Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 niebianka

klasa integracyjna

Polecane posty

Go艣膰 a to ciekawe co m贸wisz
a dlaczego te wyniki uczni贸w pe艂nosprawnych udaj膮cych sie do klasy integracyjnej maj膮 by膰 w za艂ozeniu takie wysokie ?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 niebianka
Z za艂o偶enia dlatego, 偶eby wyniki klasy integracyjnej w por贸wnaniu z innymi klasami by艂y wyr贸wnane. Podobno testy mia艂y na celu to, by w klasach znajdowali si臋 i uczniowie b. dobrzy i s艂abi czyli maj膮 na celu unikni臋cie sytuacji, 偶eby w jednej klasie znalaz艂y si臋 osoby b. dobre a w drugiej wr臋cz przeciwnie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rwvtt4t24
powiem ci ze ja chodzilam do zwyklej klasy i mielismy jednego chlopaka z jakas choroba psychiczna - byl tak nie do zniesienia, ze dokuczalismy mu a on nam... jest roznica miedzy mowieniem ze trzeba rozumiem chorych a tym ze sie z nimi przebywa 8 godzin dziennie...dla nas to byla meczarnia. JAsne ze zalezy to od tego jakie beda to dzieci i ze lepiej zeby twoje dziecko nauczylo sie tolerancji,ale to wszytsko jest zale偶ne - zale偶y od innych dzieci, nauczycieli i twojego dziecka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Galleryja
To wszystko oczywi艣cie zalezy od wielu rzeczy. Od doswiadczenia nauczycieli, od tego, czy decyzje sie podejmuje w spos贸b przemyslany, czy na lapu capu, zale偶y od sposobu rekrutacji. Nie znam sie na autyzmie - mo偶liwe, ze s膮 r贸zne stopnie tej choroby. By膰 moze dziecko z lekkim autyzmem jest po prostu troch臋 "inne" i niewiele odstaje od grupy. Ale kiedy ucze艅 autystyczny gryzie i kopie nauczyciela, a nauczycielk臋 艂apie za cycki i ci膮gnie, jak wpada w jaki艣 sza艂 i rzuca cyrklami, to ju偶 nie jest to zbyt weso艂e. A takie sytuacje sie w tej szkole zdarza艂y i to wcale nie tak rzadko. Mo偶liwe, 偶e to nie przez chorob臋 sam膮 w sobie, ale przez wychowanie, bo np. mamusia zawsze uwa偶a艂a, 偶e jej biedny autystyk musi byc traktowany ulgowo i mu pozwala艂a na wszystk - nie wiem tego. Wiem tylko tyle, 偶e nie fundowa艂abym swojemu dziecku takiej przyjemnosci i wola艂abym dmucha膰 na zimne. Je艣li chodzi o dzieci z niedos艂uchem, to nie widz臋 偶adnego problemu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niebianka
Spos贸b rekrutacji jest mi znany, chyba nawet rozs膮dny, odno艣nie pozosta艂ych rzeczy - tzn. do艣wiadczenia nauczycieli etc. trudno mi powiedzie膰. Podobno szko艂a z do艣wiadczeniem w kwestii rekrutacji, ale jak to m贸wi膮 "ka偶da sroka sw贸j ogon chwali" Bardzo chcia艂abym jeszcze, 偶eby moze jaka艣 pani nauczycielka/pedagog nauczania pocz膮tkowego te偶 si臋 wypowidzia艂a dlatego podbijam temacik

