mówi do swojego dziecka, aby zostawiło bo to nie jego. Wiec ja zawsze się uśmiecham do takiego malucha i mówię mu, aby sobie smiało brało co tylko chce:) Taka matka co opisywała autorka uczy tylko dziecko snobizmu i egoizmu. Mój syn się dzieli śmiało wszystkim:) i tego go uczę.

Hehe nie zla babiczka. Jak ja chodzilam z bratanica do piskownicy. To jej musialam tlumaczyc, ze nikt jej zabwek nie zabierze. Ze sie pobawi i odda tak jak ona :D A tu baba tak hehe :P Ale pamietam jak u nas( za moich dizecinnych czasow :P) to latem nawet nie zabiralismy zabawek z piskownicy. Zostawilalismy na noc i juz... i nawed osiedle nie bylo ogrodzone. Ale nikomu by nie przyszlo ukrasc czy cos... a teraz... szkoda gadac.

Gość Malinowa_mammba
Ja też nie zabraniam bawić się naszymi zabawkami, od małego syna uczyłam, że trzeba się dzielić. I też jak jakieś dziecko przyjdzie bez zabawek, to nie robię problemu. Przecież to tylko zabawki... Nie wiem skąd ta kobieta się wzięła i mam szczerą nadzieję, że więcej na nią nie trafię. Gdybym była tak bezczelna jak ona, to wyrwałabym i jej dziecku zabawkę, ale co one winne, że ma matkę idiotkę.... Poza tym zabawki są z reguły podpisane i przy zbieraniu się do domu wiadomo co jest czyje...

Gość A ja wrecz przeciwnie uwazam
Mysle, ze dziecko powinno sie od malego uczyc co to jest cudza wlasnosci. I przede wszystkim o te wlasnosc dbac - bardziej niz o swoje. Tutaj ktoras z Was powiedziala, ze dziecko zniszczylo, mama odkupuje i nie ma problemu. Ja widze problem... Moje dziecko nigdy nic nie zniszczylo i w piaskownicy bawi sie tylko i wylacznie swoimi zabawkami. Od malego ucze zasady, ze "dobry zwyczaj, nie pozyczaj"... Ta pani zareagowala dosc ostro, za drugim razem. Ale jezeli chodzi o zapytanie, czy mozna to co w tym zlego?

Niby "tylko zabawki", niedlugo zamiast zabawek beda inne rzeczy. A kiedy ma dziecko nabierac dobrych nawykow, pytajac czy mozna i dziekujac za skorzystanie? ;)

Gość Malinowa_mammba
Słuchaj rozumiem jeżeli jest to jakaś inna zabawka, jakaś droga, którą można byłoby zepsuć. Ale foremka? Ma co chwila do ludzi podchodzić i pytać? Dla mnie to nieco irytujące gdybym co 5 minut każdemu dziecku miała odpowiadać, że tak, może się pobawić.

a mnie to nie irytuje. Ani pytanie, ani odpowiadanie... Poza tym jak juz mowilam foremka za 2 zlote, czy cos innego za 200 zl. Dla mnie to bez znaczenia ;)

Nie uwazam ze dzielenie sie foremka w pisakownicy nauczy moje dziecko brania bez pytania innych rzeczy. Uwazam, ze dziecko integruje sie z innymi dziecmi w taki sposob. Dla dzieci, zadko przeszkadzaja takie rzeczy, tylko dla doroslego czlowieka.

Gość Kali pisać Kali mówić

O pytanie czy mozna oczywiscie niz w tym zlego ale jak jest 10 kobiet kolo piaskownicy czy na placu zabaw i dziecko ma kazdej pytac czy moze to predzej sie zniecheci do zabawy. A dobrych nawykow mozna w domku uczyc przy gosciach np.

ale w domu ma wszystko swoje, to o co ma pytac? ;) A wychowuje sie nie tylko w domu, tak mysle ;) Ale to moje zdanie jest tylko ;)

