Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

888martynka888

Sucha skóra u rocznego dziecka

Polecane posty

witam.. mam problem.. moje roczne dziecko ma zwłaszcza na nogach czerwone suche plamki.. bylismy z tym u lekarza.. lekarz od razu powiedział ze to uczulenie na cytrusy.. wiec je odstawilismy.. i pleców i z brzucha w miare zeszły.. ale na nogach jak były tak są.. ale pani doktor powiedziała że na nogach mu to zejdzie tyle że akurat n anogach potrwa to dłuzej bo to ma cały czas zakryte i malo powietrza dochodzi.. dziwne bo plecki i brzuszek tez ma zakryty.. kazała to smarować emolium.. oczywiscie lekarz jest do zmiany.. bo jakoś z niczym nam nie pomógł.. ale pisze do Was drogie mamy może Wasze pociechy miały podobny problem? jeśli tak to co to Waszym zdaniem może być?

Gość dziwny ten lekarz
jak mogl bez testow alergicznych oznajmic ze to na cytrusy ? a wczesniej dawalas cytrusy , czy dopiero teraz zaczelas ? jakie cytrusy podawalas ?

powiedziała że to na cytrusy..? hmm jako takich cytrusów mu nie podawałam.. ale np troche soku z pomaranczy czy mandarynki.. aaa i jeszcze kazała odstawić serki danonki.. a czy takim malym dzieciom robi się juz testy alergiczne?

Ma alergie i to wszystko. Emolium jest b dobre i super sie sprawdza, bynajmniej u nas. Córcia tez miała suche plamik na nózkach i zawsze schodziło. Skoro do tej pory nie było problemow a po podaniu soków wystąpiły to chyba po cytrusach.

ja zrobilam jeden podstawowy blad.. podalam dziecku na raz duzo nowych produktów... i teraz jakby tak trzeba było eliminować to ja nie wiem.. a chyba wlasnie w taki sposob powinno sie dojsc do tego z czego sie robia takie plamki... to wszystko powiedzielismy dr.. ale uslyszelismy ze to na cytrusy.. odstawilismy.. i plamki na nogach jak byly tak sa.. chyba powinnismy wspolnie z Pania dr wyeliminowac jakaś nastepna grupę.. czy tez rzecz z jadlospisu malego skoro plamki nadal są.. najlepszy tekst jaki usłyszałam od pani dr to ,, na szczeście na buzi nie ma.. a na nózkach nikt nie zauwazy" .. SZOK!!

Najbardziej uczulają: czekolada, kakao, orzechy, truskawki, cytrusy, ale mogą też: pomidory czy ogórki, a nawet biszkopty. Co ostatnio podawałaś? Napisz sobie na kartce to co wprowadziłaś i nie podawaj nic z tych rzeczy do momenty aż plamki nie znikną. Emolium dosc drogie ale bardzo dobre. Ja używam od 9 miesięcy :)

a czy u takich maluszków robi się testy alergiczne np? czy tylko poprzez eliminację wykrywa się dana alergie? i czy taka alergia z czasem przechodzi czy zostaje juz na cale zycie?

ooo to moze czekolada.. faktycznie je jej za duzo... odstawimy na jakie 2 tygodnie i zobaczymy efekty.. a emolium dalej smarowaC?

Gość dajesz rocznemu dziecku
duzo czekolady ?

hmmm mniej wiecej jedna taka linijke kinder czekolady tak co drugi dzien.. tyle ze on juz je naprawde wszystko.. straszny zarłok..

czasem myslalam ze to cos z chlebem albo ziemniakami.. bo je to praktycznie codziennie.. a takie cos ciezko odstawic.. ale jakby trzeba było to inna sprawa.. przedewszystkim trzeba zmienic lekarza.. bo nigdy mi nie powiedzial co mog np zaczac podawać.. wiec podawalam sobie wedlug uznania no chyba ze cos wyczytalam w internecie..

Roczne dziecko je praktycznie wszystko, ale z umiarem:) Czekolady bym nie podawała, bo to cukier... ale kazy robi wg uznania. Odstaw, jak plami znikną to znaczy ze od czekolady.

