Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gerda222

Moje dziecko jest ZA MAŁE względem OM. Czy jest szansa, że USG się myli???

Polecane posty

Gość gerda222

Wymiary z usg wskazują, że dziecko jest za małe względem OM. wymiary dziecka są następujące: BPD - 5.19 21w5d HC -17.89 20w2d HC - 18.16 20w4d FL - 3.29 20w2d AC - 12.00 17w5d waga oszacowana na 276g badanie robione w 23w1d może ktoś był w podobnej sytuacji? czy jest nadzieja, że usg pomyliło się??? Czy to już oznacza tylko jedno? :(

Gość maxicosi babyy
gerda skonsultuj sie z innym ginem i szukaj osrodka z dobrym sprzetem USG

Gość halina ze szczecina
a co na to Twój lekarz powiedział?? a tętno badał??

Gość gerda222
lekarz podejrzewa hipotrofię:( tętno jest ok i wszystkie organy wewnętrzne są prawidłowe (prawidłowo zbudowane i umiejscowione) nic nie odbiega od normy poza właśnie wielkością dziecka:(

Gość do góry .......hej
wiesz owulka mogła ci się przesunąć i stąd ta rozbieżność , poza tym nie wszystkie dzieci są jednakowe jedne są mniejsze inne większe nie martw się na zapas , wszystko się ułoży ,ale warto skonsultować się z innym ginem

Gość usg polowkowe sie nie
myli bo to jest precyzyjne badanie

Gość gerda222
niestety, ale owulacja na pewno była wtedy kiedy być powinna więc nie ma mowy o pomyłce w obliczeniu terminu z OM dlatego ten jest na 100% faktycznym terminem nie wiem już czego się chwycić?:(

Gość maxicosi babyy
gerda i gin i USG moze sie mylic... hipotrofia to powazna sprawa..szukaj osrodka z dobra aparatura USG skad jestes, moze ci pomoge?

Gość gerda222
Wrocław

Gość gerda222
maxicosi, czy w przypadku Twojego dziecka też było podejrzenie hipotrofii?

Gość usg polowkowe sie nie
poprostu trzeba czekać i pogodzić sioe z ta mysla

Gość maxicosi babyy
z czym pogodzic????? trzeba dzialac a nie siedziec i plakac gerda pytalas na tamtym drugim topiku odpowiem tu-moje dziecko mialao podobnie mniejsze wymiary w stosunku do prawidlowych wymiarow jakie powinny wynikac dla plodu w danym tygodniu ( wg OM ) brzuszek byl mniejszy o jakies 4 tygodnie pozostale o jakies 2 dziecko zdrowe, tylko podczas porodu okazalo sie wlasnie ze ta pepowina oplata brzuszek i stad takie male obwody...

gerda może lekarz źle złapał wymiar małej. Czasami jest że lekarz źle złapie, albo przy zatrzymywaniu obrazu dziecko się poruszy i jest obraz zniekształcony. Jeżeli masz taką możliwość to powtórz za tydzień, dwa jeszcze raz USG i będziesz miała pewność

Gość kły
moja tez byla za mala..i za mala wage miala..przy porodzie okazalo sie ze dwa razy owinieta pepowina byla a usg co miesiac tego nie wykazalo..wiec mysl pozytywnie:)

Gość matyldkaaas
OM to jest pomiar według miesiaczki??? , owulki ???

Gość gerda222
dziecko w ogóle dziwnie leży, bo ma jakby nóżki założone na główkę i ciężko było je pomierzyć łudzę się, że być może to przez to ułożenie i pomiary nie są do końca dokładne dziękuję za podtrzymanie na duchu:) na pewno będę miała kolejne badanie, ale dopiero za tydzień, a do tego czasu chyba oszaleję z nerwów:( maxicossi, a czy w Twoim przypadku wynikało to z pomyłki usg czy też owulacja mogła Ci się przesunąć? w ogóle z jakimi wymiarami urodziło się Twoje dziecko?

Gość gerda222
OM to długość ciąży od ostatniej miesiączki kły, dziękuję za wypowiedź, bo to daje nadzieję:) z jaką wagą i wzrostem urodziło się Twoje dzieciątko? pamiętasz może jaką wagę miała Twoja córeczka na tym etapie co moja?

