Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gorzka_Słodka_Czekolaadaa

Zwolnienie lekarskie, macierzyski

Polecane posty

witam jestem w 7miesiacu ciazy i do tej pory dostawałam z zusu pieniadze. Do kiedy bede dostawać do 9miesiaca? Jak pozniej z tym macierzyskim? Moze ktos pomoc? Bo w tym temacie jestem "ciemna" :) Z góry dziękuję :*

Gość ladaco
czekolady zazwyczaj są ciemne nie licząc białej.

mhhh nie rozumie twojego pytania skoro jestem na zwolnieniu lekarskim i placi ci zus to bedziesz dostawac kase do konca zwolnienia a jak sie skonczy to pojdziesz do pracy i dostaniesz wypłate. chyba ze zwolnienie bedziesz miała do konca ciąży to do konca zus, a pozniej macierzynski

do konca ciazy czyli do dnia porodu dostajesz pieniadze ze zwolnienia lekarskiego a potem masz 20 tygodniowy macierzynskie i tez placi ci zus

Gość zosia588
Piszesz do pracodawcy podanie o udzielenie urlopu macierzyńskiego (uwzględniasz w tym podaniu na ile tygodni) i dalej płaci Ci zus

Gość ladaco
to wolne forum czekolada mozna pisać gdzie sie chce i co się chce i z kim się chce:D

ok rozumiem czyli do dnia porodu placi mi za zwolnienie zus.. pozniej pisze do pracodawcy o macierzyski... Hmm pisze sie na ile tygodni... ale ja np. chcialabym na rok,, bo dziecka nie bede miala z kim zostawić... mozna tak?

Gość zosia588
Nie :) Macierzyński trwa w tej chwili chyba 20 tyg. ( możesz to sprawdzić w kodeksie pracy) a później ewentualnie możesz pisać do pracodawcy kolejne podanie ale o urlop wychowawczy

podanie piszesz wtedy, gdy chcesz isc na urlop macierzynski jeszcze przed porodem...

Gość co za idiotka
"ale ja np. chcialabym na rok,, bo dziecka nie bede miala z kim zostawić... mozna tak?" - jestes glupia czy udajesz?

Urlop maciezynski przysluguje od dnia narodzin dziecka ale mozesz wykozystac dwa tyg przed porodem ze szpitala dostajesz karteczke ze zostaje ci udzielony urlop macierzynski z ta karteczka i z aktem urodzenia dziecka idziesz do pracodawcy i on wszystko zalatwia urlop macierzynski trwa 20tyg pozniej mozesz isc na wychowawczy wniosek skladasz u pracodawcy 2 tyg przed zakonczeniem urlopu maciezynskiego

Gość co za idiotka
wychowawczy jest bezplatny:P

Jezeli wasze dochody nie przekraczaja 505zl na osobe wtedy wychowawczy wyplaca ci MOPS wynosi on 400zl czy jakos tak

Gość zosia588
Wychowawczy może trwać max. 3 lata ale równie dobrze może trwać rok (to zależy od Ciebie) I nie musi być bezpłatny bo jeśli są niskie dochody ojca dziecka (Ty idąc na urlop wychowawczy nie masz dochodu) to dostaniesz z ośrodka pomocy 400 zł miesięcznie max. przez dwa lata

Gość po pierwsze
to poczytaj kodeks pracy dziecinko. Ja to nie moge pojąć, pieprzyć się bez opamiętania umie, zrobic dziecko umie, a co dalej....to ona nie wie. Taka biedna zagubiona w tym wielkim świecie. Co za społeczeństwo nam rośnie!

Gość zosia588
Kiedy urodzisz dziecko i będziesz składała wniosek o tzw. becik to zapytaj o zasiłek rodzinny i wychowawczy, Wszystko Ci wytłumaczą