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
galleryja jak nie masz pojecia o autyzmie to sie nie wypowiadaj. Do szkoly przyjmowane sa dzieci z cechami autyzmu a to nie to samo co pelny autyzm. W mojej klasie jest chlopiec wlasnie z cechami autyzmu. Nie jest agresywny, nie przeszkadza. Wrecz przeciwnie, bardzo dobrze sie uczy. Jest bardzo spokojnym dzieckiem. Duzo problem mam z dziecmi tzw zdrowymi. Mam 5 chlopcow ktorzy sa bezczeni, agresywni, nie chca sie uczyc a rodzice kompletnie nie widza w tym problemu. Wazne jest jak dyrektor szkoly dobiera dzieci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Galleryja
Jak nie znasz sytuacji, to sie nie wypowiadaj. Bo ja nie opowiadam jakichs wyssanych z dupy farmazon贸w, tylko faktyczne sytuacje. Autystyk - nie 偶adnez z cechami, tylko autystyk - kopa艂 i gryz艂 nauczyciela, szarpal nauczycielke za cycki i rzucal cyrklem. Wystarczy? Do TEJ szko艂y przyjeto takiego osobnika. Wi臋c nie wiem, czy w innych szko艂ach integracyjnych nie jest tak samo. Tak samo ty nie wiesz na bank, 偶e we WSZYSTKICH innych szko艂ach nie przyjmuje sie pe艂nych autystyk贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niebianka
Dzi臋kuj臋 za wszystkie sugestie i prosz臋 o jeszcze wi臋cej FAKT脫W ;o) Pozdrawiam i mi艂ej nocy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 taa niedobra pupa
"Mo偶liwe, 偶e to nie przez chorob臋 sam膮 w sobie, ale przez wychowanie, bo np. mamusia zawsze uwa偶a艂a, 偶e jej biedny autystyk musi byc traktowany ulgowo i mu pozwala艂a na wszystk - nie wiem tego" Czyli uwa偶asz, 偶e cech膮 dzieci autystycznych jest posiadanie z艂ych mam, kt贸re s膮 zbyt pob艂a偶liwe, podczas gdy inne dzieci niepe艂nosprawne posiadaj膮 normalnych rodzic贸w? Galleryja - idiotko -bo to nie tylko absolutny brak wiedzy, ale kretynizm, ile zdrowych dzieci szarpie nauczycieli, nie m贸wi膮c o przemocy w kiblach - np.? Jest to poniek膮d norm膮 w "normalnych" klasach. Piszesz pewnie o zespole Aspergera nie autyzmie - posiada膰 cechy autystyczne to nie to samo co autyzm. No i osoby z Aspergerem cz臋sto chodz膮 do normalnych szk贸艂, ko艅cz膮 studia. A te z autyzmem - nigdy nie ucz膮 si臋 razem ze zdrowymi, a klasy dla nich powinny by膰 ok. 2 - osobowe. Agresja mo偶e wyst臋powa膰 - ale nigdy nie bez powodu - trzeba wiedzie膰 kilka prostych rzeczy o tych osobach - jak post臋powa膰. A co do szk贸艂 integracyjnych - to ja nie widz臋 minus贸w. Ale w naszym spo艂ecze艅stwie uprzedze艅 w stosunku do niepe艂nosprawnych jeszcze niestety masa... Kuzynka wys艂a艂a syn贸w do szko艂y integracyjnej, mieli wsp贸lnie zaj臋cia z religii, plastyki, muzyki z tymi chorymi dzie膰mi, pozosta艂e - osobno - bo tamte mia艂y inny program. Do tego szko艂a mniejsza od innych, wolna od narkotyk贸w, patologii, dzieci by艂y z dobrych na poziomie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niebianka
Dziewczyny prosz臋 przesta艅cie si臋 teraz wyk艂贸ca膰 i sprzecza膰 o "wiedz臋" na temat dzieci autystycznych , bo to nie jest meritum tematu. Prosi艂am o opinie - jak w temacie, wi臋c na takie opinie czekam. Pozdrawiam i wi臋cej 偶yczliwo艣ci wobec siebie ;o)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niezniewolony
proponuj臋 zapisa膰 do klasy nieintegracyjnej

