Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamałejami

Do ilu lat wystarczy dziecku łóżko na długość 140 cm, do kiedy mniej więcej??

Polecane posty

Gość mamamałejami

Córka ma ciut ponad 2 latka i rośnie że tak powiem książkowo jak na razie - ma 92cm. Zastanawiam się czy łóżko na długość 140cm długo jej posłuży? Wiem, że zapas to 20-30cm ale nie wiem kiedy dziecko osiąga wzrost 110-120cm?

Gość mamamałejami
Na allegro są takie drewniane łóżeczka na 140cm już z barierką ochronną + materac + pościel + poszewka za 389zł - czy to dużo?? Kurcze nie wiem czy jeździć po sklepach i szukać czy brać to, nie orientuje się wogóle w cenach. Nigdzie w okolicy nie kupie musiałabym szukać sporo dalej

140 to za mało. Przyjmuje się że absolutne maksimum to długość łóżka minus 20-30 zm. Czyli Twoje dziecko przy wzroście 110 (maks 120) będzie musiało się z łóżka wyprowadzić. Trzylatek, statystyczny, ma wzrost 100 - 110 cm.Jak dla mnie to wywalenie kasy w błoto. Kup 160. kupiłam takie gdy córa skończyła 1,5 roku i śpi w nim okazyjnie u babci. Jak wyrośnie z łóżeczka to do domu też kupimy takie samo.

Gość mamamałejami
Teraz to mi dałaś do myślenia, byłam już w miarę zdecydowana... no i szukałam na aukcjach i znalazłam informacje, że 140cm starcza do 5 roku życia. Kurcze wynajmujemy małe jednopokojowe mieszkanko i poprostu 140cm się zmieści a 160 już braknie w odpowiednim dla niego miejscu 15cm :o

Gość też uważam że 140
to bezsens . ja mam zamiar kupić normalne 90x200 + barierka i będzie mial do podsawówki i dalej. kupię teraz jedno a pożądne

Gość Statystyczny 3 latek ma 110 cm
? No popatrz, jak Ci lekarze się kompletnie nie znają, bo wg siatek centylowych 3-latek na 97 cl ma 103 cm :O Powinni forum poczytać :O

A jesli chodzi o temat- nie ma sensu kupowac dziecko 1 łózka na 7 lat. Po pierwsze każde żywsze dziecko niszczy meble. po drugie- dziecko powinno mieć możliwość decydowania, jak ma wyglądać jego pokój

Gość ajakupiłam
córce takie łóżko http://allegro/item1048781137_promocja_little_tikes_lozko_willa_7000_materac.html mała miała 2 lata jak je kupiliśmy i śpi w nim do dziś (ma 5 lat) na spoko się mieści mój syn który ma 7 lat też spoko się kładzie na nim dodam że dzieci są normalnego wzrostu nie jakięs małe.. córeczce kupuje ubrania w rozm.110/116 a synowi 122

Gość też uważam że 140
moje dziecko nie niszczy mebli wiec nie wiem skąd przekonanie że wszystkie dzici tak robią

Nie napisałam, że każde, tylko każde żywsze. Nie wiem, w jakim wieku masz dziecko, ile ma zanjomych, którzy do niego przychodzą, jaki jest jego stopień 'energetyczny'. A być może chowasz dziecko w okrutnym przekonaniu, że to ono jest dla mieszkania, a nie mieszkanie dla niego. Ja mówię o normalnych, żywych dzieciach, które mają w sobie ciekawość świata i lubią eksperymentować, a rodzice nie mają fioła na punkcie mebli, dywanów, ścian, firanek i innych dóbr nabytych

Gość mamamałejami
Nie ma znaczenia czy zniszczy czy nie - chodzi o to na jak długo jej wystarczy - do którego roku zycia wystarczy łóżko na 140cm bo jak na rok to nie ma sensu. To moje pierwsze dziecko i nie mam doświadczenia. Córa ma teraz 2 lata i prawie 4 miesiące, ma 92cm wzrostu... jak już pisałam mamy jeden pokój na razie, więc mało miejsca...

