Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gwiazdkagda89

Nierówne zierenice u niemowlaka- jedna jakby rozlana

Polecane posty

Witam mamusie !!! Mój problem polega na tym że moja córcia od urodzenia ma nierówne zierenice, to znaczy jedno oczko jest normalne i normalnie reaguje na światło zwiększajac się i zmniejszając a drugie jest jakby rozlane w dół, widac normalną kuleczke i tak jakby ona się rozlała w dół:( Byłam z tym u pediatry i dostałąm skierowanie do neurologa, byłam tez u neurologa gdzie dostałąm skierowanie na USG przez ciemiączko, musże tez z córcią jechac do okulisty:( Wiadomo że wszedzie długo czeka się na wizyty, jutro dopiero jade na to USG a okuliste mam 22 czerwca:( Strasznie się martwie o córeczke, mimo tego rozwija się prawidłowo i wydaje mi ise ze normalnie widzi na oba oczka. Czy któraś z mam spotkała się z czymś podobnym? Czy wiecie coś na ten temat? wiem że lekarz napewno wystzsko mi powie ale wiadomo jak to jest gdy trzeba czekać:(

Gość nie martw sie to sie zdarzaaaa
moj dziedek ma taka wlasnie rozlana zrenice od urodzenia, co nie rpzeszkadza mu normalnie widziec i funkcjonowac idz do neurologa na wszelki wypadek ale to nic groznego prawdopodobenie,jk zwlaszcza ze coreczka normalnie reaguje na swiatlo! powodzenia

tez znam dziewczynke ktora tak ma i jest zupelnie normalna i zdrowa. oczywiscie musisz to sprawdzic ale nie martw sie na zapas.

Dziekuje za odpowiedzi:) Mam nadzieje ze to nic poważnego i poprostu taka jej uroda. A jesli chodzi o wizyte prywatną to napewno pójdę jesli USG źle wypadnie , wtedy będe musiałą szybko działać i chodzic prywatnie.

Gość GosiaIJasiu
Witam!! Mam pytanie do gwiazdkagda89! Mój synek ma prawie trzy miesiące i zauważyliśmy z mężem, że jedna źrenica jest rozlana i mniej reaguje na światło, co do widzenia to mamy wrażenie, że dobrze widzi na oba oczka. Okulista pierwszego kontaktu stwierdził, że jest to choroba o nazwie Coloboma. Jesteśmy umówieni na wizytę do prof. Prosta, jednak chciałabym się dowiedzieć jaką diagnozę postawiono u Pani córki, bo wydaje mi się, że objawy są podobne? Proszę o kontakt

Gość gość
a chuj mnie twoj uposledzony bachor obchodzi.

Gość gość
GosiaIJasiu coloboma oka to nic strasznego. Dzieci radzą sobie dobrze. Jest to defekt kosmetyczny. Inaczej jest w przypadku jeżeli uszkodzone są nerwy. Wtedy dziecko może nie widzieć. Najczęściej te dzieci mają astygmatyzm i wadę wzroku. Ale też nie zawsze. Także trzeba iść do okulisty :)

Gość gość
Zierenice, haha

Gość kama1991
Witam. Ja również mam od urodzenia rozlana źrenice w lewym oku. Tak się urodziłam. Pamiętam jak jeździłam z mamą po lekarzach w tej sprawie. W sumie nic nie zrobili. Dziś mam 24 lata i żyje normalnie z ta różnica że muszę nosić okulary do końca życia ponieważ oko w którym jest rozlana źrenica jest dużo słabsze niż prawe ale to nie przeszkadza mi w normalnym życiu. Nadmienię że nikt w mojej rodzinie takiej przypadłości nie miał. Mam córkę, 5 lat. Jest całkowicie zdrowa, oczka ma normalne