Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zdesperowanyyyy

POMOCY !!! załamka totalna

Polecane posty

Gość Zdesperowanyyyy

Wiem, że żona tu siedzi na tym forum i zawsze uzyska jakąś odpowiedż więc może ja też ??? Żona zostawiła mnie z 1,5rocznym dzieckiem i to akurat nie problem, ale kazała mi też zrobić obiad . Pokłóciliśmy się i powiedziała, ze nie obchodzi jej jak to zrobię i wyjęła mi mięso z zamrażarki. Leży to w wodzie. Rozmraża się? Co mam zrobić z tym mięsem? Proszę o DOKŁADNE wyjaśnienie. Tylko w garnku, bo piekarnik nie działa. To chyba jakiś karczek czy schab NIE WIEM. Jak się robi sos? Jak to mięso robić w całości? Błagam o pomoc dokładną!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdesperowanyyyy
Jak zrób kotlety? Nie mam pojęcia o czym ty piszesz. Proszę o dokładne napisanie To się soli ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdesperowanyyyy
To raczej karczek jest

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość malusienkaaaa23
pokroj w plaserki, kazdy z nich posyp przyprawami i obsmaz na patelni. pozniej dodaj cebulke, wszystko razem smaz jeszcze kilka min, obracajac mieso raz na jedna raz na druga strone. przeloz do garnka, dolej wody, dodaj lisc laurowy i dus do momentu jak mieso bedzie miekkie. pozniej zagesc maka(rozrob lyzke maki w odrobinie zimnej wody. calosc dodaj do gotujacego sie sosu. calosc dopraw do smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z karku też możesz zrobic kotlety Pokrój na plastry około2cm rozbij tłuczkiem posól, popieprz potem panieruj w rozmąconym jajku i bułce tartej i usmaż na patelni. A na przyszłość doceń żonę, bo widzę że raczej bez niej zginiesz;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli to karczek to ja robię tak: może być jeszcze zamrożony, wkładam do garnka, solę ok 1 łyżeczka (potem można dosolić), dodaję cebulę pokrojoną w dość duże kawałki, 1/4 margaryny, 1 ząbek czosnku, 3 łyżeczki musztardy. Dolewam trochę wody i gotuję pod przykryciem. Po ok 1 - 1,5 godziny gdy mięso jest miękkie odkrywam i czekam aż cała woda odparuje i robi się ładny sosik. Jest pyszne polecam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gracha
możesz też wbić w google "z karczku",spory wybór

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość akrylik
jeszcze odrobnę czosnku by sie przydało do tego sosu...:)) a jak mięso będzie się dusić na wolnym ogniu to obierz ziemniaczki i ze dwa długie ogórki na mizerię. ziemniaki ugotuj w wodzie posolonej, a ogory pokrój w plasterki, dodaj szczypiorek, sol, pieprz, śmietanę (nie śmietankę!!!), sok z cytryny i gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdesperowanyyyy
dzięki :) zabieram sie do roboty. Zona sie zdziwi haha :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pokroj mieso na 2cm kotlety, rozbij je tluczkiem albo piachom, do grubosci ok cm, wez vegete, albo sol, szczypte wsmaruj z jednej strony kotleta, powtorz czynnosc z 2 strony kotleta, delikatnie popieprz kazdy kotlet, idz do sklepu po frytki, albo obierz i ugotuj ziemniaki, przed gotowaniem pokroj ziemniaki w kawalki, jesli male to na pol, jesli duze to na 4, wlej wode do garczka, posol plaska lyzke. Nastaw ziemniaki niech sie gotuja, Wez Plante, albo cos do smazenia np.olej, rozgrzej troche na patelni, posolone i popieprzone mieso poloz na patelni, jesi olej bedzie dobrze rozgrzany mieso zacznie skwierczec wiec sprawdz koncowka kotleta smazysz z kazdej strony ok 5min, nie wychodz z kuchni podczas gotowania, to nic dobrego. Sprawdzaj ziemniaki widelcem, jak beda dobre to rozpolowisz je widelcem przy sprawdzaniu, odcedz najlepiej uchylajac przykrwke od garczka, owin scierka zeby sie nie popazyc :P, dodaj troche masla, troche mleka i utucz na mase. Kup sobie jakas surowke, sa w warzywniaku i smacznego. Tata kucharz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdesperowanyyyy
Zrobiłem tak: rozmroziłem mieso do końca w mikrofalówce :D takie w środku jeszcze troche zamrożone ale ok. Pokroiłem na grube plastry ze 3cm, ale rozbilem to troche tak jak kazałyście. Dałem na rozgrzany olej, ale zapomnialem doprawic więc doprawiłem na patelni z tej strony u góry, a potem jak odwróziłem to z drugiej dopiero :/ Posypałem solą, pieprzem i wegetą, nie znam sie na tych innych doprawach, To pusciło chyba wode, bo na tej patelni jest i olej i taka chyba woda, ale ładnie sie to robi. Pokroiłem cebule i czosnek, bo juz mi sie pomieszało to co pisałyście i zasypałem to, teraz jak obróziłem, bo obracam te kotlety to ta cebula jest na dole, fajnie pachnie, dobrze ze Oskar śpi :D ziemniaki juz dawno mam obrane w całości je zalałem wodą i dodałem sól. Zaraz dam to mięso do gara, ale boje sie tego sosu z mąką. jak jak tąmąke rozrobie to pewnie jakieś kluchy wyjdą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdesperowanyyyy
Surówki juz nie zrobie, bo to za dużo roboty byłoby. napisałem więc żonie sms-a, kochanie kup surówkę do obiadu, który robi Ci Twój mąż:D:D:D odpisała -> :) teraz ide to do gara przełożyć i wodą zalać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jhgrde
tylko zwykła make,nie ziemniaczaną!!!!!!!!!!!!!!!!!! dokładnie rozmieszaj w szklance i wlewaj pomalutku mieszajśąc.Potem mieszaj az si ę zagotuje ps nie przesadx z solą.vegeta to tez sól