Gość mamamałejami
ajakupiłam - napisałaś, że córeczka ma 5 lati i nosi ubrania 110/116 więc teoretycznie łóżko na 140cm starczy do 5 rż???? Kurcze nooo ..

Tak naprawdę nikt nie jest w stanie odpowiedzieć dokładnie na Twoje pytanie :) Sprawdziłam w książeczce zdrowia mojej córy. Jest tzw. sredniakiem. Na bliansie 2 -latka miała 87 cm. Bilans 6-latka wykazał 116. Tyle, że ona jest na 50cl. Twoje dziecko jest wyższe, przynajmniej na razie. Problem polega na tym, że naprawdę ciężko ocenić, jak szybko dziecko będzie rosnąć. Jesli masz w mieście IKEĘ to w tym sklepie są łózeczka rosnące z dzieckiem. Może takie rozwiązanie będzie dobre?

Nie doczytałam i moja rada bez sensu, bo te ikeowskie są na 160

Gość mamamałejami
Moja na bilansie 2 latka też miała taki wzrost :) śmigła nam przez te 4 miesiące przeskakując prawie rozmiar 92.. W każdym razie wiem o jakim łóżeczku piszesz, te z ikei - rosnące razem z dzieckiem - fajne jest ale drogie no i ikea daleko ode mnie. Na allegro ok 700 zł ale i tak drogo jak dla mnie przynajmniej. Używanego nie chcę bo tam jest specyficzny materac i nigdy nie wiadomo jak był "traktowany" przez inne dziecko.

Gość mamamałejami
Ja oglądałam takie do 190cm max długości

Gość do mamulka synulka
hej polecam lozka z ikei ktore mozna regulowac, my mamy takie: http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/S59827956 jest świetne, teraz ma nieclae 140 cm ale mozna je 'przedluzyc' do 200cm! super sprawa do tego ma te boki i mala jeszcze nigdy z niego nie wypadła!

Gość upp
poszukaj łożka któe rozkłada sie od 140 do 160 widziałąm takie na allegro i ono rośnie z dzieckiem

Gość mamamałejami
Ładne te metalowe łóżeczko z IKEI, tylko jaki materac do niego masz, jakis specjalny czy jak będziesz rozsuwała to kupisz kolejny większy materac?? Szukam tych rozsuwanych 140cm do 160cm ale nie znalazłam.

Gość ale naprawde
sa w ikei jeszcze drewniane lozka tez rozkladane, swietnie sie sprawdzaja, wiadomo jednym sie podobaja innym nie, corcia 3 latka spi jeszcze na calkiem zlozonym, a syn 8 ma rozsuniete o jedno wiecej i tez mu starcza, naprawde polecam jesli nie masz miejsca bo ono dostosowuje sie wzrostu, najmniejsze zajmuje prawie tyle co lozeczko, a dla dwolatki spokojnie starczy, a pozniej nie bedziesz wywalala kasy jak wyrosnie tylko rozsuniesz

Gość miałam takie do 140 cm
Moje dzieci w wieku 4,5 roku osiągały 110 cm, a łóżeczko robiło się za małe... Kupno pełnowymiarowego łóżka 190-200 następowało, gdy miały własnie 4,5 roku. Czyli, na 2 lata małej wystarczy takie do 140 cm. Dzieci lubią zmiany :) więc możesz za te 2 lata kupić jej inne i będzie mocno szczęśliwa.

Myślę że najwyżej do ósmego roku życia, wiadomo że łóżko musi być co najmniej ze 20 cm dłuższe niż dziecko.

Gość miałam takie do 140 cm
wiadomo, że mama, która zakładała wątek już dawno kupiła łóżeczko... ale inne mamy mogą się zastanawiać jakie wybrać :))))

W takim razie polecę łóżka ze strony www.lozkapietrowe.com Ciężko stwierdzić na ile czasu wystarczy łóżko do 140cm ale dzieci rosną bardzo szybko.

W takim razie polecę łóżka ze strony www.lozkapietrowe.com Ciężko stwierdzić na ile czasu wystarczy łóżko do 140cm ale dzieci rosną bardzo szybko.