Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nanananna

ZĄB pilnie !!!

Polecane posty

Gość nanananna

mój syn 5 L skarży się na bu zęba a wszystkie ma zdrowe ale zauważyłam że tam gdzie idzie 6 ma białe czyżby już mu wychodziła z dlatego ten ból ??

Gość nanananna
help

Gość nanananna
up

postukaj w to łyżeczką. Jak wychodzi ząb to ból jest koszmarny i promieniuje na całą twarz (wychodziły mi niedawno 8). Daj dziecku nurofen albo coś przeciwbólowego i kup w aptece sachol albo inny żel na ząbkowanie. Płyny są też do p[płukania po których czuje się ulgę a jak nie to szałwia.

Gość nanananna
up

5 lat i 6-tki? to nie możliwe szóstki wychodzą raz na całe życie ale nie tak wcześnie to na pewno nie ząb przepłukuj mu buzie szałwią jak połknie nie szkodzi bo to przecież cherbata

nanan zanim dziecko zgubi jedynke(u dzieci jest to A) wychodza pierw 6 i 7.Jest prawidlowo wiec sie nie martw .Pozdrawiam

a ja ci mówię że to nie szóstki na sto procent wiem i tyle szóstki nie wychodza tak szybko!!!!!!!!!! idz do dentysty a się przekonasz

mam ze stomatologia do czenienia campari( kazdego dnia)

to chyba zle cie ucza na tej stomatologi wiem że to nie szóstki w wieku 5 lat

Autorko jesli sie martwisz idz do stomatologa on to potwierdzi .

Pierwsze zęby mleczne wyrzynają się ok. 6. miesięca życia dziecka (norma - 5-10 miesiąc u dzieci donoszonych i 6-11 miesiąc u wcześniaków) i są to najczęściej dolne siekacze przyśrodkowe ("jedynki" mleczne). Zdarza się jednak, że pierwsze pojawią się górne siekacze przyśrodkowe. Pierwsze zęby stałe wyrzynają się ok. 6. roku życia i są to pierwsze zęby trzonowe (za drugimi trzonowcami mlecznymi). Coraz częściej jednak zdarza się, że pierwsze wyrzynają się siekacze przyśrodkowe w żuchwie ("jedynki" stałe)

Gość już nie byle jaka
Książkowo szóstki wychodzą u sześciolatka. ale od dawna już te szóstki wychodzą "nie książkowo", tylko wcześniej. Bardzo często zdarzają się pięciolatki z szóstkami. Umyj ręce i palcem naciśnij lekko na to dziąsełko pobielałe. Jeśli zaboli przy nacisku, to daj coś pzreciwbólowego, stosownego do wieku dziecka i niech płucze buzię jak najczęściej (może być zwykła woda z odrobiną płynu do płukania jamy ustnej).

Autoro wejdz na google i wpisz wyrastanie szostki u dzieci . Campari tez tam wejdz !! Acha ,ja ni jestem studentka ,od dawien pracuje w tym zawodzie.

Gość nanananna
Tofu też mi się wydaje że to ta szóstka też czytałam że 5 mogą już wychodzić po za tym jak go tam do tykam to twierdzi że boli dostał panadol ale niewiele mu pomogło zacznę chyba mu żelem na ząbkowanie smarować

zrob mu oklad chlodny (ale nie zimny)od bolu jakies dwa dni poczekaj ,a zobaczysz kawalek zabka.Gratulacje z doroslaka:) juz jak wyjdzie do polowy myj mu przez jakis czas sama zabka (albo poprawiaj po nim .Pierwszy doroslak ,wiec prochnica itp .Pozdrawiam Autorko.

Gość Jak tylko pojawi się cała
powierzchnia miażdżąca zęba, leć do stomatologa polakierować. 6mają tendencję do błyskawicznego puscia :O