Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcaca oddac

kto z Was oddawal krew?

Polecane posty

Gość chcaca oddac

czy bardzo jest potem slabo? jak sie potem czuliscie?

to zależy, ogólnie nie biorą od osób która waży mniej niż 50kg

Gość chcaca oddac
adenozynotrójfosforanowa :D :(bo ja sie ciut boje :o

ja nic nie czulam, potem trzeba kawe wypic i jest git :D

Nie bój się, najpierw zrobią Ci badania i jeśli wszystkie wyniki będziesz miała w porządku to pewnie wszystko będzie ok. ;) A jakby co to oni sa przygotowani na tego typu niespodzianki, więc nic Ci się nie stanie. ;)

Gość voice
ejj a bardzo boli reka przy wkluwaniu i jak juz tkwi w rece? i czy to sie czuje jak ci ta krew ucieka czy nic nie czuc? ile to trwa czasu?

Gość z jednej strony świetnie cię
mi się w ogóle nie zrobiło słabo, mimo że ważę 50 kg. Nawet nie wypiłam tej kawy :P

Gość piekna inaaczej
ja chcialam ale mną wzgardzili bo miałam okresa :O

Gość
normalnie tylko plasterek na rece byl wkurzajacy

Gość voice
a jakie badania robia przed pobieraniem? i co moga wykryc? tzn co dyskwalifikuje do oddania krwi?

Ja nie czułam się nic a nic źle choć nastraszyli mnie jak diabli i doszukiwałam się objawów. Jak wkuwają to tak jak przy normalnym pobieraniu. Potem jak już igła siedzi to nie czuć jej. Mi sie wydaje ze siedzi się około 10minut, dokładnie nie pamiętam bo dawno już oddawałam,to zależy czy szybko ci krew płynie. A i nie czujesz ze ci krew ucieka:) No ja wazę dużo ponad 50kg ale powiem ze dobrze jest potem zjeść coś słodkiego. Rzecz jasna nie każdy reaguje tak samo, dzień przede mną była moja koleżanka która waży 96kg przy wzroście 160cm i przy 100ml padła na fotelu bo jest delikatna...Ale będzie dobrze wiec sie nie przejmuj:)

Gość kasia.....
ja oddałam już 3 razy i za każdym razem czułam się normalnie, nic się nie działo. Trwało to od 5 - 7 minut (samo oddawanie, bo procedura trwa dłużej), ręka nie bolała i ogólnie było wesoło i przyjemnie :)

Gość fan incestu
oddawałem parę lat temu 3 razy 1. kawa gorzka jak cholera 2. normalnie wkłuwanie nie boli chyba że trafi się na taką pielęgniarkę jak ja za pierwszym razem :( 3. dostałem czekolady i 7zł na dojazd :) 4. po wszystkim poszliśmy z kolegami do baru na piwo (a raczej 2) I było ok

Gość fan incestu
a jeszcze coś ktoś napisał że za pierwszym razem biorą 250ml ale tam gdzie ja oddawałem od razu brali 450

Gość voice
i sie sciska jakas pileczke w tej rece czy reka swobodnie? ale glupie pytania zadaje, ja sie boje oddawania krwi ale chcialabym ale jakby trzeba bylo sciskac pileczke to ja nie dam rady bo wtedy jak z waty jestem ;)

Gość piekna inaaczej
ja to jak oddaje krew tylko do strzykawki to zaraz musze sie nachapać snickersow zeby se glukoze podniesc :O

Gość fan incestu
@voice to ściskanie piłeczki to chyba tylko na początku żeby żyłę było widać do wkłucia

Gość voice
rany wiecie wlasnie sobie wyobrazilam ze oddaje krew to tak mi reka zaczeka bolec tam gdzie sie wbija ze masakra... kurde jakbym zaszla to by mnie chyba wywalili za panikowanie... albo pasami by mnie do fotela przypinali tak sie boje a tak chcialabym pomoc:(

Gość fan incestu
@voice "tak sie boje a tak chcialabym pomoc" - czujesz misję ;)

Gość voice
szkoda ze nie moge jej spelnic;/

Gość fan incestu
ale skąd to pragnienie oddania krwi, ktoś bliski potrzebuje ? ja pierwszy raz oddawałem dla koleżanki z klasy ps. ile masz lat ?

Gość voice
21 lat nie nikt bliski ale tyle slyszalam ze ciagle trzeba krwi i w ogole wiec chcialabym pomoc:) ale strach mnie ogranicza... a reka dalej mnie ze strachu boli;/

Wiesz co, ja za pierwszym razem też strasznie się bałam, ale mam kontakt z chorymi w szpitalu i jakoś to mnie motywowało, cały czas sobie powtarzałam, że mogę pomóc w ratowaniu komuś życia. ;) A jak się później okazało, niepotrzebnie się tak bałam. :)