Udost臋pnij ten post

To nic z艂ego:) Moje dziecko chodzi艂o do takiego przedszkola i zakocha艂o si臋 ;) w dziewczynce z zespo艂em Downa :) W takiej klasie jest zawsze dodatkowy nauczyciel , opieka psychologa .Czego tu si臋 ba膰 ? Problem pojawia si臋 tylko wtedy , gdy znajd膮 si臋tam dzieci z ADHD .Mo偶e by膰 problem z agresj膮 i bezpiecze艅stwem .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 postaram si臋 byc kulturalna
ja chodzi艂a do szko艂y integracyjnej 10 lat( od "0") i uwa偶am 偶e w znacznej mierze pomog艂o mi to akceptowa膰 czyj膮艣 niepe艂nosprawno艣膰( czy to umys艂owa czy fizyczn膮) w naturalny spos贸b bez wytykania na ulicy nie by艂o to dla mnie sensacj膮. Nie wiem jak w innych szko艂ach ale u mnie nie by艂o mowy o jakimkolwiek szykanowaniu czy wytykaniu uczni贸w "integracyjnych", byli cz臋艣ci膮 spo艂eczno艣ci i uczniowie ch臋tnie im pomagali- czy to pchali w贸zki, czy nosili plecaki albo t艂umaczyli lekcje. Nauczy艂o to nas czego艣. Bardzo chcia艂a bym w przysz艂o艣ci swoje dziecko pos艂a膰 do takiej szko艂y, niestety moja jet za daleko ale obok domu mam tez szko艂臋 integracyjn膮. Gdy po latach s艂ucham opowie艣ci innych ludzi co si臋 wyrabia艂o u nich w szko艂ach to przyznaje 偶e moja by艂a bardzo spokojn膮 plac贸wk膮. Polecam wszystkim ale podkre艣lam 偶e nie wiem jak funkcjonuj膮 inne tego typu plac贸wki, moja by艂a wspania艂a.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niebianka
Dzi臋kuj臋 dziewczyny, cho膰 przyznam, 偶e nadal nie mam pewno艣ci czy dobrze post膮pi艂am, co prawda c贸rcia chodzi艂a do "0-贸wki" integracyjnej i by艂am bardzo zadowolona, ale szko艂a to ju偶 "wy偶sza szko艂a jazdy" ;o) Pozdrawiam cieplutko

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zebo71
na czym polegaj膮 testy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
O czym wy mowicie !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dziecko nauczy si臋 empatii z pewno艣ci膮 ;) takie klasy sa lepsze ni偶 'normalne'

