Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rafa kolorowa

Czy ubiór w żałobie naprawdę ma aż tak ogromne znaczenie?

Polecane posty

Gość Rafa kolorowa

Nie ubieram się na czarno, nigdy. Omijam ten kolor na kilometr, bo go nienawidzę i do mnie nie pasuje. Się złożyło, że jestem w żałobie po babci, na czarno poszłam jedynie na pogrzeb, teraz ubieram się normalnie w kolory, żółcie, błękity, zielenie, wszystko co wesołe. Cierpię, pewnie, że cierpię, bo z babcią byłam związana piekielnie, ale cierpię w środku i to mi wystarcza. Nie wystarcza za to ludziom, których znam. Ciągle słyszę komentarze, że nie mam wstydu, że jestem nienormalna, że chociaż z szacunku powinnam wbić się w czarne ciuchy, bo tak wypada :o Naprawdę popełniam aż taki grzech chodząc w normalnych kolorowych tunikach czy kwiecistych kieckach? :o I naprawdę powinno się mnie nabić na pal, jeśli raz na weekend wychodzę do kina, żeby się odstresować po ryciu do egzaminów? Wszyscy się mnie czepiają i już nie wiem co mam im odpowiadać! :o

Gość Rafa kolorowa
Chociaż mnie zjedźcie, że naprawdę nie mam wstydu, bo ja sama nie wiem czy mam rację, czy nie mam :o

moim zdaniem nalezy sie ubierac w stonowane kolory czyli moze nie zolty i czerwony, ale jakies ciemniejsze czy mniej krzykliwe kolorki.kino to nie zabawa, co innego jakbys na dyskoteke poszla.poza tym po babci chyba nie nosi sie dlugo zaloby.

a chodz sobie jak chcesz po smierci taty ja chodzilam zawsze na czarno (ewentualnie dzinsy niebieskie) ale co kto lubi w naszej kulturze przyjelo sie, ze w zalobie nosi sie czarne ciuchy- jako szacunek dla zmarlych i zwiazanie z nimi ale tak naprawde nikt nie powiniem komentowac tego jak sie ubierasz bo to twoja sprawa

Gość firana
ja nie wiem wśród jakich ludzi wy żyjecie ,ze slyszycie takie uwagi - juz trzeci wątek chyba czytam na ten temat - naprawe ktoś wyskakuje do was zz takimi tekstami ?

Gość takasiaka
żałobe nosi sie w sercu a nie dla ludzi!!!

Gość Rafa kolorowa
Właśnie tu jest problem, że nie mam stonowanych ubrań. Ubrania na pogrzeb kupowałam godzinę przed nim, a przecież nie będę robić zakupów, żeby inni mieli o mnie dobre zdanie. Nie mówię, że jestem jakaś szalona i biegam na co dzień w żarówach na sobie, żeby mnie wszyscy widzieli, tylko jakoś taki styl mam, że to raczej strasznie wesołe kolory są. I w ogóle nie rozumiem jak można mówić, że ktoś nie cierpi z powodu straty, bo jest ubrany tak, a nie inaczej, to boli jeszcze bardziej, ale inni chyba nie zdają sobie z tego sprawy :( Na dyskoteki nie chodzę, jakieś huczne zabawy też nie, nie robię w sumie niczego, bo siedzę w książkach obecnie. A każdy się czepia, bo "nie wyglądam jakbym miała żałobę", bo a to się uśmiechnę, a to skomentuję wygląd faceta, który jest przystojny, a to się zaśmieję na filmie, a to coś tam. Według nich to chyba mam się wyłączyć z życia kompletnie :o

Gość firana
niepojęte .

Gość cjewabfbwejofl
Rafa, noś czarną przepaskę, nie wiem, na ręku, czy gdzieś, jako znak, czy wstążkę.

Gość Słonecznik :)
Uważam że żałobę nosi się w sercu. A jeśli tak bardzo zależy Ci na zdaniu innych to przypinaj do ubrania np. czarną kokardkę. A z tego co ja wiem żałobę po babci czy dziadku nosi się tydzień. a jak ktoś Ci truje to powiedz że codziennie odmawiasz za babcie zdrowaśkę i dla Ciebie to jest żałoba. Nienawidzę jak ludzie robią wielkie aj waj z ubioru a tak naprawdę jest im wszystko jedno czy ktoś umarł czy nie.

Gość no i dlatego wolę żyć w dużym
mieście a nie w małym, gdzie wszyscy się znają i komentują (plotkują) o wszystkich :)

Gość Rafa kolorowa
Dla mnie też niepojęte, dlatego pytam ludu, czyli was. Chyba się obracam w jakimś dziwnym towarzystwie, znaczy w mojej rodzinie i znajomych, którzy wiedzą o tym, że moja babcia nie żyje, ludziom z uczelni nawet o tym nie mówię, bo się boję, że będzie to samo, przynajmniej na studiach mam spokój :o Dzięki za wypowiedzi, bo nie wiedziałam kto jest bardziej nienormalny :P I dziękuję za pomysł ze wstążką, nie pomyślałam o tym.