Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szaa

Niesłyszący

Polecane posty

Gość szaa

Poznałam miłego, cudnie się uśmiechającego i cudnie patrzącego w oczy chłopca. Nie słyszy...No cóż- szczególnie by mi to nie przeszkadzało, bo w końcu od czego jest kartka i długopis albo emaile, ale... Pisze mało, dziwnie składa zdania- jak cudzoziemiec który dopiero zaczął się uczyć polskiego- bardzo prosto i podstawowo. Nie mam pojęcia czy kiedy piszę coś barwnie i bogato...czy mnie rozumie. Czy w języku migowym jest taki zasób słów jak w języku mówionym? Czy on się męczy, że nie może "powiedzieć" czegoś bardziej rozbudowanego, głebszego, bo nie potrafi tego przełożyć na litery? Czy po prostu- jest tak prosty. A nie wygląda na takiego....

Gość szaa
może ktoś jest niesłyszący albo znak kogoś takiego...

Gość szaa
no i zaraz temat ucieknie z pierwszej strony i juz nikt go nie zauważy....

Gość Heeidiii
Osoby niesłyszące w większości przypadków piszą prosto, nie odmieniają słów, piszą głównie w stylu "Kali jeść, Kali pić"... Mają mniejszy zasób słów, a co za tym idzie, sporo z nich mogą nie rozumieć... Ale nie zniechęcaj się, jak jakiegoś słowa nie będzie rozumiał, to zawsze może kogoś zapytać żeby mu wytłumaczył w prostszy sposób :)

Gość aaagnie
Osoby słyszące są osłuchane i dlatego bez problemu buduja złozone zdania i odmieniaja wyrazy. Niesłyszacy wkuwa regułki, ale jak nie ma stycznosci na okragło z odpowiednia mowa i pisownia to tak pisza. Moj brat jest słabosłyszacy i tez pisze prosto. A jak czegos nie rozumie, to po prostu starac sie prosto to wytłumaczyc. Jezyka migowego nie umiem, jedynie alfabet migowy. Mozesz sprobowac sie nauczyc migowego jesli ten chlopak sie nim posluguje :))

Gość szaa
Dzięki za odpowiedzi i to sensowne :-) Na Kafeterii można się spodziewać różnych :-) Nie pisze moża aż tak jak "Kali jeść, Kali pić", ale prawie...Czasem zdarza się, że ja czegoś nie mogę rozszyfrować, szczególnie jak chce mi coś dokładniej wyjaśnić. Nie mam z nim zbyt często kontaktu, patrzy tak wyjątkowo, ale mam wrazenie, że się mnie boi. A jak czegoś nie można mieć to wiadomo jak to działa...(z mojej strony). O co chodzi z językiem migowym a alfabetem? Rozumiem różnicę między tymi słowami, ale tak dokładniej... Mogłabym się nauczyć, gdybym wiedziała że warto...

Też znam osobę niesłyszącą, ale jaki piękny pamiętnik ona pisze! Ma bardzo bogaty zasób słów i umie na papierze wyrazić swoje uczucia :O A ten chłopak... Może to smutne, ale mam wrażenie, że ona jest nieoczytany i będziesz miała problemy z porozumieniem się z nim :O Bo głuchota to żadna wymówka :O :O Raczej jest "tak prosty" :O Gdyby mógł mówić, brzmiałoby to tak: siemka, spoko, k...a :O :O Pełno takich mężczyn dzisiaj mamy :O

Gość Heeidiii
Alfabetu migowego głównie używa się do przeliterowania imion, nazwisk, miejscowości itp

Gość Heeidiii
Powiem Ci że język migowy wcale nie jest taki trudny do opanowania, dużo wyrazów można się nauczyć idąc na logikę :) rodzice mojego chłopaka są niesłyszący, ale z czasem dogaduje się z nimi coraz lepiej, bo na początku to było nie za ciekawie :P ewentualnie jak czegoś nie rozumiem to napiszą mi na kartce :)

Gość szaa
Niewiele o nim wiem...ale wiem, że nie lubi czytać książek. Ja uwielbiam, a gdybym była niesłysząca myślę, że czytałabym jeszcze więcej. Nie chcę myśleć o nim, że jest prosty. Może jest tak, że takim osobom wszystko przychodzi trudniej, i jeżeli nie znajdą się w odpowiednim miejscu, nie trafią na odpowiednich ludzi, nauczycieli...itd to efekt jest taki jaki jest. A może w nim sidzieć coś wyjątkowego....no bo tak patrzy, takimi oczami :-)

Gość szaa
Dzięki Heeidiii. Już wszystko jasne. W internecie są strony uczące j. migowego. Może zajrzę. Kiedy przyglądam się osobom migającym (bo chyba tak to się mówi), widzę, że "mówią" szybko i dużo. Może "ten mój chłopak" po prostu nie potrafi wyrazić tego co chciałby na papierze. Ale z drugiej strony jak zacznę się uczyć to moje "miganie" będzie na poziomie tego co on pisze :-) No i mamy wielki problem komunikacyjny :-)

Gość szaa
A jeszcze... Czytanie z ust? Czy wielu niesłyszących to potrafi?

Gość Heeidiii
tak, niesłyszący czytają z ruchu ust :) Ale czy wszyscy, tego nie wiem :P

Gość szaa
"Mój chłopak" nie :-(

Gość Heeidiii
Jak będziesz mówiła wolno i i dokładnie ruszała ustami, to myślę że powinien się domyśleć co mówisz :) wiadome jest żebyś nie używała jakichś wyszukanych słów. Jeżeli Ci naprawdę zależy na tym chłopaku, to kup książkę z językiem migowym, ewentualnie na necie poszukaj :) z czasem zobaczysz że to wcale nie jest takie trudne na jakie wygląda :)

Gość szaa
No właśnie trudno powiedzieć, czy zależy. Jestem jego ciekawa i coś mnie ściska w dołku, kiedy na mnie "tak" patrzy...