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A ja waham si臋 czy zapisa膰 moje niepe艂nosprawne dziecko do klasy integracyjnej, w艂a艣nie z powodu tak niewra偶liwych i zacofanych rodzic贸w, kt贸rzy o niepe艂nosprawno艣ci nie maj膮 poj臋cia. B臋d膮 wypytywa膰 potem w domu swoje cudowne i m膮dre dzieci: "No jak tam ten g艂upi Bartek si臋 dzi艣 zachowywa艂? Nic ci nie zrobi艂? Nie zniszczy艂 ci kredek?". A na wywiad贸wkach b臋d膮 mi si臋 przygl膮da膰 z politowaniem i traktowa膰 jak kogo艣 gorszego :-(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Po tym jak w gimnazjum nabawi艂em si臋 fobii spo艂ecznej i nerwicy trafi艂em z orzeczeniem do liceum integracyjnego. Z dzisiejszej perspektywy mog臋 艣mia艂o stwierdzi膰, 偶e 偶a艂uj臋 i偶 nie zdecydowa艂em si臋 na mas贸wk臋. Poziom przynajmniej w moim liceum by艂 nies艂ychanie niski. Zani偶any by艂 przez osoby kt贸re z racji ma艂ej lotno艣ci tudzie偶 lenistwa nie poradzi艂y sobie nawet w technikach. Jak na ironie to osoby z orzeczeniami podnosi艂y 艣redni膮, ale i tak musieli艣my czeka膰 z materia艂em za outsiderami. Drugim absurdem jest w艂a艣nie skierowywanie do takich szk贸艂 os贸b upo艣ledzonych nawet w stopniu lekkim. Po pierwsze z powod贸w tych samych co c****erwsi. Po drugie osoby te musz膮 walczy膰 z przemoc膮 psychiczn膮 ze strony patologicznych jednostek kt贸re w艣r贸d tych 偶e nieuk贸w si臋 zdarzaj膮. 呕a艂uj臋, bo gdy przysz艂o mi si臋 zmierzy膰 ze studiami zauwa偶y艂em jak du偶o straci艂em. Mam tu na my艣li nie tylko materia艂 ale i spocz臋cie na laurach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Poziom klas w tej samej nawet szkole bywa r贸偶ny, z g贸ry chyba ju偶 ustalany przez dyrektora bo zale偶ny od rodzaju orzeczenia. Oczywiste jest to 偶e s膮 schorzenia bezpo艣rednio rzutuj膮ce i te maj膮ce niewielki wp艂yw na nauk臋 ucznia. Sam chodzi艂em do liceum z oddzia艂ami integracyjnymi. Klasy by艂y dwie. W pierwszej by艂o sporo uczni贸w z orzeczeniem. Ze trzy mia艂y upo艣ledzenie umys艂owe, przynajmniej dwie ADHD itp. W mojej klasie by艂o z 5 orzecze艅 i to o chorobach nieutrudniaj膮ce specjalnie uczenia si臋 jak kar艂owato艣膰, epilepsja czy fobie. Oczywi艣cie ca艂a klasa z tymi kilkoma trudniejszymi przypadkami by艂a daleko za nami w programie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Moje dziecko te偶 chodzi艂o do szko艂y integracyjnej. Lepsze warunki , kilkana艣cie os贸b w klasie, lepsza opieka. W jego klasie by艂o super. Problemem jest, gdy znajd膮 si臋 uczniowie, kt贸rzy przeszkadzaj膮 w lekcjach i dokuczaj膮 innym. Ale nie jest to problem tylko dzieci z ADHD, gdy偶 w klasach bez dzieci niepe艂nosprawnych te偶 mo偶e by膰 taki problem. Po prostu mo偶e by膰 wredne i 藕le wychowane dziecko, kt贸re dokucza innym. W ka偶dej klasie mo偶e si臋 takie zdarzy膰, to zwykle wina rodzic贸w, kt贸rzy s膮 podobni.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰Mama8
Uwa偶am , 偶e problem le偶y po stronie szko艂y i matek , kt贸re za wszelk膮 cen臋 chc膮 posy艂a膰 swoje dziecko do "normalnej" szko艂y czy to do zwyk艂ej klasy czy integracyjnej cho膰 w orzeczeniu maj膮 wskazane na szko艂臋 specjaln膮 . M贸wi臋 tu o dzieciach z zespo艂em Aspergera . Przez to trac膮 dzieci z innymi orzeczeniami oraz inne dzieci z Aspergerem , te nieagresywne . Po roku w klasie z Aspim powiem tak , w 偶yciu nie dam syna do klasy z dzieckiem ZA . To nie brak tolerancji a do艣wiadczenie po tym roku . Jestem