Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dama Korneliowa

pytanie o feminizm

Polecane posty

Gość ladaco
obojętny

Gość Zauważyłem że ludzie mnie
Mój stosunek do feminizmu jest stosunkiem seksualnym. Uważam że tym babom potrzeba porządnego ruchańska bo im z braku porządnego ruchańska pochwy się chyba pozapychały i tlen nie dociera do mózgu jak powinien, bo w końcu jeden otwór w ciele mniej, no i z tąd te głupoty które pieprzą.

Gość Ulrich
prawdziwa feministka do ostatniej zapalczywości określa się feministką aż w pewnym momencie zapragnie za kilka tysięcy złotówek poddać się zabiegom In Vitro i za trzecim powiedzmy razem oznajmia wszyskim koleżankom, że została trafiona a zatem forsa nie została na darmo wydana i zostaje szczęśliwą matką a potem to już tylko pozostaje pomoc z MOPS :)

feminizm... kobiety rzadaja rowno uprawnienia ale zrownania wieku emerytalnego nie chca, kobieta w pracy moze podniesc max 10kg do wiecej potrzebuje wozka a facet moze nosic ile chce, kobieta ma urlop maciezynski, facet tylko 2 tygodnie ojcowkiego, przy rozwodach wiekszasc sandow daje prawa do wychowywania matka mimo iz czesto ojciec ma lepsze warunki materialne itd... i gdzie tu to rowno uprawnienei o ktore tak walcza? albo jest albo go nie ma a nie tak ze feministki chca rownouprawnienia a "swoich" przywilei nam juz nie chca dac

Gość a na jakim czacie?
WPROWADZIĆ PARYTETY WŚRÓD GÓRNIKÓW W KOPALNIACH!

Gość trząchnij mi gałęzią
wspaniały , nowatorski europejski ruch Niewieści. szkoda tylko , że członkinie tego ruchu w Polsce nie dorównują urodą Pani Dorocie Wellman

Gość ja wiem jak przetrwać
ja jestem feministką i w zasadzie wiele osób także tylko kojarzy to stereotypowo my chcemy tylko równości płci, w tym także dłuższych ojcowskich urlopów, wiele babek chętnie poszłoby do pracy ale jak skoro generalizuje je płeć? feministka nie ma wąsów, a wielu facetów jest feministami tylko o tym nie wiedzą

ja Wam powiem tak - generalnie idee czystego feminizmu do mnie przemawiają i jestem za, natomiast nie podoba mi się to że polski feminizm sprowadza się do marszów ogolonych na łyso babochłopów walczących o prawo do aborcjii

bo niewiele wiesz o feminizmie polecam zapoznać się z tematem, a potem właśnie wysnuwać takie wnioski walczymy o wiele spraw związanych z polepszeniem jakości kobiecego życia np. kampania: zrobione docenione wiele warte- nieodpłatna praca domowa kobiet aborcja to jedno a zdrowie reprodukcyjne kobiet to inne a mama Róży która została wykastrowana to niby mniejszy kaliber sprawy? chciałabym bezpłatnej antykoncepcji, prawa wyboru czy rodzić i zostać w domu, czy rodzić i spełniać się zawodowo- i tu przyzakładowych przedszkoli i elastycznych godzin pracy chciałabym móc pracować w męskim zawodzie, skoro warunki fizyczne mi pozwalają chciałabym żeby mój facet mógł opiekowac się niemowlęciem skoro zarabiam więcej chciałabym godziwych zavbezpieczen socjalnych dla matek opiekujących się niepełnosprawnymi dziećmi\ chciałabym żeby nikt nie wymagał ode mnie "prezencji" a kompetencji chcę zarabiać tyle ile facet na tym samym stanowisku i nie chcę z nikim rozmawiać o planach na potmstwo, orientacji seksualnej, ani sprawach prywatnych to są tylko ogólne postulaty feminizmu dla zainteresowanych- warto poczytać książki... Maria Janion jest w polsce szanowaną feministką, czy magda środa... poczytać, rozkminić i pomysleć

Gość murdock
Za?Jestes za?Jestes za nierownouprawnieniem mezczyzn.Bo to wlasnie to znaczy.Juz w tej chwili kobiety maja wieksze prawa od nas.Chcecie miec jeszcze wieksze prawa niz macie a zdobywacie je podstepami i klamstwem.Wam feministkom nie chodzi o zadne rownouprawnienie.Wam chodzi tylko i WYLACZNIE o PRZYWILEJE.Leviatan dobrze napisal.Ktos tam nizej tez o tym parytecie w kopalniach.Tam was jakos nie ciagnie.Ten swiat jest tak pokrecony wlasnie przez kobiety.Glownie przez feministki ktorym sie odechcialo rodzic i wychowywac dzieci.Zamiast tego wolicie robic tzw.kariere pomimo tego ze sie do niej nie nadajecie.Nie potraficie niczego wymyslec same.Nie jestescie ani tworcami ani konstruktorami wiec do jasnej ciasnej jaki sens ma wywalanie kupy kasy na wasze fanaberie zwane studiami? Zdecydowanie jestem wrogiem feministek.

