Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 duka27

Imieniny w pracy

Polecane posty

Go艣膰 duka27

Czy u was w pracy te偶 jest ten g艂upi zwyczaj? Drogie prezenty, kawki, ciasta.... Pracuj臋 w instytucji pa艅stwowej gdzie to zjawisko do艣膰 cz臋sto wyst臋puje. Ja w pi膮tek jawnie si臋 zbuntowa艂am. Nie zarabiam kroci by od razu sk艂ada膰 si臋 po 40 z艂. I to jeszcze na imieniny babska, kt贸re perfidnie donosi na mnie do szefa, nastawia go przeciwko mnie i tylko czyha na moje niepowodzenie. Jest ni膮 zast臋pca szefa, ale za rok odchodzi na emerytur臋 wi臋c mam j膮 w g艂臋bokim powa偶aniu. Jestem jedyn膮 osob膮, kt贸ra nie z艂o偶y艂a si臋 na prezent. W poniedzia艂ek mam zamiar normalnie pracowa膰 i nadrobi膰 zaleg艂o艣ci, by艂am na tygodniowym zwolnieniu do tego 艣wi臋to i mam robot臋 w plecy bo nikt za mnie tego nie zrobi. Dobrze zrobi艂am?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
U mnie w pracy nie ma obchodzenia imienin. Spotykamy si臋 po pracy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mhfh
pewnie 偶e tak !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 duka27
Ale to zwyczaje PRL-wskie s膮 g艂臋boko zakorzenione i ci臋偶ko ich wyt臋pi膰. Nie wszyscy wyprawiaj膮 imieniny, dotyczy to m艂odszych pracownik贸w, starsi tylko czekaj膮 by si臋 na偶re膰 a potem dup臋 obrobi膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dzi臋kuj臋 za ten temat
u mnie te偶 to jest, te偶 pa艅stwowa instytucja, te偶 PRL :( Nie znosz臋 tych imprez, cho膰 mniej chodzi o kas臋, bo u mnie nie ma zwyczaju sk艂adania si臋 na drogie prezenty, tylko kwiatek a to i tak nieobowi膮zkowe, wi臋c o to zupe艂nie nie chodzi, ale o t膮 strasznie sztywn膮 i m臋cz膮c膮 imprez臋, kt贸ra trwa p贸艂 dnia i, poniewa偶 s膮 to godziny pracy, nie mog臋 i艣膰 sobie gdzie艣, jak na prywatnych imieninach, gdyby mi si臋 nie podoba艂o - grzecznie bym przeprosi艂a i posz艂a. Jest to kr臋puj膮ce, zw艂aszcza w relacji prze艂o偶ony-podw艂adny, rozmowy s膮 nudne (mniej si臋 nudz臋 zwyczajnie pracuj膮c), trzeba ustawia膰 st贸艂, zmywa膰 potem (czego nie mam w zakresie obowi膮zk贸w, a wiadomo, jak to w PRLu - kobiety razem pomagaj膮 sobie w kuchni). Dodam, 偶e lubi臋 moje kole偶anki z pracy i nie chc臋 ich urazi膰, dlatego nie m贸wi臋 wprost, 偶e na ich imieninach tak si臋 m臋cz臋, pewnie ch臋tnie posz艂abym na ich imieniny, ale po godzinach - w domu czy w kawiarni. I sama nie robi臋, jak ognia unikam tematu, kiedy ja mam imieniny.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 duka27
Mycie to chyba najprzyjemniejsza cz臋艣膰 ca艂ej zabawy. Ale ta atmosfera faktycznie jest dobijaj膮ca. Ciasteczka, kawki, herbatki, ploteczki, potem krytyka kupnego lub upieczonego ciasta. Nienawidz臋 tego i jawnie to demonstruj臋. Z tego co wiem inni podziel膮 moje zdanie. Zawsze sk艂adam 偶yczenia, ale nie bior臋 udzia艂u w uczcie, no bo jak, nie z艂o偶y艂a si臋 na prezent ale przysz艂a si臋 naje艣膰. Ja dzi臋kuj臋. Zawsze t艂umacz臋 si臋, 偶e jestem zaj臋ta prac膮 i nie jestem pragn膮ca kawa艂ka ciasta.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 vdws
tak jest w wi臋kszo艣ci pa艅stwowoych instytucji...za du偶o zarabiaj膮...st膮d te imieninki w pracy...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 duka27
