Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kampania reklamowaa

pomozcie jak sie zachowac w takiej sytuacji isc na L4?? help

Polecane posty

Gość kampania reklamowaa

witam mam pytanie pracuje na pelny etat czas nieokreslony jest kryzys jak wiadomo szefowa zaproponowala mi pol etatu od 1 lipca za najnizsza krajowa nie dam rady z takimi pieniesdzmi wole isc na zasilek i szukac pracy ale: czy moge jej odmowic i np od jutra isc na L4?? choruje przwlekle wiec oszukiwac nie bede tylko jak to wyglada z pieniedzmi i do ilu moge ciagnac L4??

Gość nekompetentnaaaaa1
przy umowie na czas nieokreślony chorujesz ile chcesz, oczywiście licz się z kontrolą ZUS bo ostatnio bardzo szczegółowo sprawdzają. Możesz mieć także wezwanie na komisję lekarską i będą sprawdzać szczegółowo.

Gość kampania reklamowaa
hm jestescie pewni ze sprawdzaja?? jeszcze sie z tym nie spotkalam chcialabym to tak chociaz mieisac dwa pociagnac a jak z wyplata ile procent płaca??

Gość nekompetentnaaaaa1
i nie zgadzaj się na pół etatu, lepiej szukać innej pracy. No chyba, że mieszkasz w małym mieście gdzie jest duże bezrobocie, to już Twoja decyzja.

Gość kampania reklamowaa
dokladnie mieszkam w malej prowincji bezrobocie jest tu najwieksze ;/ ona chce mi dac po etatu za 500 zł zgodzilabym sie za 700 ale powiedziala nie wiec chce isc na L4

Gość nekompetentnaaaaa1
Z tymi kontrolami to albo ma się szczęście albo pecha. Częstą praktyką ostatnio jest informowanie ZUS-u przez pracodawcę. Płacą 80% wynagrodzenia.

Gość kampania reklamowaa
mam przewlekłe zapalenie pecherza wyszlo mi prawie milion bakterie do tego goraczka wiec nie bede klamala

Gość nekompetentnaaaaa1
ile masz przepracowane w tej firmie?

Gość kampania reklamowaa
hehe dzieki za informację a czy w weekend tez sprawdzaja?? :D i co grozi jakby rzeczywiscie bylo cos nie tak?? a jak bym miala depresje to tez nie moge wychodzic z domu?

Gość kampania reklamowaa
dwa i pol roku

Gość kampania reklamowaa
od pol roku juz szukam pracy i naprawde nic ;/

Gość wywinę orła
w weekend to chyba by im się nie chciało sprawdzać :D

Gość lokococo
Tez bylam na l-4, u mnie nie bylo zadnej kontroli, ale powiem szczerze liczylam sie ze moga byc, naczytalam sporo w internecie, moze u mnie nie bylo bo bylam przez jakis czas w szpitalu wiec automatycznie widzieli ze jednak nie klamie, a takie swistki od lekarza to sa podejrzane

Gość nekompetentnaaaaa1
jak na L4 lekarz zaznaczy, że musisz leżeć to w razie kontroli musisz być w domu bo przecież powinnaś leżeć. Jeżeli możesz chodzić to spoko, możesz przecież wyjść np do sklepu. W weekend nie sprawdzają ( przynajmniej ja nie słyszałam o czymś takim). Są to pracownicy ZUS-u więc sprawdzają w godzinach pracy czyli od pn do pt.

Gość kampania reklamowaa
rozumiem czyli mysle ze nic mi ni8e grozi hehe nie moglam zgodzic sie na prace za 500 zł tym bardziej ze jet\st to odpowiedzialna praca ;/

Gość nekompetentnaaaaa1
a ile będziesz chciała pociągnąć L4?

Jeżeli będziesz chorowała dłużej niż miesiąc to wracając do pracy musisz mieć od lekarza zaświadczenie, że jesteś zdrowa.

Gość pracodawcom się już na mózg
rzuca , wymyślili sobie kryzys i tak tłumaczą wszelkie cięcia , w ilu firmach jest kryzys a ile sobie wymyśla to druga sprawa , ciekawa jestem czy jej by się uśmiechało zapierdalac za taką jałmużnę :O:O

Gość kampania reklamowaa
dokladnie, chcialabym pociagnac tak z 2 miesiace.... bede jeszcze raz z nia rozmawiala chyba nie prosze o kokosy jesli odpowie ponownie ze nie jutro wysle jej L4

To już przesada żeby tak traktować pracownika. Jak skończysz chorować to licz się z tym, że wypowie Ci umowę. pamiętaj, że masz jeszcze okres wypowiedzenia. Później masz szanse na zasiłek dla bezrobotnych przez pół roku. W Twoim przypadku będzie to ponad 700zł przez pierwsze trzy miesiące, później ok 600zł.

Pospieszyłam się z tym zasiłkiem....hmmmm....jeżeli masz przepracowane min 5 lat, to zasiłek masz ok 700 zł ( tak jak napisałam) , jeżeli natomiast masz mniejszy staż pracy to kwota jest mniejsza. Przez pierwsze trzy miesiące ok 500zł, później ok 400.

Gość kampania reklamowaa
TAK WIEM, ALE ZAWSZE COS I SWIETY SPOKOJ I CZAS NA ZNALEZIENIE INNEJ PRACY.... LICZE SIE Z TYM, ŻE DOSTANE WYPOWIEDZENIE OCZYWISCIE

Gość kampania reklamowaa
przepraszam za caps loka