Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

SMUTASEK88:(((

MOJEJ KOLEZANCE ZMARLO DZIECKO:( JAK JEJ POMOC?

Polecane posty

Zmarł mi ktoś bardzo bliski ale i tak lamętem tego nie cofnę. Każdy umrze jeden wczesniej inny póxniej i trzeba się z tym liczyć. Więc pewne rzeczy trzeba przyjąc na klatę a nie sie mazać. Najgorsze jest jak emocje biorą góre nad racjonalnym mysleniem.

"Pewne rzeczy trzeba przyjąć na klatę"- ty się kur.a zastanów co piszesz. Zmarło DZIECKO-i ten twoj tekst ,ze każdy musi umrzec,ale dziecko miało całe zycie przed sobą !!

milimetrowa - to po prostu jedyne co pozostaje to wpółczuć:( nie trzeba co radzić w takim razie, bo faktycznie samemu nei jest się w takiej sytuacji......przykre, naprawdę bardzo przykre

Zgadzam sie z nim o tyle że naprawde zamiast siedziec i rozpaczać trzeba sie wziąć w garść. Faktycznie może gdyby sobie sprawili nowe to może by przestali myślec o tragedii i zaczęli by się weselić z nowa pociechą. Dzieci umierają to sie zdarza a w ostatnich czasach coraaz częściej. Miałam praktyki w hospicjum dla malych dzieci i sie napatrzyłam i wiem że to nic nadzyczajnego - niestety

Na klatę to ja mogę przyjąć że mi z facetami nie wychodzi (a i tak nawet z tym mi ciężko). W przypadku gdy umiera ktoś kogo kochasz całym sercem nie można mówić takich rzeczy chociażby właśnie przez pamięć i szacunek dla tej osoby. Czas leczy rany.....ale to czas a nie żeby otrząsnąć się zaraz i przyjąć na klatę. Może tak robią ludzie, którzy do życia podchodzą w taki bardzo swawolny i małoodpowiedzialny sposób. Zresztą wątpię żeby ktokolwiek był w stanie. Przykre to co piszesz.

Jak możesz pisać,że śmierć dziecka czy nieuleczalna choroba to coś normalnego,zwyczajnego ? Nie rozumiem Twojego podejścia, może dlatego,że sama jestem matką i nie wyobrażam sobie,że coś mogłoby się stać moim córeczkom.

Wybacz ale każdy ma inna wrażliwość. Na mnie mało rzeczy działa. Kiedyś na stacji PKP widziałem jak koles wpadł pod pociąg i mu nogi ucięło. 99% osób na peronie zaczęło piszczeć, wrzeszczec latać we wszystkich kierunkach i nic z tego nie wynikało . . . Na ok 40 osób tylko ja i jeszcze jeden koles wyjęliśmy telefony i zadzwoniliśmy po pomoc. Reszta miotała sie jak głupki i nic konkretnego z tego nie wynikało. Myślę, że gdyby mi zmarlo dziecko to bylo by mi bardzo przykro ale świat by mi sie nie zawalił. W myśl wiary katolickiej skończyły sie jego cierpienie i trałiło tam gdzie mu lepiej

Zgadzam się z Tobą w tym,że jeżli dziecko jest chore i miałoby cierpieć,to nie idzie do nieba . (też jestem katoliczką ) Alr tak jak Ty napisałeś,że byloby Ci przykro,że zmarło Ci dziecko,ale świat by Ci sie nie zawalił,to po prostu szok . Mi jakby dziecko zmarło ( chociaż nie wyobrażam sobie ) to właśnie zawalił by mi sie świat !! Ale z biegiem czasu starałabym sie go jakoś "odbudować " i ja starałabym się jeszcze o dziecko .

A jeśli na Ciebie nie działa śmierć dziecka-to masz chyba serce z kamienia,albo w ogóle go nie masz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

to że zachowałeś zimną krew i zadzwoniłeś gdzie trzeba to akurat ok....ale nie mów 'przykro' gdy umrze dziecko albo ktoś bliski....przykro to mi było gdy mi kanarek umarł Nie znasz jeszcze życia dobrze kpiarz i może dlatego tak piszesz

Kiedyś mi się w głowie nie mieściło że takie niewinne kruszynki moga odchodzić. Ale po trzech latach w hospicjum patrze na to inaczej. praktycznie codziennie jakies dzicko umierało i codziennie przychodzilo kolejne nieuleczalnie chore. Śmierć o której piszesz to tragedia dla rodziny, dla mnie kolejny numerek w statystyce. Przykre ale prawdziwe. Dlatego dla mnie to normalny aspekt życia, z którym wiekszośc z was nie ma styczności i go nie pijmuje.

nigdy nie mozna pogodzic sie ze smiercia swojego dziecka, bol zmaleje po latach ale nie po miesiacu i nie kazdy potrafi sie z tym pogodzic do konca... moja kolezanke zabil prad w jej urodziny... miala wtedy 13lat a ja 14.. od tej tragedii minelo 8lat a ja codziennie widze jej matke ktora nawet w lato nosi czarne zalobne ubrania i conajmniej raz w tyg jezdzi na grob... myslisz ze pogodzila sie ze smiercia??? bo ja nie

A poza tym jeśli piszesz,że pomogłeś tam na tej stacji czy gdzies to dobrze,ale tutaj nie było już ratunku . Rodzice nie mogli nic zrobic,żeby uratować swoje dziecko ! Nic po prostu nic. I właśnie ta bezsilność jest najgorsza,patrzysz na cierpienie,chorobę swojego dziecka i wiesz,ze nic nie mozesz zrobić . !!!!!!!!

