Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tijo2008

co do jedzenia po rotawirusie

Polecane posty

Mam problem z posiłkiem dla mojego malucha. Nie jadł od czwartku. Teraz temperatura juz ustąpiła, została tylko biegunka. Zastanawiam sie co mogę dać mu do zjedzenia. Właśnie gotuję ryż, ale nie mam pomysłu z czym mogę mu podać. Synek ma 2 lata. Może ma ktoś jakiś pomysł??? proszę o radę i z góry dziękuję

Boję sie że pomidorowa to trochę za ostra na ten żołądek, ale z tym jabłkiem to dobry pomysł. Zastanawiam się czy w ogóle będzie chciał zjeść cokolwiek:( Może jajka na miękko??

Gość ewgt4
moj syn ma 8 mies bylismy 2 dni pod kroplowka w szpitalu,gdy nas wypisali lekarz zalecil normalna diete czyli wszystko co jadl przed rotawirusem ,maly przez kilka dni od powrotu domu nic prawie nie jadl na sile kaszke i mleko deserki i DUZO PIC TRZEBA podawac.Tydzien po tym wirusie maly wiecej wcinał niz zwykle,musisz poprostu odczekac pewien czas ale staraj sie mu podawac caly czas pic i moze delikatna zupke pomidorowa z ryzem ale nic na sile

My też mieliśmy skierowanie do szpitala, ale lekarka pozwoliła żeby w granicach rozsądku zostać jeszcze w domu i pilnować żeby się zbytnio nie odwodnił. Uzupełnialiśmy elektrolity i wciskaliśmy mu picia ile się dało. Myślę że z najgorszego już wyszedł, ale ciężko go przekonać do zjedzenia czegokolwiek. Zawsze był taki że pierwszy kęs trzeba było mu wciskać na siłę, tak jakby ktoś chciał go otruć, ale teraz to już jest masakra jakaś. Miałam rosół z wczorajszego obiadu więc dałam mu z ryżem. Wcisnęłam mu 4 łyżki i dalej nie ma mowy. Z pewnością żołądek ma mocno zaciśnięty więc zbyt wiele nie jest w stanie zjeść:( dobrze że chociaż pije. Potem upiekę mu jabłko. Mam jeszcze brokuł. Mały je bardzo lubi, ale nie wiem czy nie będzie zbyt wzdymający? Z drugiej strony jadł je już jak miał 7-8 miesięcy więc i teraz raczej nie powinny mu zaszkodzić.

Gość ddsadsadd
Autorko mam pytanie. Czy szczepiłaś wcześniej na rotawirusa? Czy poprostu nei szczepiłaś i dziecko zachorowało? Bo ja chcę szczepić moje dziecko, ale już sama nie wiem jak to do końca jest. Bo niektórzy gadają, że nawet jak się zaszczepi to i tak dziecko może zachorować ..

Nie szczepiłam małego, ale on sam zaraził się od siostrzenicy męża, która była szczepiona i mimo tego że była szczepiona, to też tak ciężko przeszła przez chorobę. Głupia byłam że pozwoliłam dzieciakom na wspólną zabawę, mała była już kilka dni po chorobie, a mimo to zarażała. Dopiero teraz dowiedziałam się od lekarki, że zakaża się jeszcze przez tydzień od całkowitego uregulowania stolca. Będę miała nauczkę na przyszłość szkoda że tak bolesną:(

U nas przy rotawirusie lekarz zalecił marchew,jabłka,jagody,ryż,kleik ryżowy,kisiel ,sucharki. u nas tez to bylo zalecone ale marchew gotowana, jablka smazone lub gotowane, jeszcze tzw flipsy byly na tapecie :) zero owocow surowych, sokow, mleka, jajek, serow itp.. apetytu nei mail dlugo po ponad tydzien po ale wrocilo z czasem wszystko do normy, tyle ze moj byl 1,5 roczniakiem ostatnio przy rotawirusie :) moj 2,5 latek aktualnie etz gloduje od piatku z powodu goraczki ale eni rotawirusa :) daje mu to co chce zjesc bo to co ja bym chciala zeby zjadl nie chce i koniec :/ dzis sie chwycil np belriso :D

Gość ddsadsadd
Kurcze to nawet szczepienie nie daje gwarancji na to, że dziecko się nie zarazi :( Już sama nie wiem czy szczepić, bo tyle kosztuje ta szczepionka. Moja ma 3 miesiące skończone, ale jeszcze nie ma takowego kontaktu z dziećmi, ale też chodzi mi ten rotawirus po głowie, bo tak małe dzieci są najbardziej podatne na to cholerstwo.

Dziękuję za wszystkie porady i proszę o więcej. Wiem że apetyt powróci, ale aż serce się kraje jak widzę jaki jest słabiutki. Normalnie to dzieciak żywioł, a od kilku dni tylko leży i śpi. Nadal jest odwodniony i to właśnie takie są symptomy, ale cieszę się że udało nam się uchronić go przed szpitalem

wszystko jest do przejscia :) moj synek mial raz rok temu na wiosne rotawirusa stwierdzonego, natomiast ze 2-3 razy jeszcze przechodzil tzw grype zoladkowa :) meczy to dzieciaka ale coz zrobic :/ szczepione dzieic tez choruja.. moja kolezanka corcie zaszczepila a mala jets watla i drobniutka i podatna na to juz 4 razy byla z nia w szpitalu na rotawirusa a malutka ma dopiero 4 latka :/ u nas najczesciej na zoladkowa chorujemy pzry naglych zmianach temp wiosna i jesienia, zwykle ktores z nas ja albo maz przywleczemy z pracy i potem wszyscy chorujemy :(

U nas pierwszy raz taka historia:( żeby był starszy to dałoby się wytłumaczyć że pić musi, a tak to pozostało nam jedynie poić go sposobem. Mam taka strzykawkę do podawania syropów i tą strzykawką co chwila daje mu pić, bo inaczej jedynie przez sen się napije. Ani te elektrolity, ani tym bardziej smecta nie należą do pyszności więc jest dość ciężko, ale ważne że temp spadła bo przez ponad dobę nie mogłam mu zbić niżej niż 38,5. Lekarka powiedziała, że jak przestanie gorączkować, to znaczy że wirus już sie nie namnaża i powinno być co raz lepiej

Gość gość
Szczepilam dziecko na rotawirusy, mały ma prawie 2 latka i tych wirusów jest tyle że nawet chyba niema szczepionek na nie, 2dni temu wróciliśmy że szpitala, mały miał biegunkę i wymioty, myślałam że właśnie zachorował na rotawirusy, okazało się że były to adenowirusy, zaszczepić na rota złapie inne