Gość taka sobie ja ...
służebnica gadasz głupoty. ludzie głusi od urodzenia używają prostych slow. ich zdania wyglądają mniej więcej "ja sklep idę".jest to spowodowane tym ze w jezyku migowym nie ma odmian. inna sprawa jest z głuchymi którzy stracili słuch przez np. chrobe. oni maja trochę bardziej bogaty język i tez potrafią niektóre słowa wymówić. autorko mam kontakt z wieloma głuchoniemymi osobami i wiem ze jeśli będziecie często z sobą rozmawiać będziecie sie świetnie rozumieć. jak napisał ktoś wyżej migowy wcale nie jest taki trudny jesli masz zapal poproś kolegę by cie czegoś nauczył zapewne gdy utrzymacie kontakt za niedługo będziesz uwazala go za całkowicie normalna i pełnosprawną osobę :)

Gość do sluzebnicy jana
ku.rwa ale ty piepszysz!! niesłyszący jak ktoś napisał wcześniej gorzej odmieniają wyrazy i gów.no ma to wspólnego z tym czy ktoś jest oczytany czy nie, ten temat akurat jest mi bliski bo mam kilku znajomych niesłyszących, poza tym zależy jak jest niesłyszący, jeśli jest całkiem głuchy - to wogóle przeważnie nie odmienia wyrazów, używa tylko jednej formy : jeść, pić, pracować itd. naprawdę cholernie trudne jest szersze opanowanie języka jeśli od dziecka nie słyszy się nic a nic

Gość szaa
Do: Taka Sobie Ja: Jestem daleka od tego, żeby uważać go za nienormalnego lub nawet niepełnosprawnego. To, że nie słyszy to właściwie taki szczegół, no bo można sie porozumiewać w inny sposób. Problemem jest ta jakość naszych rozmów, ja byłem, ja zrobiłem, pogoda ładna, pogoda brzydka, ładna jesteś... W innym wypadku kiedy wyczuwam, że ktoś jest -że to tak określę -prosty to mnie to odrzuca. Tu jest inaczej...

Ja miałam na myśli to, że głuchoniemi w JĘZYKU PISANYM mogą mieć bardzo zasób słów i umieją także odmieniać, a wiedza ta bierze się głównie z obcowania z literaturą piekną i zwykłej nauki :O :O Nie twierdziałam, że niesłyszący umie wymawiać wiele słów :O Te chłopak wydaje mi się ograniczony w dość mocnym stopniu... :O I jeśli do tej pory nie rozsmakował się w czytaniu raczej go tego nie nauczysz, jest za późno :O Gdy moja znajoma głuchoniema osoba (głuchoniema od urodzenia) pisze, nikt nie domyśla się potem, że pisała to osoba niepełnosprawna :O :O A ten twój fagas nie należy do osób inteligentnych :O Hm, i nawet czytać z ruchu warg nie umie? To co on umie? Wybacz, ale wydaje mi się to podejrzane :O :O

08.06.2010] 14:58 [zgłoś do usunięcia] do sluzebnicy jana ku.rwa ale ty piepszysz!! niesłyszący jak ktoś napisał wcześniej gorzej odmieniają wyrazy i gów.no ma to wspólnego z tym czy ktoś jest oczytany czy nie ------ Moja droga, ty sama masz kłopoty z odmawianiem wyrazów, więc trudno wymagać, by twoi znajomi władali świetną polszczyzną :O :O

Gość szaa
"Albo coś z tym zrób, albo przestań jęczeć"...:-) Chyba zacznę się uczyć nowego języka :-)

Ja rozumiem problem autorki w ten sposób: chciałaby, by "rozmowy" z chłopakiem były głębsze, a on prawi same komunały :O I nie problem w odmianie, lecz z komunałach :O A pisałaś z nim przez gg? Spróbuj i zobacz, czy wtedy się rozkręci :O :O No bo ile można pisać o pogodzie? :O To nudne :O

Gość taka sobie ja ...
no niestety jakości rozmów raczej nie zmienisz na takim "normalny" jak miedzy dwoma słyszącymi osobami bo niestety ale nie sprawisz ze zacznie słyszeć. jeśli naprawdę ci zależy to musisz sie ty poświecić i zrozumieć życie głuchego. bo ty migowego nauczysz się łatwo on słyszeć nie nauczy sie nigdy on zapewne tez używa jak najprostszych slow byś ty mogla go łatwo zrozumieć. gdybyś znała migowy zapewne tez dialogi miedzy wami były by inne. na pewno zauważyłaś nie raz jeśli on byl czymś bardzo podekscytowany i chciał ci to szybko opowiedzieć ze sie zacina nie umiał dobrać odpowiednich slow ( w moim przypadku wścieka sie jak nie wie jak wytłumaczyć) a robi to po to bys dobrze go zrozumiała

Gość szaa
Jania... " Ten Twój Fagas" a właściwie "Ten twój fagas".....jakoś tak niesmacznie...i "ograniczony w dość mocnym stopniu"...nieprzyjemne.

Gość szaa
Czasem rzeczywiście się denerwuje, kiedy próbuje cos szybko napisać. Duzo mi pomogły powyższe odpowiedzi. Dzięki.

Gość szaa
Może ktoś jeszcze?

Gość szaa
I jeszcze raz ponawiam. Może ktos ma taka osobę w rodzinie albo ma za chłopaka, męża. Może dowiem się coś jeszcze...

Gość kicia111
Mam sąsiada głuchego, nie ma kontaktu z nikim , sąsiadami kolegami. szkda mi go ale jest dziwny