Jeszcze jedna ciekawostka. Pracuj臋 w tej firmie ponad dwa lata. Owa szefowa za mojej kadencji dwa razy wyprawia艂a imieniny oraz raz wesele c贸rki. Za ka偶dym razem wszystkich cz臋stowa艂a opr贸cz mnie. Nie s膮dz臋 aby by艂 to przypadek.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dzi臋kuj臋 za ten temat
Duka, skoro nie bierzesz udzia艂u w uczcie, to gdzie wtedy siedzisz? U nas jest jedno pomieszczenie i musia艂abym ostentacyjnie odwr贸ci膰 si臋 dup膮 do go艣ci i zaj膮膰 prac膮 - a nie chc臋 tak robi膰, bo i bez tego atmosfera tych imieninek jest ci臋偶ka jak o艂贸w. Co do ciasta - u nas najgorsze jest, 偶e trzeba robi膰 samemu, ciasto, sa艂atki, przek膮ski i przynie艣膰 ten majdan (tramwajem mam wie藕膰?) a niekt贸re rzeczy odgrzewa膰 (mamy w pracy specjaln膮 kuchenk臋 do tych cel贸w :) ). Oczywi艣cie w przygotowaniu uczty te偶 trzeba pomaga膰, poza tym 偶e mi si臋 nie chce, to nawet nie zawsze umiem, a najbardziej wkurza mnie, 偶e pracuj膮cy z nami faceci tylko pomagaj膮 przy przenoszeniu sto艂u, a baby musz膮 by膰 razem w kuchni i sobie pomaga膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 duka27
Wszelkie uczty odbywaj膮 si臋 w gabinetach. Ja do swojego nie dopuszczam ca艂ego majdanu. I nie bior臋 udzia艂u w 偶adnych przygotowaniach. M贸wi臋, 偶e ka偶dy ma takie same r臋ce jak ja. Niczym si臋 nie r贸偶ni膮. I zaczynam intensywnie pracowa膰. Po takiej uczcie nie bior臋 ju偶 udzia艂u w sprz膮taniu. Zawsze wtedy co艣 pilnego do za艂atwienia. Jeszcze inna sprawa. Owa kobieta ma biuro obok mojego, ammy nawet wsp贸lne wej艣cie. Cz臋sto u mnie przesiaduje, bo z drugiej strony s膮siaduj臋 z biurem g艂ownego szefa. I najlepszy jest moment przerwy na 艣niadanie. Na trzy gabinety mamy taki aneks kuchenny, jest lod贸wka, mikrofal贸wka, naczynia. Owa pani zawsze zapomina drugiego sniadania, albo 偶ebra od innych albo jak kto艣 wyje藕d偶a na miasto to jej kupuje co艣 po drodze. Ja nigdy si臋 z ni膮 nie dziel臋, bo ile mo偶na. Zarabiam 5 x mniej od niej i nie sta膰 mnie na 偶ywienie dw贸ch os贸b w pracy. To, 偶e przynios臋 sobie sa艂atk臋 do pracy nie oznacza, 偶e od razxu musz臋 j膮 cz臋stowa膰. Mieszka sama i zarabia ponad 5 ty艣.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 magda098
To chyba mi艂e, 偶e wsp贸艂pracownicy pami臋taj膮 o imieninach/urodzinach koleg贸w. Nie trzeba robi膰 wystawnego przyj臋cia. Ja zamawiam catering we Wroc艂awiu, p艂ac臋 pare z艂otych, nie musz臋 si臋 martwi膰, 偶e o czym艣 zapomnia艂am i wszyscy s膮 zadowoleni. Lubi臋 takie imprezy, bo nie tylko ja mam imieniny a inni robi膮 podobnie. :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 renata098
Obchodzenie imienin to te偶 pewien spos贸b na integracj臋. Ja zamawiam sprawdzony ju偶 catering we Wroc艂awiu http://izabelaplociennik.pl/ a wszystko odbywa si臋 skromnie, bez 偶adnych fanfar i fajerwerk贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A ja na imieniny zrobi艂am solenizantowi pi臋kny prezent. Zrobi艂am mu loda a po pracy da艂am mu dupy. Niech ma!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tak, u nas te偶 obchodzi si臋 imieniny. Najcz臋艣ciej robimy zrzutk臋 na prezent. Sk艂adamy si臋 np po 10 z艂 i kupujemy fajny prezent. Ostatnio najcz臋艣ciej s膮 to reprodukcje od DCN Gallery, to ju偶 niemal偶e tradycja.

Udost臋pnij ten post