Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anonimka animka

GLUTEN ALERGIA

Polecane posty

Gość anonimka animka

WItam! Czy jest tu kos kto jest na diecie bezglutenowej, ma alergie na gluten lub celiaklie? Potrzebuje kilku informacji i wskazówek :)

Gość anonimka animka
up!

Gość anonimka animka
czyżby nikogo nie było z tą przypadłością?

Gość krakers23
mój synek ma alergię na gluten

Gość anonimka animka
A w jakim jest wielu i co sklonilo Cie do zrobienia badan (jakich?) w kierunku alergii? ja mam 22 lata i podejrzewam u siebie nietolerancje gultenu/ alergie czy jakkolwiek sie to zwie..

Gość krakers23
no wiesz, mój synek ma 6 miesiecy, podawałam mu kaszke z glutenem i dostał wysypkę, badań nie robie, bo jest za mały, a jak dostał skazę białkową to zrobiłam testy i niepotrzebnie wydałam 120 zł, bo wyszły ujemnie, a 3 lekarzy potwierdziło, ze to skaza. więc jak widzisz, u małych dzieci to jest troche inaczej;) jak podejrzewasz, ze masz uczulenie idź do swojego lekarza rodzinnego i poproś o skierowanie do alergologa, zrobią ci testy skórne na gluten (ale nigdy sie nie spotkałam) sama jestem alergikiem, więc wiem, mozesz oczywiscie zrobic, też prywatnie bez skierowania, ale to kosztuje.

Gość anonimka animka
Wlasnie zapisalam sie do alergologa juz miesiac temu, termin mam na 8 lipca i w rejestracji powiedziano mi ze mam przyniesc skierowanie od rodzinnego wiec w najblizszym czasie sie wybieram po to. Tyle, ze moja lekarka rodzinna jest pozal sie Boze... Ale kit, musi dac mi to skieroanie..

Gość krakers23
jak poprosisz, to napewno ci da, a na jakiej podstawie podejrzewasz to uczulenie? masz wysypkę? bóle brzucha? biegunki? problem z oddychaniem? czy cos innego?

Gość krakers23
no my też najpierw sie zapisaliśmy do alergologa, właśnie jak było podejrzenie skazy białkowej u syna, czekaliśmy miesiac na wizytę:( potem dowiedziałam sie od lekarza, jakiegoś turka, że musimy z maluchem iść na oddział na parę dni (bo jakby coś sie działo to w domu mu nie pomogą), tak tylko, żeby dostać sie na oddział trzeba było czekać kolejne 1,5 miesiąca:( więc zrobiłam testy prywatnie

Gość anonimka animka
Generalnie to podejrzewam jakies alergie pokarmowe. Odkąd pamietam, tzn odkad bylam mala zawsze mialam wydety brzuch. Rano byl plaski a pozniej cokolwiek zjadalm byl jak piłka( tak jest do dzis). Biegunki sa b. czesto, na przedramionach co jakis czas pojawiaja mi sie suche plamy, suchosc skory w roznych miejscach. Wszystkie owoce wywoluja u mnie wzdecie, czasem biegunki, boli mnie język (jakby pęka) ostatno po jakims juz nie pamietam jakim spuchl mi język. Jak bylam dzieckiem to albo mi jakos to nie przeszkadzalo, albo sobie jakos radzilam. Bylam wstydliwym dzieckiem i jak cos mi dolegalo to balam sie mowic rodzicom :o Teraz jestem juz dorosla i te moje dolegliwosci coraz bardziej mi przeszkadzają, utrudniają zycie.. Dlatego czas wziac sie za siebie. Po sesji bede miala czas na lekarzy i mam nadzieje, ze dowiem soe co mi dolega. Acha, dwa lata temu czulam sie fatalnie (ból brzucha, biegunki, wzdecia po wszystkim) poszlam do rodzinnej a ona pomacala mi brzuch (ktory przy dotyku nie bolał) i przepisala silny lek na wrzody :o ani badan, ani skierowania na cokolwiek... Ale teraz juz nei dam sie zbyc.

Gość krakers23
wiesz suche plamy na skorze mogą świadczyć o azs, które towarzyszy zazwyczaj alergii pokarmowej, wzdęcia nie zawsze, ale jeśli puchnie zęzyk czy pęka to moze być alergia, ale niekoniecznie na gluten, dlatego jedź do alergologa zrobia testy i bedziesz wiedziała co ci jest i jak coś to przepiszą leki. powodzenia i daj znać co to

Gość anonimka animka
Dzieki :)