tolerancyjna i tego ucz臋 syna , kt贸ry potrafi broni膰 s艂abszych czy "innych" , jego najlepszy przyjaciel ma niepe艂nosprawno艣膰 fizyczna , syn sam z siebie potrafi艂 wsta膰 na auli i skandowa膰 imi臋 kolegi , kt贸ry jest "inny" z kilku powod贸w i strasznie p艂aka艂 na publicznych wyst膮pieniach . Do syna przy艂膮czy艂a si臋 ca艂a klasa i ch艂opiec na kolejnym wyst膮pieniu ju偶 nie p艂aka艂. Og贸lnie dzieci w klasie fajne i tolerancyjne , rodzice te偶 , nauczycielki stara艂y si臋 jak mog艂y . Klasa 10 osobowa nauczycielki 2 , 2 dzieci z orzeczeniem w tym Aspi . Czyli nauczyciel wspomagaj膮cy na 2 dzieci a musia艂by si臋 chyba przywi膮za膰 do tego ch艂opca , 偶eby inne dzieci by艂y bezpieczne. Szczeg贸lnie na mojego syna si臋 upar艂 . Dzi臋ki nauczycielkom , kt贸re stara艂y si臋 ogarn膮膰 ten cyrk klasa mia艂a 艣wietne wyniki , r贸wnie偶 w og贸lnopolskich konkursach . Aspi te偶 , tak jest inteligentny ale agresywny. I prosz臋 mi nie pisa膰 , 偶e zosta艂 sprowokowany ...np. syn siedzi na lekcji w 艂awce robi zadanie , Aspi przechodzi za nim do swojej szafki i nagle chwyta syna od tylu za gard艂o ! Mo偶e mu si臋 g艂os mojego dziecka nie widzi , kupi臋 mu modulator , albo wygl膮d , wy艣l臋 syna na operacj臋 plastyczna ...paranoja. Wyzywanie nauczycielki , rzucanie przedmiotami , wrzaski , rozwalanie lekcji na inne sposoby ... niefajne ale to mo偶e jeszcze bym tolerowa艂a . Po p贸艂 roku powiedzia艂am synowi , 偶eby traktowa艂 go jak powietrze , przebywa艂 jak najdalej niego , nie odzywa艂 si臋 do niego , nawet na niego nie patrzy艂 ... nie pomog艂o ... nadal rozczapirzona d艂o艅 Aspiego l膮dowa艂a na twarzy syna , pi臋艣膰 na torsie , gardle , szcz臋ce, szarpanie za w艂osy , popychanie. Wyzywanie a w艂a艣ciwie ryczenie w twa偶 synowi "Durny , durny , durny !!!" lub "Zabij臋 ci臋"...i tak ka偶dego dnia , czas uda艂o si臋 , 偶e co drugi dzie艅 ! W pierwszej klasie ! Ch艂opca ze starszej klasy u偶ar艂 w udo do krwi , ch艂opak siedzia艂 obok niego na przerwie nawet si臋 do niego nie odzywa艂 . Po p贸艂 roku wyzywania m贸j syn , gdy zwr贸c臋 mu uwag臋 ( sprz膮tanie pokoju , 偶eby umy艂 w ko艅cu z臋by itp) zacz膮艂 wali膰 si臋 w g艂ow臋 pi臋艣ci膮 i powtarza膰 "Durny , durny , durny", gdy mnie zdenerwuje i krzykn臋 , syn krzeczy , 偶e chc臋 go zabi膰 ! Wcze艣niej tego nie by艂o i na szcz臋艣cie po wakacjach i moich t艂umaczeniach , przesta艂 tak reagowa膰 .Ale matka ch艂opaka upar艂a si臋 , 偶e ma si臋 uspo艂ecznia膰 mimo sugesti w orzeczeniu , 偶e powinien chodzi膰 do szko艂y specjalnej . 艢wietna integracja , nie ma co. Naprawd臋 toleruj臋 ka偶d膮 odmienno艣膰 ale nie kiedy za ni膮 idzie agresja. Nie pozwol臋 robi膰 z mojego dziecka worka treningowego .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰Mama8
Oczywi艣cie "w tarz" nie twa偶 :)))

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Matka

Ludzie to wszystko pi臋knie wygl膮da tylko w teorii. W rzeczywisto艣ci jest ca艂kiem inaczej. Dzieci bez orzeczenia s膮 t艂amszone i nie pozwala im si臋 by膰 sob膮. Gdy dziecko niepe艂nosprawne zaatakuje nawet s艂ownie dziecko zdrowe nauczyciel udaje 偶e nic si臋 nnie sta艂o gdy dziecko zdrowe si臋 broni to wtedy wpisywana jest mi nagana. Ludzie chro艅cie swoje dzieci przed tak膮 klas膮 to jest dobre rozwi膮zanie dla dzieciak贸w z orzeczeniem. Ja 偶a艂uj臋 tylko 偶e czeka艂am 4 lata z przeniesieniem c贸rki do zwyk艂ej klasy. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post