A czego nauczysz dziecko jesli od malego bedzie mu wpajane nie porzyczaj nawet formeki za 2zl. Trzeba nauczyc oddzielac co wolno co nie, a nie u ogolniac. Jak takie dziecko potem ma miec przyjaciol, kolezanki, kolegow. Niestety w grupie, w tzw. paczce mlodzi ludzie czesto sobie cos pozyczaja. Zreszta ja tez pozyczalam, bluzke na impreze, ale wiedzialam, ze musze uwazac bardziej niz na swoja. Ze w razie z niszczenia, bede musiala za nia zaplacic, odkupic... Uwazam, ze taki tok myslenia jest lepszy, uczy odpowiedzialnosci. A nie, nie pozyczamy, nie pozyczam i nie ma klopotu :)

Nie no masz racje dziecko sie wszedzie uczy. mam siostrzenca o 2 lata starszego od mojej corki i bardzo czesto sie razem bawia i naweet w domu pytaja sie ale siebie czy moga jest kupa smiechu znimi albo jest daj mi to auto ja ci dam to:P

Dziecko przez to uczy sie szanowac cudza wlasnosc, z ktora bedzie mial doczynienia na codzien. Uwiez mi, ze nie ma wszystkiego w domu :)

u nas jest tak ze jak zabawka jest gdzies na szafie to dziecko pyta prosze ta zabawke i do wszystkiego uczymy ja mowic prodze a po obiedzie czy po jakims innym posilku dziekuje.

Gość NO TAK - NAJLEPIEJ
TO NIE KUPOWAC ŻADNYCH ZABAWEK TYLKO KORZYSTAĆ Z INNYCH !! ŻENADA !! TY JESTES IDIOTKĄ ZAKOMPELKSIONA SPASIONA RURO !!!!

No wlasnie... szanowac - a nie niszczyc. Bo widze, ze Wy nie robicie poblemu jak cos sie zniszczy. A co z tego, ze foremka kosztowala 2 zl? Jakie to ma znaczenie? A ja nie lubie pozyczac w ogole. W zadna strone i uwazam, ze to swietny zwyczaj. A pozyczanie ubran juz w ogole uwazam za pomylke. Ale to tez jak kto lubi. Czesto sie mowi nawet, ze jak chcesz stracic przyjaciela to pozcz mu pieniadze. To nie chodzi tylko o pieniadze i tylko o przyjaciol. Ja nigdy dobrze na tym nie wyszlam, ze komus cos pozyczylam, wiec unikam tego jak ognia ;) A to wlasnie dlatego, ze ktos uwaza, ze to cos co pozyczylam to bubel niewiele wart i nie szanuje. Wlasnie cos jak z tymi foremkami... Dla jednego wiecej warta jest ta foremka za 2 zl, niz cos co w sklepie ma nalepke 200zl.

dlaczego nie kupowac podejrzewam ze kazda mama dba o to zeby dziecko mialo swoje zabawki tak jak ja i wtedy dzieci sie dziela

a jak u mnie jest cos na szafie to dziecko nie pya o to, bo to jego zabawka ;) O swoje zabawki sie nie pyta, to dla mnie akurat dziwne, pytac o swoja wlasnosc ;)

a ze dziecko wszystkoego w domu nie ma to chyba tez na plus dla tego dziecka. Nie musi miec wszystkiego...

Gość DOA ja wrecz przeciwnie uwazam
absolutnie popieram !!!!

Gość Malinowa_mammba
U nas też jest taka zasada, że dziecko pyta czy może się czymś pobawić, ale jak idziemy do piaskownicy i leżą foremki, którymi nikt się nie bawi, to dziecko sobie bierze. Każde dziecko, dlatego dzisiejsza sytuacja mnie zdziwiła, a zachowanie tej kobiety zszokowało. A mój syn jest taki, że chodzi i się wymienia z innym dziećmi. Tymi zabawkami dzisiaj akurat nikt się nie bawił. Mały podszedł, położył swoje wiaderko i podniósł tamto. I ta się rzuciła jakby to wiaderko ze złota było :o

moze i dziwne ale do obcego nie powie daj mi tylko prosze mi dac a o to chodzi zeby dziecko sie od malego uczylo ze nie no tylko tak, nie daj tylko prosze dac

Gość widocznie zbyt krotko zyjesz
i masz zbyt mal kultury !! nie dziwie sie, ze nawet dziecko bedzie niewychowane skoro matka taka glupia !!!!