Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zero-procent-tluszczu

nowy blog z dietetycznymi przepisami

Polecane posty

Cześć dziewczyny, parę miesięcy temu zmieniłam całkowicie moją dietę i schudłam już kilka kilo jedząc po prostu zdrowe i niskokaloryczne posiłki. Od jakiegoś czasu czułam potrzebę przygotowywania posiłków, które będą dietetyczne, ale nie nudne i tak zaczęły powstawać różne przepisy, którymi postanowiłam się podzielić z innymi, pragnącymi schudnąć, dziewczynami. Na moim blogu jest dopiero pierwszy wpis. Chciałabym, abyście zaglądnęły tam, wyraziły swoją opinię i powiedziały, czy powinnam dalej zamieszczać przepisy. Moi znajomi już z nich korzystają i są zadowoleni oto adres: http://zero-procent-tluszczu.blogspot.com/

Pomysl fajny, tylko moze jednak najpierw zacznij zamieszczac te przepisy, a pozniej pytaj o opinie? ;) Bo co mozna powiedziec na podstawie jednego wpisu?

Gość kluska90
bardzo dobry pomysł. czekam na kolejne przepisy:D moglabys tez podawac ile kcal ma jedna porcja Twojego dania.

Chciałam najpierw dowiedzieć się, czy koncepcja bloga jest trafna :). Przepisy będę zamieszczać co jakiś czas, niedługo załączę następny, więc proszę, zaglądajcie tam :)

W sumie taka podstawowa uwaga... Skladniki podawalbym wagowo, dopiero pozniej dopisywal kalorie, bo zapis typu "piers z kurczaka - 197 kcal" jest bardzo mylacy... 197 kcal to bedzie niecale 200g piersi, a co jak ktos wrzuci 300 albo 400g?

poprawione! chciałabym, żeby ktoś wypróbował przepisy i wyraził swojego zdanie nie tylko co do zamysłu przepisu, ale też do smaku dania :) moim zdaniem, jak na posiłki bez tłuszczu, który nadaje najwięcej smaku, są bardzo dobre.

Gość hejaka
cos mi nie pasuje w tej zupie brokulowej a chcialam ugotowac- nigdy nie dodaje zoltek do zupy - powiedz - gdyby tak sam jogurt dodac przyprawiony bez zoltek? zsiadzie sie czy cos? czy po prostu bedzie rzadsza I jeszcze jedno - jaka kostka rosolowa ma 7 kalorii? toz to na dobra sprawe kostka tluszczu z przyprawami. Napisz prosze jakich kostek lub wywarow w proszku uzywasz z gory dzieki

uważam, że to dobry sposób podając takie przepisy:) ja tez mam kilka swoich sprawdzonych

hejaka - żółtka są po to, żeby nadać jakiejś sytości i smaku do tej zupy. sam jogurt nie powinień się zsiąść, zwłaszcza, jeśli będziesz go najpierw po trochu mieszała z zupą w chochli, a potem dopiero dodawała do reszty zupy. Jeśli chodzi o kostkę rosołową, to ciężko znaleźć konkretną informację w internecie. Ja używam winiary i tam jest podana wartość 7 kcal na 100 ml produktu po przyrządzeniu, ale nie podano, w jakim to jest odniesieniu. W każdym razie tabela przedstawia się tak: białko - 0,1g' węglowodany-04,g, tłuszcz-0,5 g. Czyli tłuszczu mało. Nie zawsze da się zrobić wszystko totalnie beztłuszczowo, to nawet niezdrowe, bo niektóre witaminy przyjmą się tylko z tłuszczem. Poza tym nie jestem specjalistą w przeliczaniu kalorii. Robię to na takiej podstawie, jak większość dziewczyn. Biorę wartości podane na opakowaniu lub w internecie i próbuje oszacowac. 20 kcal błędu w jedną czy w drugą stronę nikogo nie skrzywdzi ;)

zauważyłam właśnie w kuchni, że mam tez rosół z kury instant od winiary. Tam tłuszczu jest 0,1 g. Jedna łyżeczka (5g) w 100 ml to 5 kcal. Porcję przyrządza się dając 1 łyżeczkę na 250 ml wody. To może być zamiennik kostki rosołowej. Poza tym PROSZĘ O ZADAWANIE PYTAŃ W KOMENTARZACH NA BLOGU :) Tak, aby każdy kto tam trafi, a nie czyta kafeterii, również poznał wasze wątpliwości i przeczytał moje odpowiedzi :). http://zero-procent-tluszczu.blogspot.com/ blog z dietetycznymi przepisami