Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mammmmmaaaaaaaaa

Wprowadzam dziecku szybko nowe pokarmy.Teściowa chwali,mama krytykuje.

Polecane posty

Gość mammmmmaaaaaaaaa

Nie za bardzo stosuję się do piramidy żywienia jaką polecają pediatrzy czy położne.Jak córka miała 2,5 miesiąca wprowadziłam kaszkę Bobovita,jak skończyła 3 miesiące to zupkę marchewkową.I tak co mnw.tydzień nowy pokarm.Obecnie ma 5,5 miesiąca i jada oprócz tego co wymieniłam wcześniej : kaszę manną gotowaną na krowim mleku,biszkopty,danonki.Reszta to już jest dostosowana odpowiednio do wieku,np. ziemniaki,dynia itp. Wiele moich koleżanek też tak wprowadza wszystko szybciej.Synek jednej z nich ma 7 miesięcy i je prawie wszystko.A moja mama dziś zrobiłą mi awanturę o te danonki i kaszę manną. A jak wy karmicie dzieci? Stosyjecie się do sztywnych zasad,czy uważacie,że to przesada?

Gość a;ala
módl sie zebys grubasa nie wychodowała , dzieci moich kolezankach jedzacych danonki mają nadwage :-(

Gość mammmmmaaaaaaaaa
Ona je to wszystko w umiarkowanych ilościach,danonki raz na 2,3 dni. W dzień je dośc sporo,ale śpi całą noc i w dzień nadrabia.

"A jak wy karmicie dzieci? Stosyjecie się do sztywnych zasad,czy uważacie,że to przesada?" - a jakei ma to dla Ciebie znaczenie skoro Ty i tak robisz po swojemu? :)

Gość w tej kwestii nie ma czym sie
informacje o tym, co kiedy podawać dziecku nie są wyssane z palca... dziecko nie trawi wszystkich pokarmów, w związku z tym może mieć kłopoty z wzdęciami, zaparciami.... Nadmiar treściowego jedzenia moze doprowadzać do otyłości. to o czym piszesz raczej nie jest powodem do dumy......

Mojej córce dawałam jednego danonka dziennie jak miał 4 m-ce teraz ma 4 lata i grubasem ne jest waży 18 kg i ma 110 cm wzrostu.Nie odważyłabym sie podać dziecku mleko krowie bo po prostu nie jest dostosowane do jego potrzeb.Można wprowadzać troszkę wcześniej niektóre pokarmy ale bez przesady i nie wszystko naraz.Podstawą zywienia dziecka do roku jest jednak mleko modyfikowane.

Moja córka wszystko już je,danonków jej nie daję.Słodyczy też nie.Jak miała 8 miesięcy to jadła już normalny obiad ,tyle że np. takie zgniecione ziemniaki ,udko z kurczaka podrobione na kawałki,bo jeszcze nie miała wszystkich zębów.Teraz ma 2 latka i je wszystko ,moja mama wciska jej czasem słodycze ,ale tylko wtedy gdy ja nie widzę :D

Gość akrylik
mojej siostry 9-m-czny synek jak widział rosól to po prostu wariował z ochoty na niego i co miała mu nie dać? no chyba ze mozna w tym wieku?

piramida zywieniowa nie zostala wymyslona zeby utrudniac zycie mamom,ale dlatego ze dzieci w pewnym wieku nie toleruja niektorych pokarmow.jezeli zalezy ci na dziecku -alergiku - to śmiało,podawaj dalej to co wypisalas,a juz danonki sa "najlepsze" :/ produkty zawierajace mleko krowie sa najczestrzymi alergenami.

Gość a moja teściowa na przykład
wszystkim dzieciom wprowadziła krowie mleko jak skończyły 3 miesiące,jadły kaszę manną nawet kilka razy dziennie i co ? wszyscy dorośli,żadne nie choruje,nikt nie ma nadwagi ani alergii.a te co tak pzrestrzegają wszystkiego i dają długo mleko modyfikowane to się ciągle słyszy że albo alergia albo skaza białkowa

Gość głupoty gadacie normalnie
te moje znajome co dawaly szybko krowie mają zdrowe dzieci.a myślicie że te dzieci z biednych rodzin piją bebiko??? a dużo moich koleżanek ma dzieci z alergiami a dzieci te byly na bebilonach czy innych nanach

Gość akrylik
w mojej rodzinie wszyscy jesteśmy na mleku krowim, ale od krowy nie ze sklepu, bo tak naprawdę większość społeczeństwa tak była wychowana i nikt nie ma alergii, więc reguły pod tym wzgldem nie ma...

to sa naukowo potwierdzone fakty a nie glupoty.nie jest powiedziane oczywiscie ze 100% dzieci ktorym poda sie danonki wczesniej beda mialy skaze bialkowa.ale ktos madrzejszy od was to badal i doszedl do pewnych wnioskow,stad piramidy.

Gość akrylik
wcale nie chodzi o to, ze mleko krowie uczula, ale o to, ze skład ma niedostosowany do potrzeb ludzkiego noworodka, dla tego mleko to modyfikuje sie dodając pewne substancje, np. witamimy, ale one tak naprawde są słabo przyswajalne...

Gość dużo zalezy od dziecka
mój starszy okazał się alergikiem i do 3 roku zycia ciągle były cyrki - tego nie tamtego nie- bo wysypki i bóle brzucha.... młodszy od razu chciał jesc wszystki i kompletnie cic mu nie szkodzi! więc dlaczego mam mu nie dać.... np. w wieku 6 miesięcy wcinał kluski śląskie z sosem aż mu się uszy trzęsły :D.... po prostu obserwuję dziecko - daje mu najpierw troszke czego jak dobrze reaguje to czemu nie? słodyczy sama nie lubie więc i dzieciom nie daję specjalnie - ale też nie zabraniam - starszy czasem potrafi zjeść całą czekoladę jak dostanie a i tak jest chudy jak szczapa :P moim zdaniem te wszystkie piramidy powinny być traktowane jak WSKAZÓWKA a nie bezwzględny NAKAZ - bo przecież każdy jest inny i czego innego potrzebuje!

Gość akrylik
przepraszam dlatego oczywiście piszemy razem :))

Przeciez to nie nakazy a raczej kierunkowskazy :D:D:D kurcze, ja podawałam corce szpinak w 5 miesiću a jest od 9. Skończyła 5 miesicy i jadła banany, a podobno tez sa później.Mleka krowiego nie zamierzam podawać, jego skład jest odpowiedni dla cieląt a nie niemowląt. Twarożek, serek odpowiednio przygotowany owszem, czemu nie, ale nie krowie mleko. Poza tym każdy robi wg własnego uznania. ;)

akrylik - alergenem sa białka mleka krowiego: Każde białko mleka krowiego może wywołać objawy alergii. W mleku krowim znajduje się ponad 20 różnych rodzajów białek. Największe znaczenie dla alergików maja 4 spośród nich : - -laktoglobulina - najsilniejszy alergen - albumina surowicy bydlęcej jako jedyna nie wywołuje objawów po przegotowaniu mleka - -laktoglobulina - kazeina

Gość akrylik
ja widze, ze układ słoneczny generalizuje troche. skaza białkowa to nie jest coś co moźna wywołać, to alergia genetycznie uwaqrunkowana u 3-5% dzieci ponizej 3-5 lat, bo potem większość z nich wyrasta z niej...