Są pewne cechy, które pozwalają mniemać / ustalić schorzenie, jak np nadmiernie wysuszona skóra ze skłonnością do wyprysków wskazuje na AZS, ogólnie zwane alergią właśnie. Nie ma jednak możliwości, by bezwzględnie określić przyczynę reakcji alergicznej. Lekarz na podstawie wywiadu kazał odstawić cytrusy i mleko bo zapewne tylko to było podane jako czynnik wywołujący reakcję.I jeszcze jedno - sucha skóra nie jest reakcją alergiczną ale jedną z cech choroby, czyli u osób z AZS jest skóra nadmiernie wysuszona, to cecha trwała.Niestety trzeba wyeliminować wszystko i wprowadzać od nowa - mało tego, dieta musi trwać nie mniej jak 3 tygodnie bo wszystko musi zejść, organizm musi się oczyścić. Po tym czasie prowadzasz 1produkt na 5 dni, codziennie ten sam, może być w różnej formie. Np jabłko surowe, pieczone, sok jabłkowy itp. Unikasz podstawowych alergenów (je wprowadzasz na samym końcu i po ukończeniu przez dziecko 2 lat, nie wcześniej). internet pęka w szwach od informacji na ten temat. wygoogluj pod hasłem "najczęściej uczulające" albo "najsilniejsze alergeny" - trzeba się wystrzegać nie tylko pokarmowych, podrażniać skórę mogą też czynniki zewnętrzne.No i przede wszystkim: z allergią do alergologa. olać pediatrę i dermatologów.

własnie bylismy rowniez z tym u dermatologa i uslyszelismy tylko ze mam dziecko kąpać w krochmalu.. a pediatra mowil ze w oilatum.. co lekarz to inne zlecenie..

Dlatego napisałam, że nie do pediatry i nie do dermatologa ale do ALEGRGOLOGA.Oilatum, Oilan, emolium - tak, ale to nie wyeliminuje przyczyny. Póki się nie znajdzie winowajcy to będzie nawracać i byc może zaostrzać (kąpieli w krochmalu już się nie stosuje bo gro dzieci uczula).

Gość czikowata
Przeczytajcie sobie Panie raport o azotopowym zapaleniu skóry dotyczący wyników z ankiety przeprowadzonej wśród rodziców dzieci, które mają problem ze skórą. Warto zwrócić szczególną uwagę na dietę takich dzieci. Tutaj link do artykułu jeśli ktoś jest zainteresowany>>http://rozmowyodzieciach.pl/rodzice-zwiekszaja-czujnosc-w-obawie-przed-alergia/

888martynka888 przynajmniej mi sie wydaje, że tak samo Twoje jak moje dziecko ma AZS. Oleg podobnie nie może spożywac cytrusów. Tylko ja od początku stosuje cetaphil restoraderm i nam pomaga. Nie ma czerwonych suchych oraz łuszczących sie plam.

Gość gość
odstawic wszelkiego rodzaju nabial i plamy znikna. to alergiczny odczyn. nic innegonie pomoze tylko odstawienie nabialu

Gość gość
Ja nie wiem czy to jest na pewno alergia. Mój syn miał coś takiego ostatniej zimy latem nic, nawet jednej zmiany teraz zrobiło się znów zimno i plamki wocily. Może to być jakiś niedobór Wit D albo może uczulenie na proszek. Ja już nie wiem co robić nic nie pomaga,maść cholesterolowa też już przestała.

Gość gość
Proszę smarować małego kilka razy dziennie preparatami nawilżajacymi dla dzieci jeśli to występuje tylko zimą. Mój dostawał plam na udach szczególnie po rajtuzkach odkąd jest smarowany wszystko znikło

Gość Migea
Ja przy alergii pokarmowej smaruje dziecko emolientami Latopic, oprócz standardowego składu emolientów zawierają również komoleks przeciwświądowy oraz metabolity Lactobacillus, które chronią przed rozwojem gronkowca. Jak zużyjesz emolium kup w aptece tą emulsje Latopic i zobaczysz, że zadziała. Pod warunkiem oczywiście, że nie bedziesz dawała dziecku produktów alergennych. Serki danonki, kubusie itp zawieraja bardzo dużo sztucznych dodatków i to bardzo mocno uczula.

Gość Dzidka82
uzyj elodermu z apteki, wyprobuj balsam do ciala i emulsje do kapieli. U nas super sie sprawdzilo. Nie balam sie uzywac , wiec kapalismy malutka od urodzenia. To bardzo bezpieczne emolienty.

Gość Julia

U mnie tez było podobnie, lekarze mówili, ze to uczulenie, a okazało się, ze mój synek odziedziczył atopową skore po mnie, dlatego zaczęłam używać kosmetykow z firmy atoperal, które sama uzywam, tylko wybrałam te serie dla dzieci, która jest naprawdę delikatna i bardzo dobrze nawilża skore