Mi jakby dziecko zmarło ( chociaż nie wyobrażam sobie ) to właśnie zawalił by mi sie świat !! Ale z biegiem czasu starałabym sie go jakoś "odbudować " i ja starałabym się jeszcze o dziecko . i mi o nic innego nie chodzi. Jedynie z tą różnicą że ten okres od zawalenia do odbudowania należy możliwie jaknajbardziej zminimalizować. Bo zamulanie nic nie da poza tym że bedziesz w coraz gorszej formie a wydarzeń nie cofniesz. Gdyby łzy pomagały to bym płakał razem z Toba ale nie pomoga . . .

Ale Ty dziecko traktujesz jak zepsutą zabawkę . Zmarło-trudno-kupię/zrobie sobie drugą . Piszesz,żeby ten czas zminimalizować,ok to co juz miesiac po śmierci,robić sobie nowe dziecko a nie "zamulać "? Nie rozumiem Ciebie. Nie rozumiem Twojego podejścia .

albo jeszcze jeden przyklad mojej szefowej. jej corka 6 lat temu w wieku 15lat takze zmarla na bialaczke (ma jeszcze malego synka) co nie znaczy ze pogodzila sie ze smiercia. w jej urodziny, w dzien smierci i dzien matki placze calymi dniami... a gdy jakas pracownica zajdzie w ciaze to mowi "gdyby moja Ewunia zyla to byc moze tez bylabym babcia" wiecie jak ciezko sie tego sluchalo? cos sciskalo w sercu. a teraz po smierci Damianka moje serce rozpadlo sie na kawalki, choc nie jestem matka i zdale sobie sprawe ze matka dziecka cierpi 1000razy bardziej niz ktokolwiek

Ale kpiarz,czy Ty rozumiesz,że na śmierć dziecka nie da się przygotować ? Nawet jak wiesz,że jest chore,to na śmierć dziecka,bliskiej osoby nie da się przygotować . Smutasek-to samo mówi Ania - Dzień Matki dzisiaj,ale to nie moje dziecko przyjdzie do mnie tylko ja do niego :( . Serce ściska,tak mocno,ze nie można tego opisać . A co musi czuć matka ? No właśnie ..

to jest właśnie ból który trwa już do końca życia i tak reaguje człowiek który traci tak bliską osobę.....nawet jeśli jest nowe dziecko czy nowy mąż itp to ból nadal trwa, to jest własnie ludzkie....

Kpiarz-dam Ci przykład,prosty żebyś dokładnie zrozumiał o co mi chodzi . Wyobraź sobie wielki dół np. taki : http://www.fakt.pl/Huragan-zrobil-dziure-w-ziemi-a-do-niej-wpadl-dom,artykuly,73538,1.html Dół będzie obrazował ból po stracie dziecka . Jest wielki prawda ? A teraz rodzi się maleńkie dziecko i co zapełni ten dół/bol ? Może dość dziwny przykład,ale za to dość mam nadzieję zrozumiały !

kpiarz dzieci nie ma i nie rozumie problemu i bolu matki ogolnie rodzicow po smierci dziecka. maz kolezanki choc facet silny emocjonajnie plakal jak dziecko.. a co bylo na pogrzebie:( tego nie da sie opisac....:( przeciez on mial tylko 3latka:( zmarl 2tyg przed swoimi urodzinami:( a tak sie cieszyl bo czekal na prezenty... nie doczekal;(

No właśnie kpiarz nie rozumie . Boże,dlaczego takie maleństwa muszą umierać ? Pomimo tego,że jestem katoliczką,czasem myślę,że Boga nie ma :(

Nikt nie zrozumie matki co stracila swoje ukochane dziecko ( do puki sama tego nie doswiadczy ) I tylko czas leczy rany i to bardzo dlugi czas .

Gość Karo*
Bardzo przykre :( Szczerze współczuję

Gość smutasku bardzo współczuję
Twojej przyjaciółce, to niewyobrażalna tragedia:( zauważyliście, ze coraz częściej słyszy się o dzieciach chorych na białaczkę?:O dlaczego nie udało się go uratować? choroba aż tak postępowała?

a tak sie cieszyl bo czekal na prezenty... nie doczekal;( niesprawiedliwe to wszystko:(

nie wiem dlaczego:( zmarl po pol roku walki z choroba:( moze za pozno wykryli? gdyby wtedy podczas zabawy nie stracil przytomnosci.... to pewnie jeszcze pozniej by wykryli.. my mielismy nadzieje ze wyzdrowieje, ze bedzie dobrze, codziennie sie o to modlilam plakalam, widzialam jak ona cierpi a wszyscy byli bezsilni

Gość smutasku współczuje
kurde, dlaczego przyjaciółka nie robiła małemu regularnie morfologii...trzeba, wtedy mozna szybko wykryć!