Gość lepiej nie
o rany poczytaj kodeks pracy ! wychowawczy może trwac 3 lata, ale jest bezpłatny obecnie przysługuje 20 tyg macierzyńskiego podstawowego + 2 tyg macierzyński dodatkowy, trzeba napisac podanie wpisz sobie w gogle urlop macierzyński 2010, a potem urlop wychowawczy i poczytaj przepisy ojcu dziecka przysługuje 7 dni ojcowskiego, tacierzyńskiego Urlop macierzyński przysługuje pracownicy w związku z możliwością sprawowania opieki nad dzieckiem, tuż po jego narodzinach. Urlop taki możemy podzielić na: * urlop podstawowy, * urlop dodatkowy. Dodatkowy urlop macierzyński został wprowadzony do Kodeksu pracy od dnia 1 stycznia 2009 roku. Natomiast możliwość skorzystania przez pracownicę z tego uprawnienia została przesunięta o rok. Dodatkowy urlop macierzyński zacznie obowiązywać od dnia 1 stycznia 2010 roku. Jak sama nazwa wskazuje dodatkowy urlop macierzyński będzie dodatkiem do przysługującego pracownicy podstawowego urlopu macierzyńskiego. Pracownica nie ma obowiązku skorzystać z takiego dodatkowego wolnego. Jest to dla niej przywilej, a nie obowiązek. Pracownica, w celu skorzystania z dodatkowego urlopu macierzyńskiego musi złożyć pracodawcy pisemny wniosek. Wniosek należy zgłosić w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu. Pracodawca nie może odmówić uwzględnienia tego wniosku. Wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego Długość dodatkowego urlopu macierzyńskiego zależy od liczby dzieci urodzonych przy jednym porodzie. Wymiar urlopu zostanie wydłużany stopniowo, tak aby w roku 2014 osiągnąć zamierzoną długość 6 lub 8 tygodni. W 2010 i 2011 roku dodatkowy urlop macierzyński będzie wynosił 2 tygodnie, w 2012 i 2013 roku 4 tygodnie. Natomiast w 2014 roku 6 tygodni. Dotyczy to dodatkowego urlopu macierzyńskiego w przypadku urodzenia jednego dziecka w czasie porodu. W przypadku urlopu w razie urodzenia więcej niż jednego dziecka urlop dodatkowy urlop macierzyści będzie wynosił w 2010 i w 2011 roku 3 tygodnie, a w 2012 i w 2013 roku 6 tygodni. Zaś w 2014 roku do 8 tygodni. - jeśli chcesz wziąć urlop wychowawczy, musisz złożyć u pracodawcy wniosek o jego przydzielenie nie później jednak niż dwa tygodnie przed planowaną datą jego rozpoczęcia - wniosek ów powinien zawierać dane dziecka, daty rozpoczęcia i zakończenia urlopu wychowawczego, okres urlopu wykorzystanego dotychczas na dane dziecko, jak również oświadczenie drugiego z rodziców, że nie zamierza korzystać z urlopu wychowawczego w tym czasie - urlop wychowawczy może trwać maksimum trzy lata - rodzic może przebywać na urlopie wychowawczym nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko czwartego roku życia - czas trwania urlopu wychowawczego może być rozłożony na więcej (2, 3 lub 4) części w dowolnym czasie - jeżeli zdecydujesz się wrócić do pracy, możesz przerwać urlop na dowolnym etapie, jednak z odpowiednim wyprzedzeniem - jeżeli masz niepełnosprawne dziecko, przysługują ci dodatkowe trzy lata urlopu, który musisz jednak wykorzystać do ukończenia przez dziecko 18 lat życia - w czasie trwania urlopu wychowawczego nie przysługuje ci wynagrodzenie, możesz jednak podjąć pracę zarobkową, jeśli umożliwi ci ona stałą opiekę nad dzieckiem - po zakończeniu urlopu wychowawczego masz prawo wrócić na to samo stanowisko, jakie zajmowałaś wcześniej, lub, jeśli to nie jest możliwe, pracodawca ma obowiązek zapewnienia ci stanowiska równorzędnego, odpowiadającego twoim kwalifikacjom zawodowym.

Gość lepiej nie
a nie lepiej iśc do pracy ? ja po macierzyńskim wróciłam od razu do pracy, a 6 -m czne dziecko jest 10h dziennie z nianią

do PO PIERWSZE - dziewczyno wez mnie nie obrazaj chcialam byc w ciazy i jestem a to ze sie nie znam na jakis macierzyskich i wychowawczych to nie znaczy ze pieprze sie bez opamietania jak to anzwalas! Dziekuje juz wszystko rozumiem . dziekuje za pomoc:) do LEPIEJ NIE - nie nie bede dziecka zostawiala malego z niania!!! To moje dziecko nie bede oddawac w cudze rece .. i jeszcze 10h z obca osoba nie wyobrazam sobie tego..

Gość po pierwsze
Do jakiej pracy? Przecież ona nie ma takiego zamiaru. Od razu widać, że to nierób i leń.

Gość po pierwsze
Dziecko, ty masz 21 lat! O czym myślałaś jak facet ci dzieciak robił? I sama piszesz, że wrobiłaś pracodawcę. To co może nie prawda, żeś leń?

Gość zuuuuuuuuu111
jest młoda ale widać bardzo odpowiedzialna bo nie zostawi swojego dziecka z nianią na 10h,to ty jesteś nieodpowiedzialna i wyrodna matka....nienawidzę bab które zostawiają maleństwa i wracaja DO PRACY,nie nadajesz się na matkę

Gość lepiej nie
wiesz, ja nie mam tyle kasy, żeby 3 lata nie pracowac, ale jak możesz sobie na to pozwolic to ci zazdroszczę ja tam wolę pracowac, po 3 latach bez pracy nie wiem czy bym coś znalazła, a tak po zapłaceniu niani zostaje mi jeszcze 2000 zł a rozmawiałaś z pracodawcą, czy będziesz miała gdzie wrócic po wychowawczym ? moja niania nie jest obca dla małego, super się z nią bawi :)