No wlasnie ciekawe jakby te pseudofeministki gadaly jakby popracowaly miesiac w kopalni lub na budowie

Gość 8347982347928
Ja za Chiny nie rozumiem, skąd te negatywne skojarzenia związane z feminizmem. Dzięki feministkom baby mogą chodzić do normalnych szkół i studiowac. Mogą pracować, i to w zawodach które kiedyś były zarezerwowane dla mężczyzn... To tylko niektóre z rzeczy, jakie wywalczyły.... Więc trochę szacunku. Ktoś tu złoślwie chyba pisał o parytetach dla górników. Ale prawda jest taka, że i to pewnie polepszyłoby sytuację wielu kobiet... Górnicy bardzo dobrze zarabiają, a wiele kobiet ma warunki fizyczne co pozwalają na taką pracę. Widziałam keiedyś taki film dok. o nędzy na Śląsku = pokazywali starsza już babkę, co pracowała w koksowni za 600 zł - nakładała koks szuflą wiekszą od siebie. Pracowała tam, bo żaden facet nie chciałby pracy za tak słabe pieniądze. Ale gdyby miała być górnikiem, zaraz okazałoby się że sił nie ma....

a może kobiety fizycznie nie pracują? teksty powyżej pisane przez zakompleksionych facetów tyle w temacie szkoda słów na bezsensowną polemikę, podejrzewam że gdyby mogli, moi przedmówcy wprowadziliby tu prawo shariatu

do /ja wiem jak przetrwac/ o taką wypowiedź mi chodziło, konkretne przedstawienie swoich racji, bo wcześniejsze opinie nie poparte konstruktywnymi argumentami nic nie wnoszą dziękuję za polecenie książek

Gość 8347982347928
No wlasnie ciekawe jakby te pseudofeministki gadaly jakby popracowaly miesiac w kopalni lub na budowie Był już tu nieraz podobny temat, i pisał kiedyś o tym m. in. gośc, co zatrudniał kobiety do pracy na budowie. Jak nasi faceci zaczęli wyjeżdzac masowo za granicę, to zrobiła się posucha na pracowników. I gośc pisał, że kobiety pracowały świetnie, i nie qrzekały na wszystko jak faceci, którzy z reguły myślą, że jak wezmą do ręki młotek to sa super specami - i chca żeby im płacić jak za zboże ...

Gość murdock
kobieto-"ja wiem jak przetrwać"-juz przestan z tymi idiotyzmami-bo zaraz wywolasz tymi klamstwami wojne na forum.Sroda to wedlug ciebie ceniona "feministka"-tak?A wedlug mnie osoba chora psychicznie ktora ma kompleksy wlasnej plci. Wszystkie te postulaty ktore tu opisujesz sprowadzaja sie do jednego;TY CHCESZ BYC PO PROSTU FACETEM.Bo inaczej jest to nie do osiagniecia dla kobiety.Oczywiscie jak na kazda feministkem przystalo-poslugujesz sie kalmstwem. Ot chocby ta rowna placa na takim samym stanowisku.A czy czasem nie za taka sama prace?Ale tego juz nie zazadacie bo wiecie dobrze ze tu jest pies pogrzebany.Nigdy nie bedziecie tak dobre na takim samym stanowisku jak mezczyzna.Wiec wy byscie chcialy zeby on odwalil za was robote a kase wezmiecie taka sama. ja juz w tej chwili obserwuje razaca niesprawiedliwosc polehgajaca na tym ze:zalozmy ze sa dwie osoby przyjmowane do pracy.Kobieta i mezczyzna.On jest od razu kierowany do prac ciezkich a ona do lekkich.Placa TAKA SAMA!!!Twoim zdaniem to jest ta "feministyczna sprawiedliwosc"-tak?

to sugeruję:) simone de bouvar- druga płeć pisana dawno jednak dość dobrze oddaje charakter sprawy a w ujęciu historycznym tylko pomaga zrozumieć sens jakichkolwiek działań na rzecz równości płci:) dla mnie to była bomba myślowa, która popchnęła do świadomego działania:) poza tym jednym z najważniejszych postulatów jest przeciwdziałanie przemocy wobec kobiet i dziewcząt, przemocy wobec dzieci- a to niestety głęboko skrywany problem patriarchatu

wolałabym rozmawiać o równości płci a nie czytać pełne niestosownych epitetów posty... poczytajcie trochę też o rozwiązaniach norweskich:) tam żaden facet nawet nie próbuje otworzyć drzwi kobiecie:) i tak tego chcę nie jestem damą, nie jestem kobietką, nie jestem macicą jestem człowiekiem a że natura przysposobiła mnie do rodzenia to rzecz inna, w życiu społecznym moje zdolności reprodukcyjne nie mają znaczenia

ja obecnie jestem na etapie studiowania hitorii feminizmu - opracowanie hannam - zaczynam od ogółu zajął mnie ten temat, ze względu na te krążące wokół niego stereotypy

