Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Po pierwsze

Końcówka 14 tc, a nie tyję

Polecane posty

Gość Po pierwsze

Czy to normalne? Lekarz nie widzi problemu, ale ja trochę się obawiam. Cały czas ważę tyle samo. A od samego początku ciąży to wręcz straciłam 1 kilogram.

spoko spoko:) ja jak byłam w 14stym to schudłam i miałam 4 kg niedowagi. teraz jestem w 20stym tygodniu i dopiero zaczynam tyć i dalej nie osiągnęłam wagi z przed tych 4 kg.każdy ma inaczej. jeśli lekarz mówi ze jest ok to nie ma się co martwić:)

Uważa się, że w czasie ciąży kobieta powinna przytyć 12-17 kg. Jeśli w ciąży przytyjesz mniej niż 10 kg, istnieje prawdopodobieństwo, że Twój maluszek będzie miał niską masę urodzeniową. Twoja nadwaga może doprowadzić do nadmiernego wzrostu dziecka, a Ty możesz mieć problemy ze zmęczeniem i żylakami. Twoje dodatkowe kilogramy potrzebne są dziecku (maluszek musi się przecież czymś odżywiać) jak i Tobie (Twój organizm magazynuje teraz rezerwy potrzebne Ci w okresie karmienia piersią). Ważne jednak, by przyrost wagi przebiegał harmonijnie. Jeśli nachodzą Cię kulinarne zachcianki (śledzie, lody, słodycze), możesz ulegać pokusom, ale w granicach rozsądku. Postaraj się, aby Twoja dieta była odpowiednio zbilansowana. Pamiętaj o spożywaniu produktów bogatych w wapń. Jeśli nie będziesz go dostarczała swojemu organizmowi, możesz mieć poważne problemy z zębami i kośćmi. Rozwijający się bowiem maluszek, w razie diety ubogiej w wapń, będzie go pozyskiwał z Twojego organizmu. A to może narazić Cię na odwapnienie. Pij więc mleko i jogurty, jedz sery. Nawet jeśli twoje badania krwi są bardzo dobre, dbaj aby na Twoim stole znalazły się produkty zawierające dobrze przyswajalne żelazo. Niedługo bowiem objętość krwi krążącej w Twoim organizmie wzrośnie, zacznie się czas ryzyka anemii. Źródłem żelaza są między innymi: mięso, żółtko jaja, ryby.

Gość Po pierwsze
a no to ok. Bo większość tu skarży się na duży przyrost wagi ( nie żebym za tym tęskiła), i trochę się niepokoję, czy dziecku nic nie grozi. Czy dostarczam mu wszystkiego itd. A z drugiej strony to staram się jeść normalnie, nie za dwoje. Nie chciałabym mieć dodatkowych 30 +.

jeśli przytyjesz w ciąży tak około 15 kg to naprawdę będziesz w prawidłowej normie. przy samym porodzie dużo stracisz, także nie obawiaj się:) ja tez sie martwie sie zeby nie przytyć nadmiernie - teraz juz obserwuje zmiany w swoim organizmie - wszystko powoli sie powiększa;) troche mnie to dołuje - no ale co zrobić:)

Gość Po pierwsze
Strasznie się boję o rozstępy. Z natury jestem szczupła i boję się, że jak zacznie rosnąć brzuch to się pojawią. Już teraz stosuję krem ( perfecta mama), ale trudno mi stwierdzić, czy pomaga. Na razie nic nie ma ale to jeszcze wcześnie.

na ten wątek warto poświęcić kolejny temat, bo ja sama jestem ciekawa sposobów mamusiek na te rozstępy :D

ja kiedys zrobiłam rozeznanie na internetowych forach, ktory krem/olejek jest najlepszy - no i sporo pozytywnych opinii znalazłam o oliwce babydream fur mama - to jest kosmetyk z rossmanna. nie jest drogi, cena okolo 12 zł. dla mnie ładnie pachnie i szybko sie wchłania. ponoc trzeba go używać od pierwszych tygodni ciąży ale ja podejrzewam ,ze to takie gadanie producenta bo wiadomo ze przy częstszym używaniu więcej zużyje sie butelek w czasie ciazy. ja teraz zaczęłam go stosować (kiedy widze, ze przybieram na wadze) po każdej kąpieli/prysznicu. na efekty trzeba poczekać - na razie nie widzę rozstępów.

ja na razie schudłam 1kg :D he he ale chyba czas już zacząć coś wcierać... założyłam wątek na forum o sposobach na rozstępy :P

Gość errteee
wszystko zalezy od genów moja Mama nic nie robiła i nie miała ani jednego rozstępu, Ciocia smarowała sie jeszcze przed ciążą i ma cały brzuch poorany

po pierwsze, nie stresuj sie tym , ze nie tyjesz. Ja do 17 tc przytyłam 2kg, teraz już 27tc a tu 11kg na plusie:) Ważne, żebyś odżywiała sie zdrowym, wartościowym jedzeniem. JA na rozstępy na brzuch stosuję oliwkę Eucerin dla kobiet w ciąży, na piersi perfecta mama i na biuście mam małe rozstępy,ale bardzo mi urósł- jakieś 2 rozmiary :(

Gość mama rocznej córeczki
..."Uważa się, że w czasie ciąży kobieta powinna przytyć 12-17 kg. Jeśli w ciąży przytyjesz mniej niż 10 kg, istnieje prawdopodobieństwo, że Twój maluszek będzie miał niską masę urodzeniową..." BZDURA!!!!!! ja schudłam 6kg na poczatku a potem przytyłam 7kg wiec wychodzi na to ze przytylam tylko 1 kg i na porodówce ważylam 56kg (przy 159cm) a moja córka urodzila sie z wagą 3600 i 56cm weic zadnej niedowagi nie miala rozwija sie prawidlo, jest typowym bobaskiem, nie jest chuda A co do rozstępwo to nei mialam ani jednego na szcześćie ZAaraz po ciaży schudlam do 48kg i tak mam juz od roku :-)

mnie brzuch sie dopiero zaokraglil w 6mc i przytylam tylko 7

Gość majjka333
ja nic nie zgrublam do 17tc a teraz 25tc i na plusie 4kg jedna tyje mniej inna wiecej nie ma reguly

Gość Przyszła mamuśka
Ja do 17go tyg 1,5 kg , a teraz w 26 tyg. 4 kg na +, a nie przestrzegam jakiejś szczególnej diety, jem jak zawsze. A na rozstepy najlepszy jest Elancyl Galenic, zobacz na allegro tam duże opakowania sa w bardzo dobrej cenie :-) Pozdrawiam

Gość ciezarowkaa25
nie przejmuj się!! ja przytyłam do 14 tyg raptem pół kg - a w ciąży powinno się przytyć max 12 kg - ja mam tak przykazane od mojej gin a też jestem szczupła i BMI mam poniżej 19 - to brzuszek ma rosnąć a nie twój tyłek!!