Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna 25 latkaaaaa

Do psychologa czy psychiatry

Polecane posty

Potrzebuje pomocy, tylko nie wiem gdzie sie udac. Chyba mam depresje lub nerwice. Non stop przygnebiona, brak sensu zycia, nie wstaje z lozka, caly czas placze. Do tego doswiadczam leki w nocy, ktore sa najgorszym stanem jaki doswiadczylam. Gdzie mam isc, kto mi pomoze?

Cream - mozesz rozwinac swoja mysl, bo nie bardzo rozumiem?

psycholog raczej... depresja

Cream - nie nie jestem grubaska, za to ty jestes totalnym idiota

Gość ksiezna pomarytanska
jezeli chcesz skorzystac z nfz to do psychologa musisz miec skierowanie a do psychiatry nie. wiec idziesz do psychiatry a on ewentualnie da Ci skierowanie do psychologa. przy depresji lub nerwicy czesto konieczne jest leczenie farmakologiczne a leki moze przepisac tylko psychiatra.

Gość też to mam idź do
psychiatry przepisze leki i skieruje na psychoterapię, ja włąśnie czekam na psychoterapię w szpitalu, tyle że ja do tego mam jeszcze zaburzenia odżywiania, cierpię na to od wielu lat i załamałam sie totalnie

Gość oq wtrace sie
Ksiezna dobrze radzi z jedna uwaga. Jesli czujesz sie na silach to zacznij od psychologa nawet na wlasna reke. Bedziesz sie swobodniej czula.

zazwyczaj na psychoterapie trzeba czekac, terminy sa dosc dlugie a w tym czasie jakos trzeba zyc i normalnie funkcjonowac wiec pozostaje leczenie farmakologiczne.

Gość a propo
do psychologa tez nie trzeba skierowania

oq wtrace sie: jasne, ze mozna na wlasna reke :) czesto terapia u psychologa z nfz pozostawia wiele do zyczenia :) zalezy jak sie trafi. ale nie o to chodzi, po pierwszej sesji z terapeuta nie wyjdziemy od razu cudownie uzdrowieni, trzeba czasu aby zauwazyc polepszenie a tak jak pisalam w poprzednim poscie - trzeba jakos z tym czasie zyc.

Dziekuje za porady. Czuje ze potrzebuje czegos od razu by utrzymalo mnie przy zyciu ( wiem ze brzmi to brutalnie) Czuje sie zlalamana i zrezygnowana, jutro znow nie wstane z lozka. Dlugo sie czeka na taka psychoterapie? Naprawde az pare miesiecy, czy mozne jak ktos jest w ciezkim stanie to mozna cos przyspieszyc?

Niestety nie mam $$$ by isc na wlasna reke :(

Gość oq wtrace sie
Leczenie farmakologiczne ma wiele wad wiec jesli da sie go uniknac to uwazam , ze warto sprobowac. Jak dlugo trzeba czekac na psychoterapie to pewnie zalezy od regionu.

2 razy korzystalam z psychoterapii u psychologa refundowanej przez nfz i za kazdym razem wymagane bylo dostarczenie skierowania. kilka razy tez korzystalam z platnej terapii - wtedy skierowanie nie bylo konieczne

A jakie wady ma te farmakologiczne leczenie?

leki przytępiają zmysły, do tego ciężko je potem odstawić - ale mi pomogły, więc nie odradzam

rowniez nie jestem zwolenniczka farmakologii. 8 lat temu dostalam nietrafione psychotropy, ktore strasznie pogorszyly moj stan. po tym unikalam lekow jak moglam, niestety rok temu konieczne bylo leczenie i zdziwiona bylam efektem. nie czulam otumanienia, moglam bez problemu prowadzic auto, zadnych skutkow ubocznych typu: sennosc itp. a poprawa samopoczucia przeogromna i natychamiastowa. po odstawieniu nic sie nie dzialo a wyleczylam sie.

Nieznana a ile czasu bralas leki? i czy to rowniez na derpesje? Ja jestem w takiej sytuacji ze musze cos zrobic lub wziasc bo inaczej zatone

kiedyś, jak miałam problemy, chodziłam po psycholożkach.jak powiedziałam, że miewam myśli samobójcze, to zostałam odesłana do psychiatry, który tylko mi leki przepisywał ( i tak ich nie brałam, tylko 1 tabletka) i stwierdził u mnie nerwicę społeczną ;)

Ksiezna - a jaki to byl lek, i na co? (nerwica, depresja) Czy robisz cos zeby nie wrocic do tamtego stanu, czy ogolnie leki pomogly na tyle ze ten stan juz nie powrocil?

brałam dwa razy po kilka miesięcy, chorowałam na anoreksję i wyszłam z tego - między innymi dzięki lekom, ale również bardzo silnemu wsparciu bliskich osób

Gość og wtrace sie
Nie wszyscy reaguja pozytywnie na leki, leki uzalezniaja, otumaniaja /jak bisze Black/ do tego czesto uzalezniaja. Uwaza sie tez , ze terapia lekami ogranicza mozliwosc samouczenia sie w czasie psychoterapi i tworzenia wlasnych odruchow psychologicznych zwalczania problemu. To dlugi temat. Jesli jednak czujesz sie na tyle zle , ze "musisz" cos wziac, to zglos sie tam gdzie masz najblizej i gdzie najszybciej jakakolwiek pomoc otrzymasz. A potem najwyzej zmienisz. Czesc Black

rownolegle chodzilam na psychoterapie, ktorej nie dokonczylam jeszcze. lek, ktory bralam nazywal sie rexetin a mialam nerwice lekowa. w moim zyciu wielokrotnie bralam roznego rodzaju leki przeciewlekowe, antydepresyjne, nasenne (wszystko przepisane, nic na wlasna reke) i czesto mialam rzoengo rodzaju skutki uboczne - lekkie oszolomienie, zespol odstawienny. przy tym leku nic takiego nie bylo. jednak trzeba pamietac, ze na kazdego dziala wszystko roznie. pisze to tylko dlatego zeby nie bac sie wizyty u psychiatry oraz brania przepisania przez niego lekow jezeli to bedzie konieczne

cześć wtrącę się :) u mnie negatywnym skutkiem zażywania leków była ciągła senność, otępienie, zobojętnienie - ale tutaj właśnie o to chodziło, żebym za dużo nie myślała

Gość powinnas zaczac od psychiatry
bo psycholog nie moze zapisac Ci niektorych lekow a tu potrzebne sa antysdepresanty, psycholog nie jest lekarzem, studiuje na uniwersytecie a ma tytul magistra psychologi a nie lekarza medycyny jak psychiatra. nie boj sie wizyty u psychiatry, nikt Ciebie tam nie ocenia nikt nie wymaga wyburzeń ponad Twoje siły, po porstu doataniesz leki, najwyrazniej jest w Twoim ukladzie nerowwym jakis brak równowagi chemicznej i da sie to łatwo naparwc powodzenia!

Gość oq wtrace sie
"jest w Twoim ukladzie nerowwym jakis brak równowagi chemicznej " No i to wlasnie jest jedna z wad leczenia farmakologicznego . Przeswiadczenie o tym , ze problem spowodowany jest zaburzeniem natury chemicznej.....