Gość murdock
No nie rozsmieszajcie widowni takimi rzeczami: "Widziałam keiedyś taki film dok. o nędzy na Śląsku = pokazywali starsza już babkę, co pracowała w koksowni za 600 zł - nakładała koks szuflą wiekszą od siebie. Pracowała tam, bo żaden facet nie chciałby pracy za tak słabe pieniądze . Ale gdyby miała być górnikiem, zaraz okazałoby się że sił nie ma...." -------------------------- "ja wiem jak przetrwać a może kobiety fizycznie nie pracują? teksty powyżej pisane przez zakompleksionych facetów tyle w temacie szkoda słów na bezsensowną polemikę, podejrzewam że gdyby mogli, moi przedmówcy wprowadziliby tu prawo shariatu" ---------------------------- "8347982347928 No wlasnie ciekawe jakby te pseudofeministki gadaly jakby popracowaly miesiac w kopalni lub na budowie Był już tu nieraz podobny temat, i pisał kiedyś o tym m. in. gośc, co zatrudniał kobiety do pracy na budowie. Jak nasi faceci zaczęli wyjeżdzac masowo za granicę, to zrobiła się posucha na pracowników. I gośc pisał, że kobiety pracowały świetnie, i nie qrzekały na wszystko jak faceci, którzy z reguły myślą, że jak wezmą do ręki młotek to sa super specami - i chca żeby im płacić jak za zboże ..." -------- Wiedzialem ze nie ma sensu z wami dyskutowac.Wam trzeba udowadniac ze sie nie jest wielbladem.Piszecie takie bzdury ze szkoda mi czasu na prostowanie tego wszystkiego.

skad takie krytyczne nastawienie u mnie? a stad ze wiekszasc tych feministek chce na sile zmienic wszystko byle by im bylo jak najlepiej, aby to rowno uprawnienie dzialalo tylko w strone kobiet (bo np. czemu matka ma 6 miesiecy urlopu macierzynskiego a ojciec tylko 2? co innego jakby WSZYSTKIE feministki walczyly o rownouprawnieniew pelni tego slowa znaczeniu a nie tylko o wygodniejsze prawa dla kobiet) chce zaznaczyc ze negatwynie jestem nastawiony tylko do tych feministek ktore opisalem wyzej a nie do kazdej

Gość 8347982347928
Nigdy nie bedziecie tak dobre na takim samym stanowisku jak mezczyzna. Jeszcze takiej głupoty nie słyszałam..... Chyba chodzi tylko o prace fizyczne? Jest wiele babek o mają pow. 1,80 zwrostu i więcej krzepy niż niejeden facet. A największe różnice w zarobkach są w kadrze kierowniczej - na stanowiskach umysłowych.

DUŻYMI BO NIE TRAFIA OTÓŻ JEDNYM Z WAŻNIEJSZYCH POSTULATÓW FEMINISTEK W POLSCE JEST WPROWADZENIE PRAWA DO URLOPU WYCHOWAWCZEGO DLA FACETÓW o niczym innym nie marzymy jak iść do pracy podczas gdy to wy będziecie się babrać w smrodzie pieluch i rykach zaślinionego ulewającego potworka tak. dokładnie. jestem matką:)

Gość a na jakim czacie?
Widzę że niektóre feministki już się zdążyły oburzyć na stwierdzenie "parytety w kopalniach" - bo przecież kobiety też mogą pracować fizycznie. Tylko czy wy w swojej głupocie nie dostrzegacie ironii tego stwierdzenia? Tu nie chodzi o to czy wy możecie pracować fizycznie czy nie. Nikt wam nie broni zapierdzielać z łopatą i narzucać wyngiel na furmankę. Chodzi o to że pierdolicie o parytetach np w sejmie. Pewna grupa cwaniaczek dostrzegła w tym szansę dla siebie i sowich koleżanek wielkich feministek szansę na kasę i się zaczęło o parytetach w sejmie. Tylko czy ktoś wam broni realizować się zawodowo w polityce? NIe! Ale jak widać chętnych na to jest niewiele. I tak to działa! Chcecie PRZYWILEJÓW a nie praw dla siebie! Przywilejów tam gdzie wam wygodnie! Czemu parytety w sejmie a nie w kopalniach?!