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdesperowanyyyy
Jeszcze jedno pytanie. Przełożyłem mięso do garnka i zalałem wodą tak aby było przykryte i teraz to się w tym gotuje :/ chyba nie o to chodziło? Nie wygląda to też jak sos tylko jak ciemniejsza woda z cebulą, olejem i czosnkiem :/ No i ta woda troche pewnie wyparuje to mam ją cały czas dolewać czy nie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdesperowanyyyy
i co to jest lisc laurowy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kakajajaa
to taki ususzony listek. Dolewaj wody bo ci sos nie wyjszie. Ina pol szklanki wody łyżka mąki, rozmieszaj zeby nie było grudek i wlej powoli do sosu. I POSPRZĄTAJ W KUCHNI PO SOBIE ŻEBY NIE BYŁO ŚLADU ŻE GOTOWAŁEŚ!!!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ojjjjjj
jak mieso jest przykryte to nie dolewaj wiecej ...to ma sie dusic a nie gotowac ;) wrzuc ten lisc dodoaj maggi pieprzu w ziarenka i ziela angielskiego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ojjjjjj
a swoja droga niezle zaszles zonce za skore ;)))) ze cie tak urzadzila , ale na zle to ci nie wyjdzie ;)))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdesperowanyyyy
ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamamjuju
sos się robi z dodatkiem mąki i śmietany 18% !! nie samej mąki bo spieprzysz cały sos

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aka ona 23
ale fajnie też tak urządze mojego! :D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aka ona 23
męża oczywiście :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niedługo poród
i napisz nam potem, jak smakowało!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ojjjjjj
u mnie poczatki byly podobne ;) jak kiedy mojemu kazalam zrobic mizerie do obiadu to zamiast ogorka z dodatkiem cebuli jadlismy cebule z dodatkiem ogorka ;) ;) ale nastepnym razem bylo juz lepiej ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdesperowanyyyy
Jak to śmietana a nie sama mąka ? napiszcie dokładnie ile czego, bo zaraz to będe własnie robił. Mięso juz prawie mięciutkie i czy mam wyjąć te mięso z tego wywaru i wtedy zaciągnąć sos? i potem wsadzić w ten sos mięso? Tak byloby mi latwiej wymieszac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ojjjjjj
tak tez mozesz zrobic....nie wiem ile masz tej wody ale powiedzmy maki dwie czubate lyzki duze do tego zimna woda tak by dalo sie wymieszac i do tego smietane ot tak przechyl na oko ;) mniej niz wody ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ojjjjjj
nie muisz wlewac wszytkiego na raz wlewaj caly czas mieszajac do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdesperowanyyyy
Kur## jestem genialny :D zajebi### to wyszło :) sos taki średnio jasny, bardzo dobry. czuć cebulą mięsem, czosnkiem. Świetne!!!!!!!!! w smaku. mięso dałem na talerz i dopiero zaciągałem ten sos smietaną i mąką z wodą, ale nie dodałem całej tej śmiatenowo mącznej mikstury bo byłoby za gęsto. Ziemniaki dochodzą a żona już idzie :D mam nadzieje ze niesie surówke, bo jakbym mial jeszcze cos robic to bym sie wykończył :/ trudna to robota i styrasznie długo to trwa :/ posprzatalem tez kuchnie i pomylem ten stos garów, ale jakby któraś nie napisała to do głowy by mi nie przyszło aby to zrobić ;d dziekuje dziewczyny i przyznać sie musze do błędu, bo zawsze śmialem się z żony, że tu do was pisze jak ma problem, a wy nawet przydatne jesteście ;p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ojjjjjj
no to od dzisiaj ty w domu gotujesz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×