Gość maxicosi babyy
brzuszek to byla sprawa tej pepowiny pozostale wymiary-byly caly czas mniejsze o 2 tygodnie ale jak powiedzial mi lekarz to jest zakres bledu USG mala urodzila sie dluga na 58 i wazyla3200 wszsytko ma na swoimmiejscu i w odpowiedniej dlugosci:D:D:D

Gość gerda222
to rzeczywiście spora dziewuszka:) a jak szacowało usg? z jaka wagą miała się urodzić? poza tym naprawdę długa jak na dziewczynkę:) i czy była możliwość ,ze owulacja przesunęła Ci się? u mnie taka opcja nie wchodzi w grę niestety:(

gerda każdy maluszek rośnie w swoim tempie, także może być że teraz Twoja mała jest drobniutka, a jak się urodzi to będzie kawał małej kobitki ;) Moja wg USG była mniej więcej w normie, a jak się urodziła to miała 50 cm i 2840 g także wszystko może się jeszcze wyrównać. Jeżeli Ci się tylko uda poczekaj spokojnie na kolejne USG i staraj się na wyrost nie martwić, bo a nóż na kolejnym nie będzie miała nóżek założonych na głowę i wszystkie wymiary będą odpowiadać wiekowi ciąży

Gość matyldkaaas
w google jest duzo informacji , trzeba lezeć na lewym boku , duzo wypoczywać , odstawić uzywki w szczególnosci papierosy, pic duzo soków , jesc cytrusy z dużą iloscią witaminy C, mniej czerwonego mięsa Przyczyną moze być łozysko np odklejenie, choroby np rózyczka , toxo Jakaś babcia pytała o wnuczke i lekarz odpowiedział ,ze jesli z narzadami w porządku , to zeby nie martwiła się na zapas Poszukaj info w necie

Gość gerda222
Marzka, dziękuję za dobre słowo:) Teraz właśnie tego mi trzeba. Niestety nie jestem w stanie normalnie myśleć, cały czas ryczę i odchodzę od zmysłów:( Nie wiem jak to wytrzymam nerwowo...:O Wszystkiego najlepszego dla Ciebie, Maxa i Julki oraz malca w brzuszku:) ZDROWIA:)

Gość ninani
Gerdo trzymaj reke na pulsie - moze to po prostu zly pomiar - tak czesto sie zdarza. Jestem mama hipotroficzki i rozumiem Twój strach ale skoro nie wiesz na pewno to staraj sie nie denerwowac i po prostu duzo lezec. Trzymam kciuki za Was i za dobry wynik:)

Gość gerda222
matyldo, cały net już przewertowałam ja to z tych idiotek, które nawet cukierka z alkoholem w ciąży nie ruszą ani włosów nie ufarbują, a co dopiero mówić o używkach:O zaczynam sądzić, że zdrowie dziecka, to po prostu loteria...:O te co palą, piją i olewawczo podchodzą do ciąży mają zdrowe dzieci...

Gość gerda222
wszystkie przepływy i łożysko jest jak najbardziej w porządku

Gość gerda222
ninani, dziękuję za podtrzymanie na duchu:) napisz jeśli możesz kiedy dowiedziałaś się o hipotrofii, w którym tygodniu ciąży urodziłaś i z jaką wagą? co było powodem hipotrofii u Twojej córeczki?

Gość ninani
Gerda bardzo mozliwe ze to zly pomiar ale umow sie moze z dr Kłóskiem albo Fuchsem maja pryw gabinet na Armii Krajowej i Św Mikołaja (są z Dyrekcyjnej) Ja urodziłam córeczkę w 35 tc ważyła 1500 hipotrofia asymetryczna wykryta w 30 tc ostatni miesiac lezenie w szpitalu. Teraz moja dziewczynka bryka jak rowiesnicy:) jest troszke drobniesza;) ale cudowna

Gość ninani
aha przyczyna - wysokie cisnienie ( czego w zyciu wczesnej nie mialam)

Gość Amaretta 34
"maxicosi babyy skad jestes, moze ci pomoge?" rozbawialas mnie, a jak chcesz jej pomoc lekarzem jestes? wątpię :D po stylach wypowiedzi wątpie czy 5 klase podsawówki skończyłaś wiec w czym ty chcesz pomóc :D

Gość tez masz się czego czepiać
Amaretta 34 :-0 liczą sie chęci , moze chciała polecić dobrego lekarza itp :-0 Tez wymysliłaś :-0 A te wasze posty do innych jacy to niedouczeni :-0 Zenada :-0